1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzonu macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 18301
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-04-19, 12:05 Temat: Rak trzonu macicy |
Edvige napisał/a: | Powiedział, że po radioterapii powinno się odczekać ok. roku gdyż wcześniej wykona nie daje prawidłowych wyników.
Czy rzeczywiście tak długo trzeba czekać na I cytologię po radioterapii? |
Ale jak wcześniej piszesz, cytologia ma być wykonana po 4 miesiącach
Edvige napisał/a: | Mam wykonać USG jamy brzusznej i miednicy mniejszej i zgłosić się do poradni za 4 m-ce i dopiero wtedy zrobi mi cytologię. |
co jest zgodne z obowiązującymi wytycznymi (Zalecenia (2013 r.), str. 293):
Cytat: | Obserwacja po leczeniu
Jedynie chore z grupy wysokiego ryzyka (stopień zaawansowania > IB, G3 oraz rak płaskonabłonkowy, jasnokomórkowy, surowiczy i brodawczakowaty lub mięsak, stan po RTH) wymagają ścisłej kontroli po radykalnym leczeniu chirurgicznym.
W razie podejrzenia nawrotu należy wykonać pełną diagnostykę pozwalającą na ustalenie planu dalszego leczenia.
Kontrole w tej grupie powinny być przeprowadzane co 4 miesiące przez 2 lata po leczeniu, następnie co 6 miesięcy do 5 lat.
Badania obrazowe i laboratoryjne powinny być wykonywane w przypadku zaistnienia określonych wskazań. |
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-08-30, 12:26 Temat: Rak trzonu macicy |
Edvige napisał/a: | Proszę o wyjaśnienie mi co to jest: EQD2 i BED? |
BED: dawka efektywna biologicznie, opis np. w tym opracowaniu (pod hasłem 'Dawka ...'),
EQD2: dawki ekwiwalentne odpowiadające podanej dawce z teleradioterapii frakcjonowanej po 2 Gy (ang. equivalent dose in 2 Gy),
przeliczanie BED i EQD2 wg wzoru podanego w tej prezentacji (str. 25). |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-08-22, 19:18 Temat: Rak trzonu macicy |
Leczenie kliniczne polega na założeniu walca, do którego wprowadza się rdzeń radioaktywny będący źródłem promieniowania.
Znajomość natężenia tego promieniowania i czasu, przez jaki rdzeń znajduje się w walcu i oddziałuje na organizm
pozwala kontrolować dawkę napromieniowania, jaka zostaje przyjęta przez poszczególne lokalizacje,
tak jak jest to przytoczone przez Ciebie w odniesieniu do poszczególnych narządów.
W uzupełnieniu polecam lekturę tego opracowania oraz tej prezentacji (str. 79-94), gdzie aplikator cylindryczny jest przedstawiony na str. 93. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-31, 19:19 Temat: Rak trzonu macicy |
Edvige napisał/a: | czy w dokumentacji która jest w CO a do której nie mam obecnie dostępu może być moja choroba opisana inaczej niż ja otrzymałam? |
Na pytanie o to, co może być w dokumentacji, na forum nie odpowiemy nie mając wglądu w tę dokumentację,
natomiast w podanych przez Ciebie informacjach (post #7) jest mowa o zaawansowaniu choroby do stadium IA.
Edvige napisał/a: | czy w tym stadium choroby powinnam mieć radioterapię i brachyterapię? |
Odpowiedź już padła (post #8): nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego, w tym do radio-/brachyterapii.
Jednak lekarz, jeśli uzna jakieś okoliczności choroby za niepokojące, może rozważyć zastosowanie leczenia uzupełniającego poza standardowymi wskazaniami, zgodnie z zapisem na wstępie wyżej (post #8) linkowanych 'Zaleceń':
Cytat: | Zdaniem autorów opracowanie zawiera najbardziej uzasadnione zasady postępowania diagnostyczno-terapeutycznego. Zasady te powinny być jednak interpretowane w kontekście indywidualnej sytuacji klinicznej. |
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-25, 20:39 Temat: Rak trzonu macicy |
Zapis ten oznacza, że po ostatecznym (tj. pełnym) przebadaniu materiału usuniętego w zabiegu operacyjnym
stwierdzono w tkankach pobranych z cieśni macicy obecność nacieków gruczolakoraka endometrialnego
o niskim stopniu złośliwości G1 (tj. o wysokim zróżnicowaniu nowotworu).
Naciekanie podścieliska ma charakter jedynie powierzchowny (tj. płytki), bez określenia jego głębokości. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-24, 20:43 Temat: Rak trzonu macicy |
Wynik badania mówi o stwierdzeniu obecności raka gruczołowego endometrioidalnego o niskim stopniu złośliwości (G1),
będącego korzystnie rokującym typem nowotworu, o którym aktualnie obowiązujące Zalecenia (2013 r.) mówią (str. 286):
Cytat: | Patomorfologia
Na podstawie charakterystyki patologicznej i molekularnej wyróżnia się 2 główne typy raka endometrium. Typ I — raki endometrioidalne G1/2 — stanowi około 80% wszystkich nowotworów gruczołowych trzonu macicy.
Charakteryzuje je wysokie zróżnicowanie, korzystne rokowanie i wrażliwość na leczenie hormonalne (HTH, hormone therapy). |
Dodatkowym bardzo istotnym i korzystnym czynnikiem rokowniczym jest niskie zaawansowanie choroby pT1aN0
przekładające się wraz z korzystnym typem histologicznym na wysokie szanse powodzenia leczenia.
Z tego wynika także brak wskazań do leczenia uzupełniającego ('Zalecenia' j.w., str. 291):
Cytat: | W nowotworach ograniczonych jedynie do macicy z naciekiem w mięśniówkę mniejszym niż 50%, z cechą G1 lub G2 oraz przy wielkości zmiany poniżej 2 cm (IA) zabieg operacyjny obejmuje proste usunięcie macicy i przydatków oraz cytologię otrzewnową. Nie jest wymagane leczenie uzupełniające. |
|
|
|