1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prawdopodobny rak otrzewnej |
Sensej
Odpowiedzi: 104
Wyświetleń: 47908
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-09-15, 10:01 Temat: Prawdopodobny rak otrzewnej |
To dobrze że Cię pocieszyłem ale ja nie jestem wyrocznią, myślałem że się pochwalisz czym leczą owe nadciśnienie, a nóż jednak mam rację i wystarczą przysłowiowe pomidorki do śniadania... |
Sensej
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-09-14, 22:03 Temat: Prawdopodobny rak otrzewnej |
Nie upatrywał bym w bólu łydek kolejnego objawu choroby.
Piszesz że mąż leczy nadciśnienie, niektóre leki na nadciśnienie mogą powodować zaburzenia elektrolitowe a te z kolei skurcze łydek. (ale to lekarz który leczy nadciśnienie powinien wiedzieć i wam przekazać). |
Sensej
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-09-09, 11:37 Temat: Prawdopodobny rak otrzewnej |
Guzy endokrynne (czyli takie które mogą wytwarzać różne hormony) mogą mieć wpływ na ciśnienie. Samo badanie na pewno wpływu nie miało. Prędzej bym typował stres albo wpływ tego skrzepu w aorcie. Mam nadzieję że nie mierzysz zabawką na nadgarstek ? Proponuję też zmierzyć na obu rękach, duża różnica oznaczała by jednak jakiś problem ze skrzeplinami. |
Sensej
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-09-08, 10:43 Temat: Prawdopodobny rak otrzewnej |
U "zdrowego" człowieka wysokie d-dimmery oznaczają jakiś problem z zakrzepicą (żył, płucną).
W przypadku procesu nowotworowego wynik d-dimmerów nie jest już tak oczywisty, bo sam nowotwór może powodować podniesienie poziomu, w celu dalszej diagnostyki można by zrobić test INR. Jeśli mąż nie miał nigdy zawału, problemów z nogami (puchnięcie) czy innych "czynników ryzyka" to na ten moment nie przejmował bym się dimmerami.
[ Dodano: 2015-09-08, 11:45 ]
Co prawda w USG jest wzmianka o możliwej skrzeplinie w aorcie ale to da się łatwo leczyć (o ile to zator a nie zwapnienie czy stan zapalny). |
|
|