1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: drobnokomórkowy, przerzuty do mózgu |
absenteeism
Odpowiedzi: 35
Wyświetleń: 16834
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-28, 10:10 Temat: drobnokomórkowy, przerzuty do mózgu |
Ja mam na początek inne pytanie - czy w ogóle wykonano TK klatki piersiowej z kontrastem?
Agnieszka-uk napisał/a: | Mamę skierowano na radioterapię, a z tego co tutaj wyczytałam to przy drobnokomórkowym powinna byc chemia? Jakie więc są przesłanki do tego, aby najpierw zrobic radio? |
Przede wszystkim konieczna jest informacja dot. łącznej dawki promieniowania, jaka ma być podana i frakcjonowania - czyli musimy wiedzieć jaką konkretnie radioterapię mama ma otrzymać.
Agnieszka-uk napisał/a: | Pytanie drugie to czy zwłoka z przyjęciem mamy na pulmonologię to normalny tryb? Nawet biopsji jej nie robiono. |
Zwłoka z czymkolwiek jeśli chodzi o pacjenta onkologicznego nie jest normalnym trybem.
Ale biopsja czego miałaby być robiona? Guza w płucu? Nie ma potrzeby, z histpatu zmiany w mózgu i obrazu guza w RTG można wysnuć wniosek, że jest to zmiana pierwotna - rak drobnokomórkowy.
Czy mama była na konsultacji u onkologa? Nie radioterapeuty czy neurologa, onkologa klinicznego?
Agnieszka-uk napisał/a: | Czy w tym stanie mama mogłaby przyleciec do UK i tutaj kontynuować terapię? |
Obawiam się, że po operacji neurologicznej przelot przez jakiś może być problemem, choć w tym temacie powinien wypowiedzieć się przede wszystkim neurochirurg/neurolog prowadzący mamę. Odnośnie samego leczenia, technicznie jest ono oczywiście możliwe w UK. Pozostaje kwestia odpłatności. |
|
|