1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Interpretacja CT |
absenteeism
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4189
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-04-10, 05:32 Temat: Interpretacja CT |
Serdel napisał/a: | zapomnialem dopisac - rozpoznania do tej pory dotyczyly/wspominaly tylko glowke trzustki i/lub brodawke vatera i naciek na dwunastnicy
O jelicie nie bylo mowy |
Być może chodzi tu o to, że brodawka Vatera jest uwypukleniem dwunastnicy, która to jest częścią jelita cienkiego. Stąd więc guz opisany we wnęce wątroby może przerastać z jelita. [domysł interpretacyjny] |
Temat: Interpretacja CT |
absenteeism
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4189
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-04-09, 17:59 Temat: Interpretacja CT |
Serdel napisał/a: | czy zdanie "naczynia jak i inne z otoczenia - w masie guza" oznacza ze organy i naczynia sa nacieczone i nie bedzie mozna niczego wyciac? |
Nie jestem radiologiem i nie weryfikowałam obrazu TK, by móc w 100% wyjaśnić co wg opisującego oznacza "w masie guza" - czy tylko naciek, czy całkowite obrośnięcie masą guza wyżej wymienionych. Jednak na pewno oznacza to, że tkanki te łączą się i może istnieć prawdopodobieństwo, że nie będzie możliwe ich usunięcie.
Ogólnie i kolokwialnie - guz zajął naczynia i te "inne" (to jest pełen opis TK bez skrótów? bo dość okrojony).
Serdel napisał/a: | dziwi mnie tez zdanie o przeroscie z jelita - nikt wczesniej o tym nie pisal |
To już bardziej pytanie do opisującego TK. Jeśli pisze on "jak w rozpoznaniu", to jakie było rozpoznanie? |
|
|