Autor |
Wiadomość |
Temat: banialuka - komentarze |
absenteeism
Odpowiedzi: 507
Wyświetleń: 118924
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2012-08-09, 06:18 Temat: banialuka - komentarze |
banialuka napisał/a: | Zastanawiam się co jest lepsze, czy taki ciągły płacz czy raczej takie zawieszenie jaku mnie |
Nie ma lepszego czy gorszego sposobu radzenia sobie ze stratą. Każdy radzi sobie w swój własny sposób i nikt nie ma prawa oceniać, czy ten sposób jest właściwy czy nie. Każda osoba jest inna i inaczej będzie chciała, umiała i mogła przejść przez ten bardzo trudny czas - mówiąc wprost, nikomu nic do tego co robisz, jak się zachowujesz, czy płaczesz czy się uśmiechasz, bo najważniejsze jest to, co Ty czujesz |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-08-26, 08:25 Temat: banialuka - komentarze |
Również trzymam kciuki, daj znać jak poszło! |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-07-17, 08:40 Temat: banialuka - komentarze |
Marzena - lekarz pierwszego kontaktu w kontekście depresji jest jednym z gorszych pomysłów, zaręczam. Niestety wśród wielu z nich panuje przekonanie, że człowiek po prostu przesadza, bo każdy z nas ma jakieś problemy, trzeba się tylko wziąć w garść a nie użalać nad sobą.
Depresja to CHOROBA JAK KAŻDA INNA - grypa czy angina, i można ją skutecznie wyleczyć. Jednak do tego potrzeba jest odpowiednia diagnoza, którą najlepiej pozostawić specjalistom - psychiatrom.
Repertuar możliwych do zastosowania leków jest naprawdę spory: SSRI (selektywne inhibitory wychwytu serotoniny), TLPD (trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, in. nieselektywne inhibitory wychwytu monoamin - już coraz rzadziej stosowane, jak np. wspomniany gdzieś wcześniej Pramolan /opipramol/), selektywne inhibitory wychwytu noradrenaliny. Przy depresji przebiegającej z silnymi czynnikami stresogennymi stosuje się też tianeptynę, atypowy lek przeciwdepresyjny. Jak widać - do wyboru, do koloru ale aby dobrać najodpowiedniejszy lek dla Ciebie konieczna jest właściwa diagnoza, którą najlepiej pozostawić psychiatrom. |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-07-16, 06:11 Temat: banialuka - komentarze |
Ja trzymam kciuki, żebyście nie siedziały tam w tym upale długo, wszystko poszło szybko i sprawnie, a mama zniosła to jak najlepiej |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-28, 21:52 Temat: banialuka - komentarze |
Wiesz, to że u nas wygląda to jak wygląda nie oznacza, że u Was też będzie źle nie ma co się nastawiać z góry pesymistycznie, zawsze macie wsparcie w osobie dr Dowgier, która przecież jest na oddziale obok.
Btw. ordynator na rozrostówce chyba niewiele by Wam pomógł, z zasłyszanych na oddziale opinii oraz opinii z innych miejsc wiem tyle, że pani ordynator nie jest zbyt przychylna większości pacjentów (to dość duży eufemizm).
Daj znać jutro co tam lekarka powie, pozdrawiam i powodzenia |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-28, 20:39 Temat: banialuka - komentarze |
Właśnie, daj znać co tam u Was, czy coś udało się załatwić |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-24, 08:05 Temat: banialuka - komentarze |
No coś Ty, nie mogą Cię nie wpuścić do przychodni przecież tam przyjmuje bardzo wielu lekarzy, nie wiadomo do kogo idziesz etc. Zapytaj tylko rejestratorki w którym pokoju przyjmuje dr Dowgier i siedź sobie pod pokojem, czekając. Chyba, że nr gabinetu będzie na szybach od strony ulicy, tam są wypisani wszyscy lekarze, ale nie pamiętam, czy jest też napisane w którym gabinecie przyjmują.
Mojej mamie kiedyś udało się dostać do lekarza na tej zasadzie, że wyczekała do końca wszystkich planowych przyjęć siedząc pod gabinetem, no i potem jakoś wyprosiła lekarza o krótką konsultację. Trzymam kciuki, żeby Tobie też się udało zawsze warto spróbować, żebyś potem nie wyrzucała sobie, że nie zrobiłaś wszystkiego, co mogłaś.
I nie słuchaj żadnych maminych przesądów - ona też może być zwyczajnie przestraszona tym, co się teraz dzieje i może po prostu boi się kolejnych konsultacji lekarskich. Od tego jesteśmy my, bliscy, żeby myśleć logicznie za nich i działać |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-24, 07:22 Temat: banialuka - komentarze |
Marzenko, mimo wszystko radziłabym Ci pojechać na oddział i spróbować złapać dr Witczak - nie zaszkodzi, a może jednak nieco przyspieszyć działanie. Mamy nie zawsze trzeba słuchać |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-23, 13:38 Temat: banialuka - komentarze |
A nie dasz rady podjechać w tym tygodniu albo przyszłym na oddział? Taka bezpośrednia rozmowa z lekarzem czasem ma lepsze efekty.
Czy możecie tak długo czekać - nie mam pojęcia, może DSS coś podpowie. Teoretycznie chemioterapię powinno się zacząć jak najszybciej, więc każdy dzień zwłoki nieco pogarsza sytuację, dlatego szukałabym porady bezpośrednio w szpitalu, na oddziale. |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-23, 13:05 Temat: banialuka - komentarze |
banialuka napisał/a: | Ty tez masz tak dobre zdanie o tej pani doktor jak wszyscy w necie? Bo póki co to negatywnej nie znalazłam |
Eee ja tam parę negatywów znalazłam, ale chyba nigdy nie ma tak, żeby ktoś miał 100% pozytywną opinię w internecie osobiście tej babki nie znam i nigdy nie miałam z nią do czynienia, więc nie mam żadnej opinii. Tyle co ze słyszenia, że jest dobra, więc pozostaje mieć nadzieję, że tak faktycznie jest.
Dzwoń do Damedu i umawiaj się na wizytę, a rejestratorce powiedz, że to mega pilne i bardzo Ci zależy na jak najszybszym terminie, może się uda. |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-23, 08:00 Temat: banialuka - komentarze |
Tak, Chemioterapia jest w tym samym korytarzu, co rozrosty, tyle że wcześniej, bliżej klatki schodowej z windami.
Dr Dowgier - Witczak przyjmuje w Damedzie, Piotrkowska 5 (z tego co czytałam w necie, w poniedziałki). Może spróbuj tam zadzwonić i zamówić wizytę? Taki nr znalazłam w necie: 426337325, ale sprawdź jeszcze.
Ewentualnie możesz iść 'na bezczela' tak jak ja zrobiłam - iść na oddział chemioterapii (może wcześniej zadzwonić do sekretariatu, kiedy dr Witczak jest na oddziale, nr 689 54 51), poczekać na nią i złapać w jakimś wolniejszym momencie, powiedzieć, że została Wam polecona przez znajomych, którzy się u niej już leczą (tara w końcu polecała ) i że baaardzo prosisz, żeby zajęła się mamą [tu wstawiasz błagalną gadkę z wciśnięciem dokumentacji mamy do ręki]. U nas to podziałało, ale niczego nie gwarantuję
A na rozrostach to chyba jest ze 2 albo i 3 facetów. Na pewno jest dr Bojo (taki młody), jeszcze jakiś starszy, co to wszystkim opowiada o swoim planowanym wyjeździe do Holandii bodajże i koledze, który już tam jest. No i nie wiem, czy jeszcze nie ma trzeciego, musiałabym podpytać babci. Jeśli Ci zależy, to zapytam |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-22, 22:39 Temat: banialuka - komentarze |
banialuka napisał/a: | absenteeism jak tu zajrzysz to napsz mi prosze czy słyszałaś o doktorze Oczkowskim? Bo dostałam namiary na niego prywatnie i nie wiem gdzie on jest w Koperniku, czy na rozrostach czy w klinice chemioterapii i czy warto iść do niego (chodzi mi o opinie na jego temat) Jak orientujesz sie w tych sprawach to napisz mi proszę. A moze masz godnego polecenia lekarza z chemioterapii, nie musi byc z rozrostowych bo tego nam akurat w rejestracji nie polecała. Mówiła raczej zeby wybrac klinike chemioterapii (tez na II pietrze tylko wchodzi sie innymi schodami). Będę bardzo wdzieczna za namiary na dobrego lekarza onkologa z Łodzi. |
O dr. Oczkowskim nic nie słyszałam, więc chyba na rozrostach nie pracuje, ale może gdzieś mi umnkął. Chemioterapia to jest ten oddział przed rozrostami, zaraz przy windach stamtąd nikogo nie znam, ale pamiętam, że tara w innym wątku polecała dr Dowgier - Witczak, i jeżeli się nie mylę ona jest właśnie z Oddziału Chemioterapii.
O, dokładnie tutaj jest ten wątek. Dr Dowgier - Witczak jest ordynatorem Oddziału Chemioterapii. |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-06-22, 06:46 Temat: banialuka - komentarze |
Trzymam kciuki za Mamę i za Ciebie, żebyś miała dużo siły! |
absenteeism
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2010-01-15, 11:28 Temat: banialuka - komentarze |
banialuka - fajnie, że chociaż u Ciebie wszystko w porządku :) pogratuluj mamie zniesienia bronchoskopii! ;) |
|