Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
absenteeism
Odpowiedzi: 117
Wyświetleń: 35608
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-01, 21:42 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
W ogóle nie muszą, często tak jest po I cyklu.
Ale wszystko zależy od pacjenta - u jednych w kilka dni po zakończeniu wlewów, u innych po tygodniu czy dwóch. Bardzo różnie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-22, 22:31 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Mimo wszystko przedzwoniłabym do onkologa jutro i zapytała o tak dużą ilość płynu, jaki ściągnięto... |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-13, 10:05 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
ewe napisał/a: | Absenteeism jeśli dobrze rozumuję to może byc tak, że mama pojedzie w środę a powiedza Jej, że nie mogą leczyc, tak? |
Niestety tak - mogą odstąpić od podania radioizotopu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-11, 11:17 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Tak, moim zdaniem dobrze byłoby skonsultować wynik z onkologiem pod kątem zasadności podania w tej chwili samaru. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-10, 00:44 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Na pewno utrudnia to całą sytuację.
Należałoby obecnie doprecyzować stadium zaawansowania choroby, być może onkolog zaleci TK jamy brzusznej by móc dokładniej ocenić stan mamy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-23, 21:44 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Ja tego nie oceniam, mogę mieć inne zdanie ale nie mam zamiaru Cię oceniać. Nikt tego nie powinien robić. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-23, 21:15 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Cóż, to Wasz wybór. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-23, 20:46 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
No tak, z zasady zastrzyki będą mniej inwazyjne niż naświetlania
Nie przepraszaj za pytania bo to naturalne, że chciałabyś wiedzieć jak najwięcej. Całkowicie to rozumiem. Ale sama na pewno wiesz, że bardzo ważne są teraz konkrety i na nich trzeba się oprzeć.
Dobrym pomysłem będzie na ten wieczór zastanowienie się nad wszelkimi pytaniami, jakie chciałybyście zadać jutro lekarzowi i zapisanie ich sobie na kartce. Jutro łatwiej będzie je zadać i zapisać od razu odpowiedzi - lekarze lubią, kiedy pacjent jest przygotowany do wizyty, wie czego chciałby się dowiedzieć i jest zainteresowany swoim leczeniem. Świadomy pacjent to cenny pacjent |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-23, 20:28 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
ewe, spójrz w posty wyżej - nadal nie wiemy co to za zastrzyki z izotopem, jakie i czego naświetlania są planowane. Nie możemy więc powiedzieć czy mama robi dobrze, czy źle ...
Zapytajcie jutro na wizycie jakie dokładnie naświetlania są planowane - jakiego obszaru, jaką dawką, przez ile dni. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-19, 09:04 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
ewe napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie- czy przy tym nowotworze możliwe jest cofnięcie się zmian w kościach? |
Nie wydaje mi się. Mogą ewentualnie nie zwiększać się, może trochę zmniejszyć, ale o całkowitym cofnięciu raczej nie ma mowy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-18, 21:16 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
ewe, zdjęcia zinterpretuje lekarz. Na podstawie samego opisu jak to wygląda nie jestem w stanie Ci nic powiedzieć - coś jak rozmowa ze ślepym o kolorach a zdjęcia są podwójne, bo są od przodu i od tyłu.
Nie wiem o jakich zastrzykach mówił lekarz, więc nie mogę Ci powiedzieć jak będzie lepiej. Aby podjąć decyzję trzeba konkretnych informacji dot. jednej i drugiej opcji. Tutaj nie wiadomo ani o jakich zastrzykach mowa, ani o radioterapii jakiego obszaru i jaką dawką mowa. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-18, 21:07 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Lekarz wykonujący scyntygrafię nie będzie Was prowadził, więc i tak decyzję powinniście podjąć w porozumieniu z lekarzem prowadzącym.
Ciężko powiedzieć jak patrzeć na zdjęcia nie widząc ich. Zwykle tam, gdzie obraz jest mocno ciemny, tam są zmiany. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-18, 20:49 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Iść z wynikami i zdjęciami na wizytę do lekarza.
Opis w scyntygrafii wskazuje po prostu na rozsiane zmiany przerzutowe w kościach. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-13, 22:23 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
To zrozumiałe, że nie zawsze jesteś w stanie być z mamą - tak bywa. Jednak jeśli jakieś pytania nasuwają się Wam po wizytach lub przed nimi, to po prostu zapiszcie je na kartce i osoba, która na wizytę się wybierze - czy to sama mama, czy osoba jej towarzysząca - będzie mogła dzięki temu zapytać lekarza o wszystko, co Was nurtuje.
Lekarze dużo chętniej udzielają informacji widząc, że pacjent jest przygotowany do wizyty, wie czego chciałby się dowiedzieć i ma konkretne pytania.
Odpowiedzi również zapisujcie sobie na kartce - to żadna ujma, nikt w stresie nie zapamięta wszystkiego. Ja tak dokładnie robiłam i bardzo ułatwiało mi to zrozumienie tego, co się dzieje.
Jeśli lekarka mówiła o łamaniu się kości, to być może trafiłam - chodzi o zminimalizowanie ryzyka patologicznego złamania kości wskutek przerzutów.
Oczywiście radioterapia może osłabić pacjenta, jednak tutaj nie będzie to duża dawka (jak np. przy leczeniu radykalnym) i skutki uboczne nie powinny być bardzo uciążliwe. Choć wszystko zależy naturalnie od pacjenta.
Podanie chemii nie gwarantuje Wam, że zmiany się cofną bądź nawet ustabilizują. Tutaj działanie jest bardzo niepewne, a skoro istnieje ryzyko złamania kości to należy działać szybko i w jak najpewniejszy sposób - tutaj właśnie ma zastosowanie radioterapia. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-13, 21:56 Temat: Guz płuca z przerzutami do płuc i kości |
Wszystkich kości, w których istnieje podejrzenie przerzutów (mostek, obojczyki, łopatki etc.), nie naświetlą jednym polem wlotowym. Nie wiadomo więc co dokładnie chcą naświetlać.
Radioterapię w przerzutach do kości stosuje się nie tylko w celu zmniejszenia bólu wynikającego z istnienia zmian nowotworowych w kościach, ale też np. w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia patologicznego złamania kości.
Musisz zapytać lekarkę co jest celem tych naświetlań, dlaczego chce je wykonać i jakie korzyści mają przynieść mamie. |
|