Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
absenteeism
Odpowiedzi: 142
Wyświetleń: 43831
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-10, 16:14 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Skoro w czasie podawania chemii miałą 10,5, to teraz mając morczki w oczach i osłabienie organizmu, pewnie krew spadła do 7, lub 8... |
Tzn. przez "krew" masz na myśli hemoglobinę, jak rozumiem?
W jakich jednostkach jest ta wartość 10,5?
Morfologię może wykonać w domu pacjenta pielęgniarka z poradni, gdzie macie swojego lekarza pierwszego kontaktu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-11, 23:31 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Być może faktycznie cisplatynę podano od razu 1 dnia, ale dobrze by było wiedzieć skąd ta nagła zmiana - czekamy więc na info |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-11, 18:49 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | dzisiaj dostala tylko Etoposyd, co nas bardzo zdziwiło, gdyz wczesniej dostaław te dwie chemie przez trzy dni. |
Dość dziwne, być może cisplatynę podano w jednym wlewie czy coś, ale szczerze mówiąc dowiedziałabym się konkretnie o co chodzi od lekarza prowadzącego (jutro poniedziałek, więc nie powinno być kłopotu). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-24, 01:36 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Czasem się prześpię
Miredo napisał/a: | Myslisz, że jakby to było złosliwe, to by sie utrzymało po 3 cyklach? |
Myślę, że albo by zniknęło, albo się zmniejszało. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-24, 01:20 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | 5 tygodni naświetlań, to chyba nie radioterapia paliatywna, choc nie znam się na planach leczenia, jak sądzisz, może to byc radykalna? |
Tak, wygląda to na radioterapię radykalną
Oczywiście wszystko zależy od kontrolnych badań po IV cyklu, z pewnością trzeba wykonać TK klatki piersiowej które potwierdzi sporą remisję, dobrze byłoby też zrobić USG/TK jamy brzusznej.
Ale miejmy nadzieję, że wszystko będzie w porządku. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-23, 20:05 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Dzisiaj miała TK mózgowia, w poniedziałek ma TK z maską klatki , płuc i jamy brzusznej, za miesiąc PET, i po IV rozpisana radioterapię. |
Trochę miszmasz.
Teraz było TK głowy. W pon. ma być TK klatki do zrobienia maski do naświetlań mimo tego, że naświetlania mają być za miesiąc po PET? Bo trochę nie rozumiem.
I czy planowana jest radioterapia radykalna? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-15, 23:22 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Mama dostała w szpitalu inny lek niż poprz. na nudności po chemii, uprzednio miala Setronon, teraz Atose, czy ktoś wie, który jest skuteczniejszy? Nie wiem który mamie podać jak bedzie cieżko... |
To jest ten sam lek (ondansetron), tylko pod dwoma różnymi nazwami handlowymi. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-14, 23:21 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Normalnie chodzi, porusza się, ale jak np klęknie do szafeczki w szpitalu to już koniec , nie potrafi się poddźwignąć, bo nie ma aż takich sił w rękach, żeby unieść ciało. |
Może to być efekt sterydoterapii.
Miredo napisał/a: | Dzisiaj konsultatnt onkolog, poinf, że planuje TK lub PET, żeby można było zaplanować efektywną radioterapię. |
A co niby chcą naświetlać? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 22:46 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Nie chodzi mi o to, żeby samej podac chemie, che tylko wykupić receptę, bo pewnie szpiital z braku środków nie może pokryć faktury...
|
A mnie właśnie o to chodzi - kupisz lek, ale kto go w takim razie poda? Pytałaś w szpitalu na oddziale, czy jak sama kupisz lek, to normalnie go podadzą? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-09, 21:38 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Mimo to mogę sama zakupić Etoposyd, tylko jak????Mogę go odebrać jutro z hurtownii,
pytanie czy szpital może mi wystawić receptę - co mam zrobić jeżeli recepty mi nie będa chcieli wypisać... |
Nie wydaje mi się, żeby szpital mógł wypisać receptę pacjentowi na wykupienie cytostatyku. Zwłaszcza, że gdzieś trzeba go podać, ktoś musi pacjenta monitorować wówczas - recepta nie załatwia wszystkiego.
Może spróbuj podzwonić po innych oddziałach i zapytać o ewent. przejęcie pacjenta, bądź np. udać się gdzieś prywatnie do onkologa pracującego w innym szpitalu, który mógłby mamę przejąć i przyjąć do siebie? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-03, 21:21 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Ja nie wiem jakie są możliwości laboratorium, w jakim chcesz wykonać badania, więc nie wiem co Ci zaproponować.
Tak, można oznaczyć aldosteron we krwi, robi się to też poprzez dobową zbiórkę moczu i późniejsze oznaczenie poziomu aldosteronu w nim.
W diagnostyce schorzeń nadnerczy oznacza się też kortyzol, w dobowej zbiórce moczu albo we krwi, z tym że we krwi oznacza się go rano i wieczorem danego dnia, bo tu istotne są także wahania jego poziomu w ciągu doby. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-03, 20:34 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | Moje pytanie od razu do forumowiczów..czy te trzy dni rzutuja na cos.. przerwa bedzie 21 dniowa a 24 dniowa. |
Nie, spokojnie, to jeszcze nie tragedia.
Miredo napisał/a: | Widzac wyniki z ub tygodnia z soboty, postanowilam jutro pojechac na badania prywatne, wyznaczając poziomy mikroelementow, kreatyniny i morfoogii rzecz jasna. |
No tak, tylko w razie odstępstw od normy samodzielnie im nie zaradzisz, i tak konieczna będzie wizyta u lekarza - macie taką możliwość szybkiej konsultacji? Płytek np. nie podniesie się inaczej niż przetoczeniem.
Miredo napisał/a: | jak rozumieć potrzebe przetoczenia, czy to jest rutynowe czy tez nie.
Moge oddac krew mamie, mój szwagier również - mamy ta sama grupe co moja mama.
|
Myślę, że w banku będą mieli odpowiednią ilość, ale zawsze możecie oddać krew w Punkcie Krwiodawstwa po prostu - niekoniecznie dla mamy, a dla innego potrzebującego, skoro istnieje taka możliwość oraz chęć.
Przetoczenie jest wykonywane zależnie od wskazań, zresztą tutaj mówimy nie o przetaczaniu krwi (dokładnie KKCz - koncentratu krwinek czerwonych), a o przetaczaniu płytek (KKP - koncentratu krwinek płytkowych). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-02, 22:07 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
Miredo napisał/a: | czy ten potas można asparginem np podnieść czy lepiej nic nie ruszać.. |
Ja bym to jednak skonsultowała z lekarzem - tutaj problemem nie jest sam potas, a zachwiana równowaga sodowo-potasowa. Jedno wiąże się z drugim, dlatego samo podwyższanie poziomu potasu może nic nie dać. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-01, 11:17 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
No ja znam zasadę, że KKP przetacza się przy poziomie < 10 x10^9/l, oczywiście przy uwzględnieniu stanu ogólnego pacjenta - także to głównie decyzja lekarza prowadzącego. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-01, 09:56 Temat: Rak drobnokomórkowy - początek walki |
- bardzo niski poziom płytek: nie wiem, czy nie trzeba by było zrobić przetoczenia
- wysoki poziom sodu i niski poziom potasu: biorąc pod uwagę obecność niejednoznacznego guzka w nadnerczu, być może mamy tutaj do czynienia z gruczolakiem wydzielającym aldosteron (hormon kory nadnerczy) ; objawem hiperaldosteronizmu (czyli zbyt wysokiego poziomu aldosteronu) jest właśnie zaburzenie równowagi sodowo - potasowej wyrażające się w niskim poziomie potasu i wysokim poziomie sodu
(oczywiście nie to musi być powodem takiego wyniku, jaki mamy, ale zwracam tylko uwagę na taką możliwość)
- jest ogólny spadek większości parametrów: leukocyty, erytrocyty, hemoglobina ; samodzielnie raczej nic nie podniesiecie - mama łyka sobie tabletki z buraka, albo pije sok z buraków?
Nie było robionego rozmazu? |
|