Autor |
Wiadomość |
Temat: pytanie o guz 13-latka |
absenteeism
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 18214
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-19, 19:17 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | CZD? czy tylko tam mogą to zdiagnozować? tam gdzie miszkamy też mamy świetnych specjalistów (Trójmiasto), czy tylko w W-wie? |
Ciężko jest mi to stwierdzić, tak jak pisałam niewiele możemy już doradzić bo nie wygląda to na problem onkologiczny. W kwestii placówek diagnozujących dzieci mamy niewielkie doświadczenie.
Być może ktoś z Forumowiczów mógłby bardziej pomóc. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-19, 18:57 Temat: pytanie o guz 13-latka |
Tak po prawdzie, to nie spodziewałabym się, że onkolog będzie się znał na WG, i to jeszcze u dzieci. Zasadniczo to nie z jego onkologicznej działki (a żaden lekarz nie zna się na wszystkim).
montmatre napisał/a: | gdy badali mu próbkę płuca- to nie wyszłyby w tej próbce ziarnianiaki? |
Nigdy nie ma 100%, że w danej próbce będzie to, czego się szuka. Zresztą w opisie mikroskopowym próbki z płuca stwierdzono utkanie węzła.
Myśleliście o zgłoszeniu się np. do CZD w Warszawie? Bo my tu onkologicznie już niewiele możemy doradzić... |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-19, 18:18 Temat: pytanie o guz 13-latka |
Jolana, WG był już sugerowany wcześniej, było o tym w wątku: http://www.forum-onkologi...13,30.htm#99416
montmatre, o diagnostyce szczegółowej WG pisałam tutaj: http://www.forum-onkologi...13,30.htm#99661
Czy były robione p/ciała c-ANCA? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-07, 17:54 Temat: pytanie o guz 13-latka |
A co dokładnie wyszło w IHC? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-21, 22:09 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | spotkała się Pani z takim przypadkiem u dziecka? |
Ja nie.
Ale ja nie jestem lekarzem
Na Forum też nie mieliśmy do tej pory dziecka z tą chorobą.
montmatre napisał/a: | czyli o ile dobrze zrozumiałam zwykłe badanie hist-pat nie wykaże zmian o tym charakterze? |
Może nie tyle nie wykaże, a może być niejednoznaczne i wymagać wykonania IHC (immunohistochemia).
Trochę o płucnej postaci: http://www.czytelniamedyc...angerhansa.html |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-21, 21:33 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | czy trzeba zrobić dogłębniejsze badania z barwieniem materiału? |
Tak, często w celu potwierdzenia histiocytozy X wykonuje się immunohistochemię z oznaczeniem białka S-100 i antygenu CD1a. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-29, 20:53 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | wg. Pani czy obraz TK może bardziej sugerować ZW czy obraz kliniczny (chore zatoki, )
dodam iż katar jest na zmianę raz wodnisty raz żóltawy |
Na takie pytanie może odpowiedzieć lekarz mający pełnię obrazu klinicznego - czyli widzi pacjenta, jest w stanie ocenić jego stan w powiązaniu z wynikami badań etc.
montmatre napisał/a: | czy jak będą badali tę zmianę, to jeśli to będzie guz o charakterze hamartoma lub pozapalny po przebytym zapaleniu płuc wyjdzie to w biopsji? |
Nigdy nie ma 100% pewności, że podczas badania pobierze się akurat zmienioną chorobowo tkankę, a nie zdrowe płuco. Z pewnością konieczna jest ocena doświadczonego patologa.
montmatre napisał/a: | czy ZW często jest rozpoznawany u dzieci ? |
Bardzo rzadko.
Dużo o WG u dzieci tutaj: Pediatric Wegener Granulomatosis | Medscape |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-29, 17:58 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | umieram ze strachu, bo jak lekarz, który robił usg mówił , że nie widzi tu raczej nowotworu, to wydaje mi się że może to być ziarniniak Wegenera! |
Faktycznie może to trochę tak wyglądać, aczkolwiek Wegener jest dość trudny pod kątem diagnostyki. Powinno się zrobić oznaczenie przeciwciał c-ANCA, aczkolwiek one też nie dają jednoznacznego rozpoznania, tak samo biopsja. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-25, 21:22 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | najprawdopodobniej zrobią mu torakoskopię lub torakotomię, ale już nie pamiętam co, wiem tyle, że natną lekko klatkę piersiową do tego zabiegu |
Pewnie wideotorakoskopię (VATS).
Krótko o tym choćby tutaj: http://chirurgia.wieszjak...rakoskopia.html
Nie wiem ile dokładnie lekarze zalecają czasu pozostania w szpitalu po zabiegu, ale myślę, że będzie to kilka dni - tydzień, oczywiście jeśli nie będzie żadnych powikłań.
Wynik zależy od czasu wykonania badania histopatologicznego - w teorii jest to 7-14 dni, czasem szybciej, czasem później.
montmatre napisał/a: | 2. a może to histocytoza - postać płucna? czy ona dosięga tylko osób palących/? |
Proponuję nie googlać wszystkich możliwych chorób u dzieci, bo do niczego dobrego to nie doprowadzi syn jest pod opieką lekarzy, jest prowadzony prawidłowo, ma wykonywane wszystkie konieczne badania - to jest najważniejsze. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-25, 20:58 Temat: pytanie o guz 13-latka |
Lekarzy różnych specjalizacji, to takie konsylium lekarskie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-23, 19:58 Temat: pytanie o guz 13-latka |
Wyniki są sprzed ponad miesiąca i w dodatku w trakcie zapalenia płuc, więc one nie będą diagnostycznie istotne pod kątem zmiany w płucach.
Opis TK sugeruje hamartomę, być może chirurg zdecyduje się wykonać biopsję guza by uściślić diagnozę - to już do dalszej konsultacji.
My bazujemy tutaj tylko na opisie TK, więc nie postawimy jednoznacznie diagnozy co to jest, ale nie doszukiwałabym się tutaj na siłę i w każdym zdaniu raka. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-23, 19:38 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | wysokie ldh obecne jest przy nowotworach:( + podwyższone ob + HAMARTOMA ? = rak? |
LDH może być podwyższone przy zapaleniu płuc również.
Tak samo OB - wszelkie infekcje, stany zapalne powodują wzrost OB.
Jak na razie to jest podejrzenie hamartomy, która - jak pisałam wyżej - nie jest guzem nowotworowym.
Nie wiem więc jakim cudem z powyższego równania wyszedł Ci rak |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-22, 11:00 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | Mam pytanie, czy dobrym pomysłem jest to, aby zdjęcie TK ,płytkę z nagraniem obejrzał inny radiolog? |
Jasne, uzyskanie tzw. second opinion nigdy nie zaszkodzi. I w żadnym wypadku nie jest to podważanie czyichś kompetencji. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-21, 20:18 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | 1. czy to onkolog pobiera wycinek? |
Wycinek pobiera zwykle torakochirurg, chociaż to pewnie zależy od oddziału kto wykonuje badanie.
montmatre napisał/a: | 2. czy ta zmiana, ktora jest w tymże miejscu predysponuje do ewentualnej bronchoskopii czy do biopsji przez skórę? |
Nie wiem, bo nie mam wyniku TK.
Poza tym ktoś wspominał o bronchoskopii już? Lekarz?
montmatre napisał/a: | 3. czy bronchoskopia może dać odpowiedź jakiego rodzaju jest ta zmiana? |
Tak, może.
montmatre napisał/a: | skoro nie pierwotny to może byc wtórny, prawda? ale syn nie uskarza się na nic, a skoro miałby być to przerzut, to przecież miałby już jakieś objawy z guza pierwotnego? |
Myślę, że na ten moment bez sensu jest nakręcanie się, że jest to nowotwór i rozważanie skąd byłby to przerzut |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-21, 19:56 Temat: pytanie o guz 13-latka |
montmatre napisał/a: | 1. syn miał również kontrolne badanie rtg po zapaleniu płuc i pomimo wyleczenia zapalenia, ta okrągła zmiana była :( |
Zmiany pozapalne mogą się utrzymać dłuższy czas po chorobie.
montmatre napisał/a: | 2. dalej nie rozumiem, że skoro to harmatoma? (o ile dobrze pamietam rozmowę, byłam bardzo zdenerwowana) to po co konsultacja onkologiczna? czy to taki standard? |
Konsultacja nigdy w takiej sytuacji nie zaszkodzi - lepiej przesadzić niż potem czegoś żałować. Być może lekarz chce się upewnić co do podejrzenia hamartomy.
montmatre napisał/a: | 3. co może zaproponować chirurg, wiem że łatwiej byłoby Pani cos powiedzieć po opisie TK, ale dopiero będę go miała na rozmowie wotrkowej z chirurgiem |
Dokładnie tak jak piszesz - bez opisu TK nie wiem co może Wam zaproponować.
montmatre napisał/a: | 4. czy z doświadczenia zdarzają się nowotwory w tej części ciała w tak młodym wieku? |
Pierwotne raki płuca? Ja się z tym nie spotkałam. |
|