1. Link do strony z możliwo¶ci± wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników s± aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działaj±) - zwykle w ci±gu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomo¶ć
  Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
absenteeism

Odpowiedzi: 15
Wy¶wietleń: 5335

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-08, 11:40   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
Cieszymy się, że wszystko okej :)
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-05, 12:05   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
tattoo napisał/a:
No przepuszczam że w szpitalu daj± jonowe (koszty).W artykule czytałem że te nie jonowe to s± bezpieczniejsze i mniejsze szanse na jak± kolwiek reakcje organizmu.

Ogólnie często¶ć występowania reakcji alergicznych na kontrasty wynosi 10%, więc to nie tak, że co drugi pacjent (i akurat Ty) będzie miał jaki¶ odczyn.
A co do szpitali - jak jeste¶ taki tym zainteresowany, to zadzwoń do szpitala i zapytaj. Ja Ci nie powiem jaki kontrast jaki szpital stosuje.

tattoo napisał/a:
A np bez kontrastu to chyba nie ma sensu robić tk klatki.

Owszem, czasem jest sens.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-05, 01:28   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
tattoo napisał/a:
chodzi mi oto że w szpitalach stosuje się stare jonowe kontrasty i czy można np dopłacić za kontrast nie jonowy?

A sk±d wiesz, że akurat w danym szpitalu będ± stosować kontrast jonowy albo niejonowy?
Zreszt± tak samo po jonowych, jak i niejonowych może wyst±pić ta domniemywana przez Ciebie reakcja alergiczna.

tattoo napisał/a:
A ha mam też pytanie do TK klatki trzeba się rozebrać do pasa? bo nie mogę nigdzie znaleĽć

Je¶li w ubraniach s± jakiekolwiek metalowe elementy, to trzeba się rozebrać.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-04, 00:08   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
tattoo napisał/a:
Znalazłem wynik gastroskopi ,może mieć to zwi±żek np z tym?

Nie, raczej nie.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-03, 11:51   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
tattoo napisał/a:
Wolałbym bez bo czytałem że sa nieraz problemy .

Powtarzam - nie czytaj.

Zapewne czytałe¶ o alergii na kontrast - wbrew pozorom nie zdarza się to aż tak często (zawsze odosobnione przypadki s± najbardziej nagła¶niane wła¶nie z tego powodu, że s± rzadkie).
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-03, 11:41   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
tattoo napisał/a:
pamiętam że wtedy miałem jako¶ od przodu chyba robione RTG ,i wtedy stałem w miare prosto a teraz jako¶ pani tak ze mn± kombinowała przy prze¶wietlaniu że jakbym stał na ugiętych nogach.

Na obraz RTG ma oczywi¶cie wpływ dobre ustawienie pacjenta, to, czy pacjent zrobił pełny wdech/wydech w momencie zrobienia zdjęcia.

tattoo napisał/a:
Najgrsze że trzeba leżeć w szpitalu żeby zrobić tk ,jakby nie można było normalnie i¶ć

Pierwsze słyszę, że trzeba. Tzn. szpital robi to pewnie po to, żeby mu zwrócili kasę, ale TK można spokojnie zrobić ambulatoryjnie, bez leżenia w szpitalu.
Ewentualnie może to będzie taki udawany pobyt w szpitalu, czasem się tak robi - dostajesz wypis, że leżałe¶ od dnia X do dnia Y, masz tam wpisane wyniki badań, a w praktyce byłe¶ tylko na TK, pewnie też zrobi± morfologię z oznaczeniem funkcji nerek pod k±tem kontrastu (skierowanie masz na TK z kontrastem?).

tattoo napisał/a:
(zreszt± wszystko sobie czowiek wmawia) co czyta to to ma

Więc lepiej niech człowiek nie czyta ;)

Na razie nie wygl±da to jako¶ Ľle, ale bardzo dobrze, że prowadzona jest dalsza diagnostyka w celu wykluczenia np. nowotworu - to prawidłowe postępowanie. Na razie nie ma się co stresować.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-02, 15:05   Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej
Skierowanie na TK jest prawidłowym postępowaniem, daj znać jak będziesz miał wynik.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron