Autor |
Wiadomo¶ć |
Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
absenteeism
Odpowiedzi: 15
Wy¶wietleń: 5335
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-08, 11:40 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
Cieszymy się, że wszystko okej |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-05, 12:05 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
tattoo napisał/a: | No przepuszczam że w szpitalu daj± jonowe (koszty).W artykule czytałem że te nie jonowe to s± bezpieczniejsze i mniejsze szanse na jak± kolwiek reakcje organizmu. |
Ogólnie często¶ć występowania reakcji alergicznych na kontrasty wynosi 10%, więc to nie tak, że co drugi pacjent (i akurat Ty) będzie miał jaki¶ odczyn.
A co do szpitali - jak jeste¶ taki tym zainteresowany, to zadzwoń do szpitala i zapytaj. Ja Ci nie powiem jaki kontrast jaki szpital stosuje.
tattoo napisał/a: | A np bez kontrastu to chyba nie ma sensu robić tk klatki. |
Owszem, czasem jest sens. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-05, 01:28 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
tattoo napisał/a: | chodzi mi oto że w szpitalach stosuje się stare jonowe kontrasty i czy można np dopłacić za kontrast nie jonowy? |
A sk±d wiesz, że akurat w danym szpitalu będ± stosować kontrast jonowy albo niejonowy?
Zreszt± tak samo po jonowych, jak i niejonowych może wyst±pić ta domniemywana przez Ciebie reakcja alergiczna.
tattoo napisał/a: | A ha mam też pytanie do TK klatki trzeba się rozebrać do pasa? bo nie mogę nigdzie znaleĽć |
Je¶li w ubraniach s± jakiekolwiek metalowe elementy, to trzeba się rozebrać. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-04, 00:08 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
tattoo napisał/a: | Znalazłem wynik gastroskopi ,może mieć to zwi±żek np z tym? |
Nie, raczej nie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-03, 11:51 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
tattoo napisał/a: | Wolałbym bez bo czytałem że sa nieraz problemy . |
Powtarzam - nie czytaj.
Zapewne czytałe¶ o alergii na kontrast - wbrew pozorom nie zdarza się to aż tak często (zawsze odosobnione przypadki s± najbardziej nagła¶niane wła¶nie z tego powodu, że s± rzadkie). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-03, 11:41 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
tattoo napisał/a: | pamiętam że wtedy miałem jako¶ od przodu chyba robione RTG ,i wtedy stałem w miare prosto a teraz jako¶ pani tak ze mn± kombinowała przy prze¶wietlaniu że jakbym stał na ugiętych nogach. |
Na obraz RTG ma oczywi¶cie wpływ dobre ustawienie pacjenta, to, czy pacjent zrobił pełny wdech/wydech w momencie zrobienia zdjęcia.
tattoo napisał/a: | Najgrsze że trzeba leżeć w szpitalu żeby zrobić tk ,jakby nie można było normalnie i¶ć |
Pierwsze słyszę, że trzeba. Tzn. szpital robi to pewnie po to, żeby mu zwrócili kasę, ale TK można spokojnie zrobić ambulatoryjnie, bez leżenia w szpitalu.
Ewentualnie może to będzie taki udawany pobyt w szpitalu, czasem się tak robi - dostajesz wypis, że leżałe¶ od dnia X do dnia Y, masz tam wpisane wyniki badań, a w praktyce byłe¶ tylko na TK, pewnie też zrobi± morfologię z oznaczeniem funkcji nerek pod k±tem kontrastu (skierowanie masz na TK z kontrastem?).
tattoo napisał/a: | (zreszt± wszystko sobie czowiek wmawia) co czyta to to ma |
Więc lepiej niech człowiek nie czyta
Na razie nie wygl±da to jako¶ Ľle, ale bardzo dobrze, że prowadzona jest dalsza diagnostyka w celu wykluczenia np. nowotworu - to prawidłowe postępowanie. Na razie nie ma się co stresować. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-02, 15:05 Temat: Proszę o interpretacje zdjęcia klatki pier¶iowej |
Skierowanie na TK jest prawidłowym postępowaniem, daj znać jak będziesz miał wynik. |
|