Autor |
Wiadomość |
Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
absenteeism
Odpowiedzi: 103
Wyświetleń: 59431
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-01-24, 23:10 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Wszystko zależy od ich ewent. umiejscowienia, wielkości.
Ale myślę, że nie ma co się nakręcać. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-01-24, 22:57 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Można zrobić RTG kręgosłupa (danego odcinka), ale i tak trzeba mieć na nie skierowanie.
Bardzo możliwe, że to zmiany zwyrodnieniowe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-07, 21:41 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Gruczolak nerki a gruczolakorak jelita to dwie zupełnie różne rzeczy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-07, 20:27 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Zmiany w wątrobie wg opisującego wyglądają na torbiele, także to nic niepokojącego.
W nerce jest podejrzenie gruczolaka - nie jest to nowotwór złośliwy, a łagodny.
Pozostaje zrobić kontrolne TK za parę miesięcy i porównać koniecznie jego wynik z obecnym, czy zmiany nie zwiększają się etc. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-27, 16:36 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Zamieszania nie ma ale tak jak pisze yoka3 - Forum oczywiście ma swoją główną tematykę, jednak każdą historię danego pacjenta najlepiej opisywać w jego własnym wątku. Mowa oczywiście o wątkach merytorycznych - staramy się, by informacje w nich były jasne i czytelne, stąd prośba o nie mieszanie różnych historii w jednym.
Przerzuty do wątroby w raku jelita grubego owszem, bywają operacyjne i wcale nie muszą dyskwalifikować z leczenia radykalnego, jednak jest to zależne od wielu czynników, co do których odnośnie taty yoka3 nie mamy informacji, stąd ciężko doradzać / odradzać zabieg chirurgiczny (przede wszystkim yoka3 nie umieściła wyniku badania, w którym stwierdzono przerzuty).
Dalsze rozważania na ten temat proponuję przenieść do Jej wątku właściwego: http://www.forum-onkologi...acji-vt1880.htm |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-09, 22:38 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Reszka.78 napisał/a: | Zastanawia mnie też ta nazwa "operacja planowa". Według definicji jest to operacja, która jest planowana i wykonywana w ciągu tygodni, albo miesięcy. I do nich zaliczyć można operacje kosmetyczne. Jak dla mnie Twoja Mama miała operacje radykalną, mającą na celu całkowite wyleczenie choroby. W końcu lekarz badający Mamcię, od razu podejrzewał skorupiaka. Ale to tylko moje gdybanie. Jestem laikiem jak wiadomo |
Pewnie chodzi o to, czy operacja była zaplanowana (tak jak np. planuje się operacje wszczepienia endoprotez etc.), termin był ustalony wcześniej a pacjenta nie była w stanie zagrażającym jej życiu, wymagającym nagłej operacji, np. w wyniku zamknięcia światła jelita, całkowitej niedrożności i tym samym ryzyka zgonu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-05, 16:58 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Reszka.78 odpowiedziała Ci w zasadzie na pytanie - nikt nie wywróży jaka jest szansa i co będzie.
Ryzyko zawsze jakieś jest, bo nikt pewności Wam nie da, że gdzieś nie została pojedyczna kom. nowotworowa. Prawdopodobieństwo tego jest oczywiście mniejsze, niż gdyby np. stwierdzono przerzuty w węzłach, niemniej mamy tylko 9 węzłów, co - jak już wielokrotnie pisałam - jest jednym ze wskazań do leczenia uzupełniającego.
miruna, moje zdanie na ten temat znasz, wiesz jakie są zalecenia, które przytaczałam. W tej kwestii nic się nie zmieniło ostateczna decyzja co robić należy do lekarza prowadzącego, który zna całość obrazu choroby i powinien najlepiej wiedzieć, co robić. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-05, 08:58 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
miruna napisał/a: | Jednak tutaj lekarz wyraźnie napisał pT3N0 DukesB |
W wyniku z początku wątku lekarz też napisał pT3 i opisał brak przerzutów do węzłów (9), czyli N0 - więc to żadna nowość
Co do klasyfikacji Dukes'a - dokładnie jest to B2.
miruna napisał/a: | Pomimo, że nie znaleziono więcej węzłów chłonnych to lekarz wyraźnie określił tutaj stadium zaawansowania ( w tym pierwszym histo.... tego nie było) |
Ale i tak wychodzi na to samo - preparat się przecież nie zmienił węzłów nadal jest tylko 9 i tylko w tych 9 nie stwierdzono przerzutów, czyli opisano na tej podstawie N0 (w 9 węzłach).
Mamy natomiast inną cenną informację - że w cienkościennych naczyniach nie stwierdzono kom. nowotworowych, to dobrze. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-28, 17:15 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Reszka.78 napisał/a: | Na tamtej stronce internetowej wyczytałam, że w takim stadium decyzję o podaniu chemii pozostawia się właściwie pacjentowi. I to pacjent musi podjąć decyzję czy tą chemię chce czy nie. |
No nie do końca.
Pacjenta nie mającego wykształcenia medycznego, specjalistycznego, wieloletniej nauki w dziedzinie onkologii czy chemioterapii nie można obciążać decyzją czy chce wziąć chemię, czy nie, i co będzie dla niego lepsze.
Po to właśnie są wskazania do podania chemioterapii w II st. zaawansowania choroby (wymieniłam je za najświeższą książką dot. zaleceń w leczeniu onkologicznym w PL), aby na nich opierać się przy ewent. włączaniu leczenia uzupełniającego, ponieważ owszem - w II. st. zaawansowania nie ma jednoznacznie powiedziane, iż leczenie uzupełniające jest konieczne lub nie.
Jednak to nie pacjent ma decydować o tym, czy ma ochotę na chemioterapię, czy jednak nie ma, ale lekarz - naturalnie przedstawiając pacjentowi obie opcje, wyjaśniając wszelkie wątpliwości i ostateczną decyzję czy wyrazić zgodę na leczenie czy też nie pozostawiając pacjentowi, to logiczne.
Niemniej sformułowanie "to pacjent musi podjąć decyzję, czy chemię chce czy nie" wydało mi się dość niefortunne - jakby to lekarz całkowicie odsuwał się od decyzji i w całości oddawał ją w ręce pacjenta - stąd moje małe (no, nie takie małe niestety) sprostowanie
Reszka.78 napisał/a: | Mówię Ci Mirunku, najpewniej uspokoiłabym się dopiero po tym jakby Mamci zrobili Scyntygrafię, Tomografię, Rezonans (jedno i drugie całego ciała) i PETa. |
A ja myślę, że byś się wcale nie uspokoiła. Bo potem naszły by Cię myśli, że przecież nawet ten niby-cudowny PET wykrywa zmiany od ok. 4 mm, co odpowiada od 100 milionów do 1 miliarda kom. nowotworowych. I kolejne nakręcanie się, że "a może zmiany są za małe i żadne badanie ich nie wykryło, a one jednak są?" gotowe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-28, 00:43 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Stopień G2 jest pośredni, więc można powiedzieć, że jest to większe wskazanie do leczenia uzupełniającego niż przy G1, mniejsze niż przy G3.
Co do inwazji naczyń - tego nadal nie wiadomo, a jeśli nie wiadomo, to nie ma pewności, że naczynia zajęte nie były.
Plus węzły. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-28, 00:21 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
miruna napisał/a: | Wczoraj zadzwonił do mnie onkolog w sprawie wyników badań mojej mamy. Stwierdził, że drugie badania nie wykazały nic nowego, tzn., że wykazały to samo co pierwsze badanie histo.... pooperacyjne. |
Przede wszystkim dyskutować można o wyniku mając go na papierze - rozmowa to jedno, ale dokładny opis badania drugie.
miruna napisał/a: | Nie wiem jak mam to rozumieć - Czy, że pierwsze badanie nie wykazało obecności komórek raka w naczyniach krwionośnych?
Czy, że w ogóle badań pod tym kontem się nie przeprowadza? |
Badania oczywiście, że się przeprowadza.
Jak masz to rozumieć? To pytanie do patologa przeprowadzającego pierwsze badanie lub też tego, który wykonywał powtórne badanie. My tutaj nie wiemy co widział patolog i dlaczego opisał to tak jak opisał.
miruna napisał/a: | Nie wiem też co z tymi brakującymi węzłami? Czy nie wycięto ich przy operacji? |
Że nie wycięto, to wiadomo. Pytanie brzmi dlaczego - i to już pytanie do operatora.
miruna napisał/a: | W końcu czy na podstawie takich wyników (tzn. tych pierwszych) można podjąć decyzję o niedawaniu chemii i czy nie powinienem tego skonsultować z innym onkologiem? |
Skonsultować się z innym onkologiem zawsze warto.
miruna napisał/a: | Wcale nie cieszy mnie to, że mama nie dostanie chemii bo na dobrą sprawę, być może gdyby ją dostała przy tych niewiadomomych to mogłoby uratować jej życie |
Na dobrą sprawę nigdy nie ma pewności, czy np. u kogoś, kto dostanie chemioterapię uzupełniającą mimo wszystko nie rozwinie się choroba, jak i czy u kogoś, kto tej chemii nie otrzyma, wszystko nie będzie jednak w porządku.
Chemioterapia to naprawdę obciążające pacjenta leczenie, z wieloma skutkami ubocznymi, tak więc kwalifikacja do niej musi być przeprowadzona jak najwnikliwiej.
Wskazaniem do przeprowadzenia chemioterapii w II st. zaawansowania choroby są:
Cytat: | cecha T4a, duży stopień złośliwości histologicznej, mała liczba usuniętych węzłów chłonnych (<12), perforacja, zabieg wykonywany w trybie pilnym, na przykład z powodu niedrożności, inwazja naczyń. |
źródło: Zalecenia postępowania diagnostyczno - terapeutycznego w nowotworach złośliwych - 2011 r. ; Tom I
Red. M. Krzakowski, R. Dziadziuszko, J. Fijuth, K. Herman, J. Jarosz, M. Jarząb, J. Jassem, A. Kawecki, J. Kornafel, D. M. Kowalski, K. Krzemieniecki, M. Litwiniuk, T. Mazurkiewicz, R. Mądry, M. Misiak, S. Nawrocki, W. Polkowski, P. Potemski, M. Rubach, P. Rutkowski, A. Stelmach, P. J. Wysocki
Odnosząc to do Twojej mamy: brak cechy T4a, stopień złośliwości histologicznej jest pośredni (G2), jest zbyt mała liczba usuniętych węzłów (9), pozostałe wskazania nie występują. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-14, 15:54 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
miruna napisał/a: | Czy sensownym byłoby na obecnym etapie przeprowadzenie badań TK brzucha na ewentualność wykrycia wczesnych przerzutów do wątroby? |
Nie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-13, 20:35 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
Tak, leczenie uzupełniające powinno rozpocząć się 4-6 tygodni po operacji.
Dlaczego nadal nie ma wyników ponownego badania wycinków - tego nie wiem, i niestety nie jestem w stanie tego przyspieszyć. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-04-01, 22:35 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
miruna napisał/a: | Czy mogę odnieść to do mojej mamy, że nie ma ona szansy już na całkowite wyleczenie, tylko jeżeli usunięto jej guza, zespolono jelito i pomimo, że nie ma przerzutów to jest to już tylko leczenie paliatywne mające za cel jedynie przedłużyć jej życie i nie ma szans na całkowite wyleczenie? |
A co jest w pierwszym zdaniu cytatu?
Cytat: | Podstawowym, uznawanym za najskuteczniejszy i dającym możliwość całkowitego wyleczenia sposobem leczenia raka jelita grubego jest leczenie chirurgiczne. |
Mamę właśnie zoperowano.
Zresztą już tyle razy pisałam o II stadium, o całkiem dobrych rokowaniach etc., że nie będę się powtarzać - przeczytaj raz jeszcze wątek, bo znowu się nakręcasz. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-28, 10:22 Temat: Pomocy - rak jelita grubego |
A na przyszłość - karteczka, długopis i zapisuj sobie odpowiedzi. Żadna ujma, nikt nie jest w stanie w stresie zapamiętać wszystkiego. |
|