1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników tomografii |
absenteeism
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5566
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-20, 09:01 Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników tomografii |
igor napisał/a: | Pytanko mam natomiast o to, czy są jakieś inne, mniej intruzywne sposoby weryfikacji tego, co dolega mojemu tacie? |
Tzn. jakieś mniej inwazyjne metody niż bronchoskopia pozwalające sprawdzić czym dokładnie jest wykryty guzek?
Nie. |
Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników tomografii |
absenteeism
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 5566
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-04-19, 18:37 Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników tomografii |
Obraz TK faktycznie sugerować może raka płuca. Głównie mam na myśli zmianę największą (11x13x13 mm), jednak widać również inne zmiany, w prawym płucu: guzek 4,5mm oraz zagęszczenie, które również należy brać pod uwagę w dalszej diagnostyce (nie muszą one mieć charakteru nowotworowego, jednak należy to sprawdzić).
Opisujący wspomina też o granicznej wielkości ww. okołoaortalnych - nie wskazują one jednoznacznie na przerzuty w tych węzłach, jednak z pewnością trzeba je mieć na uwadze.
Wywiad: wiek, wieloletni nikotynizm, długo utrzymujące się zapalenie oskrzeli każą podjąć szczegółową diagnostykę pod kątem raka płuca.
Oczywiście konsultacja z pulmonologiem będzie właściwa, pytanie jaką dalszą drogę diagnostyczną zaproponuje Wam lekarz.
Zmiana jest dość mała i może być ciężko pobrać jej wycinek w trakcie bronchoskopii (zwykle to badanie wykonuje się w dalszej kolejności po TK). Do tego umiejscowiona jest w górnej części segmentu 6 lewego płuca, co też utrudnia dostęp do niej bronchoskopem. W biopsji (BAC) również może być problem z trafieniem igłą w zmianę, choć jest to już bardziej prawdopodobne.
Tutaj więc konieczna jest dokładna ocena lekarza co do dalszego postępowania. Zasada jest bowiem taka, iż przy stwierdzeniu guzka pow. 10 mm należy zbadać go mikroskopowo, a więc pobrać jego fragment by móc określić jego charakter. Tutaj zarówno wielkość, jak i wywiad sugeruje taką konieczność. |
|
|