1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: co sie dzieje w plucach mojej mamy pomocy |
absenteeism
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6094
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-17, 19:26 Temat: co sie dzieje w plucach mojej mamy pomocy |
monisx napisał/a: | druga teraz 14.08.2012 w innym szpitalu (wydaje mi sie ze na gorszym sprzecie, bo jest to zwykly szpital, nawet sam opis jest mniej dokładny) |
Ani ranga szpitala ani opis nie świadczą o tym, na jakim sprzęcie było wykonane badanie.
Opis zależy od lekarza opisującego badanie.
Najważniejsze w tej chwili to dowiedzieć się, czy lekarz miał do porównania płytkę z badania poprzedniego (nie opis, płytkę) i jeśli nie - dostarczyć ją i poprosić o opis porównawczy obu badań.
monisx napisał/a: | a ten guzek z drugiej TK był juz rok temu, tyle ze teraz jest jeden, większy? |
W I TK był guzek 5 mm w segmencie 5 płuca prawego, w II TK guzek w tym miejscu opisano już jako 12x8 mm, co oznacza, że jest większy. |
Temat: co sie dzieje w plucach mojej mamy pomocy |
absenteeism
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6094
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-16, 20:36 Temat: co sie dzieje w plucach mojej mamy pomocy |
Jakie są daty wykonania obu powyższych badań TK klatki?
Czy oba TK były wykonywane na tym samym sprzęcie i opisywane przez tego samego radiologa?
I najważniejsze - czy opisujący lekarz miał do wglądu płytkę z poprzednim badaniem do porównania?
Guzki do 10 mm występują u wielu pacjentów, jakie stwierdzono w I TK (nie mam tu na myśli obszarów zwłóknień), postępowaniem z wyboru jest wówczas obserwacja - nie wdraża się żadnej inwazyjnej diagnostyki, wykonuje jedynie po 3-6 miesiącach kontrolne TK celem zweryfikowania, czy zmiany zmieniają swoje wymiary i na jakie. |
|
|