1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
absenteeism
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 10744
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-29, 19:32 Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
A wypis uda się zdobyć? |
Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
absenteeism
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 10744
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-29, 17:25 Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
ewelinka102 napisał/a: | Czytałam w różnych źródłach i jedne mówią że stopień II nie daje przerzutów odległych a niektóre że jest to możliwe. Czy mogę prosic o wyjaśnienie mi tego problemu? Czy taki ewentualny przerzut jest możliwy? |
Wyjaśnić należy przede wszystkim, że przy diagnozie nowotworu złośliwego prawdopodobieństwo przerzutów istnieje zawsze - tym właśnie różnią się nowotwory złośliwe od łagodnych, które przerzutów do narządów odległych i węzłów chłonnych nie dają.
Prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutu odległego/węzłowego jest oczywiście różne zależnie od stopnia zaawansowania choroby, jednak nigdy nie można tego wykluczyć całkowicie, mimo że wartość prawdop. może być bliska 0.
ewelinka102 napisał/a: | jakie leczenie podejmuje się w takim przypadku jak u mojego taty? czy jest to na razie obserwacja nowej zmiany, czy chemia, a może operacja? |
Czy dysponujesz dokumentacją z wcześniejszego leczenia, gdzie mowa jest o dawce naświetlań, jakie tata otrzymał, o zakresie zabiegu operacyjnego etc. Może wypis ze szpitala po operacji?
Pytam, ponieważ naświetlania przedoperacyjne są dość rzadko stosowane w leczeniu raka jelita grubego, stąd dobrze by było znać dokładniej historię choroby |
|
|