Autor |
Wiadomość |
Temat: guz płuc |
absenteeism
Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 14998
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-16, 07:45 Temat: guz płuc |
ewelina.wis napisał/a: | powiedział, żeby odbyć radioterapię. mówił, że po tym Mama może być nieprzytomna. czy to prawda? |
Skutki uboczne naświetlań są różne i nigdy nie przewidzi się jakie będą u danego pacjenta, ale utrata przytomności po WBRT, czyli naświetlaniu całego mózgowia w dawce paliatywnej, a więc stosunkowo małej (bo rozumiem, że o tym mówią lekarze) jest raczej mało prawdopodobna. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-11, 21:28 Temat: guz płuc |
ewelina.wis napisał/a: | czy wynik TK może świadczyć o guzie nerki z przerzutami do płuc i mózgu? |
Samo TK zawiera co do zmiany w nerce wzmiankę "do dalszej diagnostyki" - nie można więc na jego tylko podstawie wysnuć takich wniosków.
ewelina.wis napisał/a: | lekarz mówił o radioterapii najpierw. zastanawia mnie jedno - powiedział, że radioterapię można otrzymać tylko raz w życiu? czy to rzeczywiście prawda? |
Wszystko zależy od naświetlanego obszaru i dawki naświetlań.
ewelina.wis napisał/a: | czy wg Waszego doświadczenia lekarze zdecydują się "otwierać głowę"? |
Myślę, że decyzja będzie miała miejsce po wyniku biopsji, ale nie mam doświadczenia neurochirurgicznego. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-11, 20:53 Temat: guz płuc |
ewelina.wis napisał/a: | a czy bez tej wiedzy lekarze mogą zadecydować o leczeniu paliatywnym? |
Zależy o czym dokładnie mowa - leczeniem paliatywnym w przypadku stwierdzenia nowotworu z przerzutami odległymi (jak np. tu - do mózgu) jest i chemioterapia, i radioterapia w odpowiedniej dawce i określonym polu naświetlań. Przy czym jeśli chodzi o chemioterapię, to nie włącza jej się raczej nie mając pewności co do ogniska pierwotnego nowotworu, zaś przy paliatywnej radioterapii jest to możliwe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-10, 05:40 Temat: guz płuc |
Bez wiedzy czym jest ognisko w płucu nikt nie będzie decydował o operacyjności bądź nie zmiany w głowie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-10, 05:26 Temat: guz płuc |
ewelina.wis napisał/a: | określał to zapisując mamę jako cpi. |
Może PCI? Oznaczałoby to punkcję cienkoigłową, a więc w zasadzie to samo co BAC.
ewelina.wis napisał/a: | ile czeka się na taki wynik? |
Różnie, 7-14 dni, jeśli jest konieczność wykonania dokładniejszych badań preparatu to i max. 4-5 tygodni. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-09, 21:37 Temat: guz płuc |
ewelina.wis napisał/a: | wyniku bronchoskopii jeszcze nie mam. będzie robiona punkcja. |
Czy przez punkcję masz na myśli biopsję aspiracyjną cienkoigłową, tzw. BAC?
I skąd już wiadomo, że będzie to konieczne, skoro nie ma jeszcze wyniku bronchoskopii? Kiedy on będzie? |
|