1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań mojej teściowej. |
absenteeism
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 10276
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-04-04, 12:28 Temat: bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań mojej teściowej. |
Raczej zwykle 7-14 dni roboczych.
Jeśli do tego dochodzi immunohistochemia, to wówczas może się to faktycznie wydłużyć nawet do kilku tygodni. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-04-03, 15:19 Temat: bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań mojej teściowej. |
ewelina1988 napisał/a: | Czy opis powiększonego nadnercza w badaniu TK wskazuje na to, iż jest to też meta? |
Jednoznacznie nie, tym bardziej, że nadnercze jest powiększone w całości, w TK nie wyodrębniono ogniska wzmocnienia typu guz. Jednak nie jest to wykluczone.
ewelina1988 napisał/a: | Czy jeśli okarze się że jest to faktycznie drobnokomórkowy rak, to czy przy tym opisie TK jest szansa żeby teściowa przeżyła jeszcze pół roku chociaż? |
Nie da się przyłożyć do tego tak prostej miary, wszystko zależy od reakcji na ewent. leczenie. Mediana czasu przeżycia w raku drobnokom. u leczonego pacjenta wynosi 8-12 miesięcy.
ewelina1988 napisał/a: | Mama jest alkocholiczką,pije od około 15 lat, potrafiła pić sama ze sobą. Czy w tym wypadku lekarz powinien o tm wiedzieć? Cz jej nałóg ma wpływ na leczenie? |
Powinien o tym wiedzieć. Może to wpływać na leczenie pod kątem obciążeń wątroby, nerek i innych narządów. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-04-03, 12:16 Temat: bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań mojej teściowej. |
ewelina1988 napisał/a: | Lekarz przepisał jej jakies sterdy wiem tlko że nazwa składa się z dwóch członów pierwszy to Pabi, drugiego nie pamiętam ale zaczyna się na literę D. |
Pabi-Dexamethason.
ewelina1988 napisał/a: | Teściowa nie chcę brać tego leku i zmniejszyła dawkę z 2 tabl. dwa razy dziennie na 1 tabl. dwa razy dziennie. |
NIE WOLNO samodzielnie zmniejszać/zwiększać sobie dawek leków, zmieniać leków, zaprzestawać ich brania. Zwłaszcza leków sterydowych.
Oczywiście teściowa jest osobą dorosłą i świadomą, i jest to jej wola, natomiast mam nadzieję, że na oddziale są poinformowani, że teściowa nie bierze leków tak jak powinna. Dlaczego w ogóle nie chce ich brać?
ewelina1988 napisał/a: | Lekarz powiedział dziś bratu męża, że podejrzewa drobnokomórkowego, ale na jakiej podstawie może tak twierdzić? |
Nie mam pojęcia, trzeba zapytać lekarza skąd ten domysł.
ewelina1988 napisał/a: | Czy powiększone węzły chłonne mogą świadczć o rozssianiu choroby? |
Tak.
ewelina1988 napisał/a: | Lekarz powiedział też, że guz jest nieoperacyjny, dlaczego? |
Prawdopodobnie z racji rozległości zmiany, modelowania i uciskania naczyń krwionośnych. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-04-02, 17:29 Temat: bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań mojej teściowej. |
Mała prośba: po kropkach, przecinkach stawiamy spację.
ewelina1988 napisał/a: | teściowa miała robione Tk kl. piersiowej 2 lata temu |
To było niskodawkowe TK czy klasyczne?
Obecne wyniki mogą niestety sugerować raka płuca, natomiast trzeba niestety poczekać na wynik histpat. |
|
|