1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak niedrobnokomórkowy płuca lewego |
ada77
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6232
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-12-19, 03:34 Temat: rak niedrobnokomórkowy płuca lewego |
Witam
Znalazłam to forum przypadkiem, szukając informacji odnośnie nowotworów płuc i chciała bym prosić o interpretację wyników mojej mamy. Czy dobrze rozumiem że to jest już nowotwór w zaawansowanym stadium ??
Rozpoznanie:
-rak niedrobnokomórkowy płuca lewego
-powiększone węzły chłonne śródpiersia
-przewlekła obturacyjna choroba płuc
rtg
przepona obustronnie nisko ustawiona. w okolicy wnęki lewej guzowate zacienienie 5x5cm łączące się z cieniem wnęki.płuco prawe bez zmian. cien środkowy nieznacznie przesunięty na stronę lewą. sylwetka serca w normie
tk klatki piersiowej
Patologiczna masa tkankowa zlokalizowana w części centralnej wnęki lewej o wymiarak 65x50mm. Zmiana uciska lewą tętnicę płucną, nacieka tętnicę do segmentu 3 płuca lewego oraz zamyka światło oskrzela do języczka. w segmencie 6 płuca lewego drobny guzek o średnicy 5mm. Satelitarnie od nacieku we wnęce w segmencie 4/5 guzek o średnicy 10mm.
Pozostały miąższ płucny- bez zmian okniskowych i zagęszczeń miąższowych
Struktury śródpiersia- przełyk tchawica oskrzela - bez zmian
Powiększona tarczyca w całości z przewagą płata lewego-wole zamostkowe w niewielkim stopniu zwężające światło tchawicy di 12mm w wymiarze poprzecznym
Duże naczynia klatki piersiowej prawidłowe
Powiększone węzły chłonne w pakietach wypełniają świato okna aortalno płucnego i wnęki lewej
Węzeł nad rozwidleniem 23mm
jamy opłucnowe bez płynu
usg jamy brzusznej
wszystko prawidłowe (nie będę opisywać całości)
badania cytologiczne plwociny(3 dni pod rząd)
-cellulae carcinomatosae
-ca non microcellulare male differentatium
-ca male differentatum non microcellularae
Na koniec dodam że mama ma 71 lat. w ostatnim półroczu bardzo schudła (ale wszystko zrzucała na stresy i to że ona w takich sytuacjach po prostu nie je) jej organizm jest bardzo osłabiony. Paliła papierosy ponad 30 lat.
Od wczoraj dostaje chemię- będzie dostawała 3dni i za 3 tygodnie kolejną.
Przyznam się że nie rozmawiałam z lekarzem prowadzącym a mój brat który rozmawiał nie chce mi powiedzieć konkretnie czego się dowiedział.. A ja mam bardzo złe przeczucia. Mama jest zdezorientowana i też nie zna faktów. podejrzewam, że lekarz prowadząca nie chce jej pozbawić wiary do walki.
Najgorsze jest to że poszła do szpitala z opisem rtg na którym była mowa o guzie w prawym płucu średnicy 1cm.. Chyba ktoś się pomylił i dał zły opis. A prawda jest dużo gorsza :(
Proszę drodzy forumowicze o interpretację powyższych informacji.
Czy dobrze mi się wydaje, że jest bardzo źle?? Jakie w takim stanie może być rokowanie??
Z góry dziękuję
Ada |
|
|