Autor |
Wiadomość |
Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
ana7
Odpowiedzi: 215
Wyświetleń: 73111
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-25, 06:30 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Wczoraj mój kochany Tato zmarł...
Jeszcze raz DSS- Madziu, dziękuję za realną pomoc okazaną mojej rodzinie w ostatniej dobie życia Tatusia....Jesteś Kochana...
Ania. |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-02-25, 14:28 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź absenteeism. |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-02-21, 16:16 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Tomograf jest taki sam jak był w listopadzie. Czy to oznacza że 2 cykle chemii które Tata dostał po TK listopadowym nie były skuteczne? |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-02-19, 14:32 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
u nas źle.
Tata jest po 5 cyklach chemii paliatywnej, szóstej nie dostał.
Bardzo się meczy, gdy zrobi kilka kroków musi odpocząć.
Oto wynik TK klatki piersiowej.
Pojedyncze, drobne guzki miąższowe w obrębie segmentu 2 i 9 płuca prawego oraz szczytu segmentu 10 płuca lewego. W okolicy podostrogowej przełyk modelowany przez lita strukturę ok. 20x12mm. Ponadto w pozostałym miąższu płucnym zmian ogniskowych nie stwierdza się.
Węzły chłonne wnęk, śródpiersia niepowiększone. Serce w granicach normy.
W porównaniu do badań z dnia 2013.11.20. obraz TK bez istotnych różnic. Ognisko osteoslerotyczne 13x12 mm w trzonie kręgu Th12.
Tata jak napisałam wczesniej jest słaby, widać znaczne fizyczne pogorszenie.
Korzystamy z poradni paliatywnej, tata bierze acodine syrop na kaszel, meganę i zastrzyki których nazwy nie znam.
Jak wygląda ten opis TK? czy to kolejne przeżuty do płuc? |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-12-01, 20:28 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Przepraszam że od razu nie podziękowałam za Twój wpis i owocną pomoc DumSpiro Spero.
Dziękuję Ci Kochana. Tata 9 grudnia jedzie na kolejny cykl chemii, jeszcze trzy przed nim, tak zdecydował onkolog prowadzący i bardzo się z tego cieszę.
Pisze dopiero teraz ponieważ w mojej rodzinie znowu pojawiła się diagnoza, teściowa ma prawdopodobnie nowotwór odbytnicy, ale czekamy za wyniikami histop. i wtedy będzie wiadomo coś więcej..
pozdrawiam
Ania |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-11-20, 18:04 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Bardzo proszę o interpretację odebranego TK klatki piersiowej:
W T K klatki piersiowej uwidacznia się drobne, pojedyncze guzki miąższowe w obrębie segmentu 2 i 9 płuca prawego oraz szczytu segmentu płuca lewego. W okolicy podostrogowej przełyku modelowany przez litą strukturę około 20x 12 mmm(najpewniej powiększony węzeł chłonny). Dolny odcinek przełyku podatny na rozciąganie środkiem kontras.
Pasmowate zwłóknienie w obrebie języczka płuca lewego.
W miąższu płucnym zmian ogniskowym nie stwierdza się. Węzeł chłonny wnęk.śródpiersia niepowiększony.
W porównaniu do badania z 07.22.2013 obraz TK bez istotnych różnic, podobny.
Jak to wygląda?
Bardzo proszę o pomoc. Tata jest po trzech cyklach chemii paliatywnej. Czuje się w miarę dobrze.
Ania |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-09-14, 17:44 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
tak Nail byliśmy, dzięki za pamięć.
Tata jest po I cyklu chemioterapii w Katowicach.
Za 3 tygodnie znowu, nawet się z nim nie widziałam dziś, dopiero jutro bo walczyłam z brzydkim choróbskiem i nie chciałam jak najdłużej być w domu żeby się nie zaraził.
Jak będzie czas pokaże. Chemię miał podawaną cały czas przez cztery dni, ale nawet nie znam jej składu dopiero jutro jadę do rodziców..
Jest słaby, ale je, zobaczymy co przyniosą dni kolejne... |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-09-06, 18:30 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Dziękuję absenteeism.
zmartwiłam i wystraszyłam się tym naciekaniem aort i trochę jeszcze o tym poczytałam.
Nie wiem bo mam tysiąc pytań do onkologa w poniedziałek. Co jest najbardziej istotne?
Czy ten krwotok można przewidzieć ?
Tak myślę że Tata chyba od tego kaszle.. |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-31, 16:38 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
ok.
Opis PET/tk
Istotne onkologicznie metabolicznie i morfologiczne odchylenia od normy:
1. nieregularny obszar patologicznego wychwytu radioznacznika w śródpiersiu podostrogowo SULpeak 4,71 rzytujący się na patologiczną masę tkankową o cechach nacieku rozrostowego w śródpiersiu podostrogowo z przewagą po stronie wielkości do około 3/4 cm w płaszczyżnie poprzecznej, poniżej zespolenia przełykowo-żołądkowego, zmiana wykazuje cechy inflirtacji oskrzela głównego lewego w części bliższej tkanki tłuszczowej śródpiersia oraz ściany przemieszczonego do klatki piersiowej przełyku i ściany aorty zstępującej,
2. dwa ogniska podwyższonego wychwytu w łopatce prawej oraz kręgu L3 SULpeak do 6,63 (kręg l3), w badaniu morfologicznym ognisko wychwytu w kręgu L3 współistnieje z przebudową strukturalną, głównie sklerotyczną trzonu i łuku tylnego kręgu L3 z przewagą po stronie prawej z rozrzedzeniem struktury warstwy korowej bez kompresyjnego złamania oraz ogniskiem destrukcji osteolitycznej łopatki prawej od strony brzegu dolnego bocznego wielkości poniżej 1 cm.
Zwraca uwagę asymetria gromadzenia radioznacznika w rzucie migdałków podniebnych z przewagą rozległości i intensywności wychwytu w migdałku podniebnym lewym, morfologicznie asymetrii wychwytu towarzyszy niewielkiego stopnia pogrubienie migdałka podniebnego lewego w porównaniu ze stroną prawą.
To tyle, dalej są wnioski które napisałam wcześniej..
Cytat: | Obraz PET?TK przemawia za naciekiem nowotworowym w śródpiersiu okołprzełykowo i podostrogowo o cechach wznowy miejscowej choroby nowotworowej oraz dwóm ogniskom kostnym rozsiewu nowotworu do łopatki i kręgu L3.
Zmiany metaboliczne i morfologiczne w migdałku podniebnym lewym w pierwszej kolejności o charakterze zapalnym - do weryfikacji laryngologicznnej. |
czy jest bardzo źle?
Ania |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-31, 09:01 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Absenteeism padły po prostu takie słowa chyba zupełnie bez sensowne.
Zwlekałam z przepisaniem wyniku PET bo musiałam dojrzeć do tego. Ale proszę Cię Absenteeism o wyjaśnienie, bo już sama nie wiem co dalej robić.
W gliwicach leczenie się skończyło.
Ale może najpierw przepiszę wnioski PET:
Obraz PET?TK przemawia za naciekiem nowotworowym w śródpiersiu okołprzełykowo i podostrogowo o cechach wznowy miejscowej choroby nowotworowej oraz dwóm ogniskom kostnym rozsiewu nowotworu do łopatki i kręgu L3.
Zmiany metaboliczne i morfologiczne w migdałku podniebnym lewym w pierwszej kolejności o charakterze zapalnym - do weryfikacji laryngologicznnej.
wiem że choroba wróciła. Tak powiedziała nasza onkolog. Pisze dalej, iż ze względu na młody wiek i dobre, ogólne samopoczucie rozważa się chemioterapię paliatywną w najbliższym ośrodku miejsca zamieszkania. Dlaczego dalej nie Gliwice?, lekarka powiedziała iż biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia z ręką w czasie chemii, trzeba prawdopodobnie założyć port naczyniowy..
Czy te zmiany w L3 to zmiany w kgęgosłupie?
Czy ta chemia może rozbić, albo choć zmniejszyć ten naciek w śródpiersiu?
Co to znaczy podostrogowo?
Bardzo prosze o pomoc.
Wstępnie jesteśmy zapisani już do Katowic..
Ania
[ Komentarz dodany przez Moderatora: jusia: 2013-08-31, 10:24 ]
Ana7, zrobione.
|
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-19, 13:28 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
czy ciągłe odbijanie to może być objaw czegoś niedobrego? w trakcie jedzenia, przed i po nim i tak też w ciągu dnia. Spotkałam się z takim stwierdzeniem i chcę je zweryfikować.
Ania |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-12, 16:24 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
dzieki absenteeism...wystraszyłam się podejrzenia tych zmian naciekowych..tata dość często pokasłuje, a ja już jestem chyba przewrażliwiona tym wszystkim...zwłaszcza tym opisem TK, pozdrawiam
Ania |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-11, 12:18 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Czy na poziomie rozdwojenia tchawicy to podejrzenie zmian naciekowych to mogą to być przeżuty do płuc? |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-10, 17:24 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
My konsultację mamy dopiero 28 sierpnia i dopiero wtedy zobaczymy co PET wykazał...
znowu czekanie...dlatego zależy mi na interpretacji TK, ale ta progresja nie jest chyba niczym dobrym..
pozdrawiam Was |
ana7
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-08-10, 11:46 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Oto całość opisu TK:
TK KLP:
Badania TK klatki piersiowej wykonano techniką spiralną przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego.
Stan po usunięciu dolnej i środkowej części przełyku. Zespolenie na poziomie Th3, obraz porównywalny miejsca zespolenia z badaniem poprzednim.
Obszar tkankowy położony w śródpiersiu środkowym i tylnym na poziomie rozdwojenia tchawicy oraz do tyłu od rozdwojenia i do tyłu od oskrzela głównego lewego o grubości do około 20 mm.
W porównaniu z badaniami poprzednimi stwierdza się stałą powolną progresję wielkości tego obszaru, obszar ten ulega wzmocnieniu kontrastowemu. Poza tym obraz narządów klatki piersiowej nie zmienił się w porównaniu z badaniem poprzednim.
Wnioski: Podejrzenie zmian naciekowych npl w obrębie śródpiersia tylnego i środkowego na poziomie rozdwojenia tchawicy z cechami progresji z porównaniu z badaniem poprzednim.
Proszę o interpretację. Tata jest po badaniu PET.
Ania |
|