1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
anaike

Odpowiedzi: 208
Wyświetleń: 85222

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-10-29, 09:05   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
Zgadzam się z Anną ,poszukałabym innego lekarza,bardziej wnikliwego,podobną sytuację przerabiałam w tym roku,pojawiły się bóle biodra,przy okazji tomografu jamy brzusznej znaleziono ogniska rozrzedzenia kości i lekarz z miejsca wystawił skierowanie na scyntygrafię,zaznaczając ,że wcale nie musi być to nic złego, ale sprawdzić trzeba-faktycznie opisano te zmiany jako przeciążeniowe.Dodatkowo dostałam skierowanie na zbadanie poziomu fosfatazy alkalicznej i wapnia.Nieważne,że są to zmiany zwyrodnieniowe,po takim leczeniu i diagnozie ,zawsze w pierwszy rzędzie muszą wykluczyć ewentualne zmiany onkologiczne ,Masz do tego prawo.A pani doktor z takim podejściem,to powinna zostać bioenergoterapeutą ?? ;) (ręce, które leczą czy co to ma być,może jasnowidzenie :?ale?: :-D ).
Scyntygrafia wykaże miejsca gromadzenia się znacznika,nawet w zmianach zwyrodnieniowych,w zależności od opisu który dostaniesz po badaniu,lekarz będzie decydował co dalej.
Co do usg to od 5 lat dostaję jedno skierowanie rocznie na NFZ :?ale??: ,ja wiem ,że zalecają kontrole początkowo co 3 miesiące,ale nie koniecznie idzie to w parze ze skierowaniem na usg,dlatego resztę robiłam prywatnie. :)
anaike

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-07-31, 18:09   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
kuna13 napisał/a:
i
na pytanie czy powinnam rtg płuc zrobić kontrolnie usłyszałam, ze nie ma takiej potrzeby

RTG płuc od samego początku leczenia mam zalecane przez lekarza prowadzącego raz w roku. Jeżeli minął już rok od poprzedniego badania,ja bym nalegała na skierowanie [tak] .
Co do "uderzeń" to chyba będziesz musiała je przeczekać,z czasem powinno być lepiej,może nawet ustąpią całkowicie. :mhehm:
anaike

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-07-16, 08:12   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
Witaj :-D
Nic się nie martw,przyjmij kolejna dawkę i będzie dobrze.Przy pojedynczej dawce tego leku okres półtrwania(czas, w którym stężenie leku we krwi, surowicy lub osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej, po zakończeniu fazy wchłaniania i dystrybucji. Wyrażony jest w godzinach.) wynosi faktycznie kilka godzin,nawet do 14 h,ale przy długotrwałym stosowaniu to nawet do kilkunastu dni.Tutaj link na potwierdzenie i do poczytania:
http://chorujena.pl/Leki/2013-Tamoxifen
informacje znajdziesz w dziale :działanie

Tutaj link do ulotki Tamoksifenu Egisa,jest informacja o pominiętej dawce:Nie należy stosować dawki podwójnej w celu uzupełnienia pominiętej dawki.
http://www.egis.pl/23/dla...gis-tamoxifenum
Trzymaj się i nie stresuj,będzie dobrze :-D
Też mi się tak zdarzało czasami [wstydnis]
anaike

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-07-06, 08:04   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
Witaj. :)
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie, być może nie jesteś obciążona genetycznie, ale tak jak sama piszesz poddana zostaniesz dalszej diagnostyce i to wszystko wyjaśni. W moim przypadku było tak,że również wynik badania na BRCA1 był ujemny (nie stwierdzono mutacji),ale ze względu na bardzo duże obciążenia rodzinne w wywiadzie (całe rodzeństwo ze strony mojej Mamy chorowało na raka różnych narządów,moja Mama też) zostałam poddana dalszemu badaniu i stwierdzono mutację A148T w genie CDKN2A .Dodam tylko,że jako jedyna z całej rodziny zachorowałam na raka piersi. Więcej takich przypadków u nas nie było, najczęściej mężczyźni chorowali na raka prostaty,jelita grubego,zdarzył się rak żołądka,kobiety rak trzonu macicy,rak przytarczyc.I właśnie ta różnorodność raka w rodzinie przesądziła o mojej dalszej diagnostyce.
anaike

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-28, 09:36   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
kuna13 napisał/a:
A jak duza była ta twoja torbiel w momencie usuwania?

Przed zabiegiem torbiel miała około 6-7 cm,dodatkowo towarzyszył mi ból podbrzusza i bardzo złe samopoczucie czyli jak pisałam dolegliwości bólowe,wzdęcia,puste odbijania.W zasadzie na początku przed pierwszym takim "atakiem" myślałam,ze są to objawy typowo gastryczne,lekarz rodzinny po opisie mojego samopoczucia tez nie wiedział co to,dlatego mimo,że wcześniej robiłam badania kontrolne zaproponował ich powtórzenie.W momencie "odkrycia" :) torbiel miała trochę ponad 4 cm,niby mała ,ale dokuczliwa,bo przed zabiegiem ataki bólowe i inne dolegliwości powtarzały się jeszcze kilkakrotnie,dlatego zdecydowano torbiel usunąć.

U mnie to sprawa nawracająca,od momentu zabiegu regularna kontrola wykazuje,że raz te torbiele są raz ich nie ma,właśnie wróciłam z CO z bad gin:w prawym jajniku są 3 sztuki różnych wielkości ,ale 2 miesiące temu miałam np 2 w lewym i jedną w prawym,markery w normie,wizyta w lipcu, pewnie usg znów za 2 miesiące.Dodam tylko jeszcze,że w moim przypadku wszystko zaczęło się po odstawieniu Lucrinu.
anaike

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-26, 20:37   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
kuna13 napisał/a:

a czy ktoś wie czy ja bym mogła jakimiś ziołowymi tabletkami łagodzić te uderzenia, do onkologa idę pod koniec lipca a jutro ginekolog....mam nadzieję, ze ta torbiel się wchłoneła

Stosowałam Soyfem przez około dwa miesiące,po uzgodnieniu z onkologiem.Kazał nie przesadzać i zmniejszyć dawkę do jednej tabletki na dobę.Nie czułam specjalnej różnicy,dlatego dałam sobie spokój.Na pocieszenie dodam,że po zaprzestaniu stosowania Lucrinu uderzenia występowały dużo rzadziej.

kuna13 napisał/a:

Mam skierowanie od ginekologa na wyłyżeczkowanie macicy
Wynik usg: w prawym jajniku torbiel hypoechogenna 4,4 cm x 3,5 cm. Endometrium 14 mm o niejednorodnej echogenicznosci, 3 mies temu torbiel 2,7 cm

Miałam podobną sytuację z torbielą,nie chciała się wchłonąć i rosła,w końcu lekarz zadecydował o jej chirurgicznym usunięciu(laparoskopia). Ale przedtem zalecał kontrolę usg nawet co 2 miesiące.
anaike

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-25, 17:01   Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający
Witaj kuna13, Tamoksifen przyjmuję codziennie od prawie 5 lat.Stosuję go rano,jakiś czas po śniadaniu.Wcześniej(na samym początku) stosowałam wieczorem,ale ze względu na częste pobudki w nocy i uderzenia gorąca też nocne,uzgodniłam z lekarzem,że będę go przyjmowała go rano,może działania uboczne przejdę w ciągu dnia i przynajmniej prześpię nockę :-D .Przestawiłam się z dnia na dzień,staram się brać go o jednakowej porze,jednak nie stosuje co do godziny,czasami trochę wcześniej,czasami później.Najważniejsze,żeby go stosować.Z czasem wszystkie działania uboczne jakby ustają,teraz właściwie pozostał mi tylko duży apetyt. ;)

Ulotka Tamoxifen -Egis podaje:tabletki należy przyjmować o właściwej porze-cokolwiek to znaczy!? :-D

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron