Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz trzustki |
aniutka34
Odpowiedzi: 56
Wyświetleń: 26656
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-06-08, 10:30 Temat: Guz trzustki |
06.06.2015 ok. godz. 2 w nocy zmarł mój Teść. Już się nie męczy i śpi w pokoju. Do końca był świadomy, przed śmiercią pożegnał się z rodziną. |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-05-27, 13:30 Temat: Guz trzustki |
Stan taty pogarsza się z każdym dniem Chemii już nie dostanie ze względu na osłabienie. Zbiera mu się woda w brzuchu, którą miał już dwukrotnie spuszczaną w odstępach kilkudniowych. Raz było to 4,5 l., poprzednio 5 l. i nadal się zbiera. Jest osłabiony, ma problem z chodzeniem, większość dnia przesypia, nie ma apetytu. Jest ciężko i strasznie przykro patrzeć na to znów...i znów czuć tę obezwładniającą bezsilność... |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-05-12, 10:11 Temat: Guz trzustki |
Teść znów w szpitalu i nie wygląda to najlepiej Chemii na razie nie będzie, bo stan ogólny jest kiepski. Teść nie ma apetytu, schudł, waży ok. 50 kg., ma problemy z zaparciami, a po lekach z biegunką, do tego ma tak silne bóle, że podają mu morfinę. Jestem podłamana, wspomnienia wracają ze zdwojoną siłą...u mojego ś.p. Taty też bardzo podobnie to wyglądało na parę tygodni przed śmiercią...a za oknem też był taki piękny i słoneczny maj, a w moim sercu strach i rozpacz, a teraz znów za oknem piękne majowe słońce, a mój Teść tak cierpi...a my nie wiemy jak pomóc |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-03-18, 07:15 Temat: Guz trzustki |
Tato po pierwszym kursie nowej chemii i wyniki poleciały bardzo w dół, płytki, hemoglobina...Przez tydzień był w szpitalu i trochę go tam podreperowali, ale martwi mnie takie pogorszenie wyników już po pierwszym kursie... |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-02-27, 14:41 Temat: Guz trzustki |
Teść jest obecnie w szpitalu i ma podawaną chemię skojarzoną. Jesteśmy dobrej myśli, bo jest w bardzo dobrym stanie ogólnym i dobrze toleruje chemię. Lekarz też potwierdza, że stan Taty jest bardzo dobry jak na takie zaawansowanie choroby. Trzymajcie proszę kciuki, żeby ta nowa chemia zadziałała. Jutro prawdopodobnie dostanie wypis do domu. |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-02-06, 18:34 Temat: Guz trzustki |
Jolana, teraz miał Gemcitabinum 1600 mg wlewy dożylne. Teraz ma iść do szpitala na badania w celu kwalifikacji do innej, "mocniejszej" chemii, ale nie wiem jakiej. |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-02-06, 09:55 Temat: Guz trzustki |
Szczerze mówiąc miałam nadzieję, że jednak chemia pomogła i zatrzymała proces Bo jak to możliwe, że jest tyle przerzutów, kiedy Teść czuje się całkiem dobrze, prawie normalnie funkcjonuje, a morfologię ma w całości w normie...?
Kiedy mój Tata chorował, praktycznie wiedziałam, kiedy chemia działała, a kiedy nie, bo miało to przełożenie i na wyniki i na samopoczucie Taty...
Co teraz? Lekarz onkolog zaproponował mocniejszą chemię. Czy jest szansa, że mocniejsza chemia będzie skuteczniejsza? Widzę, że Teść boi się tej nowej chemii i silnych skutków ubocznych. |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-02-06, 08:50 Temat: Guz trzustki |
Witajcie,
Bardzo proszę o interpretację wyniku TK- wiele rzeczy jest dla mnie niezrozumiałych, np. co oznacza, że nastąpił rozpad ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
|
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-01-22, 10:47 Temat: Guz trzustki |
Teść w poniedziałek kończy pierwszy kurs chemii i kontrolne TK we wtorek. Proszę trzymajcie kciuki Jestem pełna nadziei, że chemia, jeśli nie cofnęła, to przynajmniej zastopowała raczysko, bo Teść całkiem nieźle się czuje...i oby tak dalej... |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-28, 16:47 Temat: Guz trzustki |
Teść po drugiej chemii. Wyniki ma dobre, wszystko w normie. Brak skutków ubocznych, apetyt dopisuje. Jest dobrze i to nas napawa nadzieją. Niech tak zostanie na dłuuuugo.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego dobrego! |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-25, 15:17 Temat: Guz trzustki |
Teść już po pierwszej chemii Odpukać, czuje się dobrze i nawet apetyt mu dopisuje Na dzień dzisiejszy jest całkiem dobrze i oby jak najdłużej...
pozdrawiam Was i dziękuję za dobre słowa ) |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-14, 18:42 Temat: Guz trzustki |
Jolana, dziękuję. Teść zastanawia się nad chemioterapią. Ja w międzyczasie organizuję pobyt w szpitalu na oddziale onkologii, gdzie kwalifikują do chemioterapii. Ale decyzja należy do niego... Lekarz rodzinny odradzał jemu, ze względu na skutki uboczne... |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-13, 09:14 Temat: Guz trzustki |
Proszę o wyjaśnienie wyniku histo
[ Dodano: 2014-11-13, 09:22 ]
Mnie wychodzi, że to oznacza "guz przerzutowy prawdopodobnie wywodzący się z trzustkiâ. Ale czy taki ogólnikowy opis wystarczy do dobrania odpowiedniej chemioterapii???
|
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-11, 19:51 Temat: Guz trzustki |
Wypis szpitalny:
Rozpoznanie: D48. Guz trzustki. Rozsiany proces nowotworowy.
Zastosowano leczenie: laparotomia zwiadowcza. Wycięcie guza okrężnicy.
RTG klatki piersiowej: pogrubienie opłucnowej szczytów obustronnie. Zmiany drobnoguzkowe i włókniste w polu górnym prawym. Zmiany najpewniej post tbc. Poza tym pola płucne bez zagęszczeń. Sylwetka serca wielkości w normie. Zachyłki przeponowo-żebrowe wolne od płynu.
Morfologia:
wszystko w normie
Czekamy na wyniki histopat. wyciętej zmiany i w oczekiwaniu na decyzję nt. chemii.
Proszę o sugestie co można zrobić w tym czasie, aby się dobrze przygotował do ew. chemii. Teść był zawsze bardzo szczupły, a po operacji jeszcze trochę schudł, widać, że nie ma apetytu, teraz może ważyć ok. 55-60 kg. przy wzroście 162cm.
W wypisie poszpitalnym ma zaleconą dietę wysokobiałkową - w jakim celu? Zapewne chodzi właśnie o nabranie trochę masy?
Czy wobec tego Teść mógłby pić np. nutridrinki? A może poprosić lekarza o receptę na syrop typu Megace?
Jakie są rokowania przy guzie trzustki z przerzutami? Jakiego rodzaju chemia? Wlewki/tabletki?
Z góry dziękuję za pomoc. |
aniutka34
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-10-29, 19:12 Temat: Guz trzustki |
dziękuję |
|