1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie raka trzustki |
ankita
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4012
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-28, 17:02 Temat: Podejrzenie raka trzustki |
msocha napisał/a: | Dzień dobry wszyskim. Mam prośbę, otóż mojemu tacie (podejrzenie raka trzustki) zrobiono w Krakowie operację, podczas której pobrano wycinek trzustki, wątroby i wycięto woreczek żółciowy. Na dwóch ostatnich nie znaleziono nowotworu, a na trzustce podano taki opis: okolice trzustki - strzępki tkanki łącznej i luźnoleżące fragmenty nabłonka śluzotwórczego mogące pochodzić z utkania wysokodojrzałego raka gruczołowego. Od 3 miesięcy czytam wszystko co się da o nowotworach i byłem pewny że badanie histopatologiczne daje 100% odpowiedź, a tutaj mam słowo mogące Czy to może oznaczać, że to jednak nie rak? Pozdrawiam Was. Bardzo dobre forum. |
Moja mama też ma nie jednoznaczne wyniki histopatoligiczne (od marca). Potem zalecono biopsję pod kontrolą EUS, potem cienkoigłową - za każdym razem nie potwierdzono raka. Ze względu na markery jednak uważają, ze to rak. Ale nie podadzą chemii bo nie ma potwierdzenia histopatologicznego: rada- zapytaj onkologa czy na tej podstawie podaje się chemię, jeśli wynik wg niego nie jednoznaczny zrób badanie EUS z pobraniem wycinka - napisz na prive podam Ci namiary gdzie w PL robią to (NFZ oczywiście). Pozdrawiam |
|
|