1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Codzienność na oddziale chemioterapii |
asereT
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9160
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-01-08, 10:59 Temat: Codzienność na oddziale chemioterapii |
Małgosia81 napisał/a: | Jak wygląda pobyt na takim oddziale dla pacjentki która najprawdopodobniej "dostanie" Folfox4? Czy się leży cały czas, czy będzie mogła wstawać? Co oprócz toaletowych rzeczy zabrać? |
Witaj Małgosia81..jeśli chemię będziesz miała w ŚCO to ja mogę powiedzieć jak to wygląda na tym oddziale z mojego i mojego mżą punktu widzenia. Mąż przebywał na tym oddziale od 27 - 30 grudnia.
Co wziąć ze sobą przede wszystkim
1. piżama.. bo w recepcji i na drzwiach wejściowych na oddział zaznaczone jest to ogłoszeniem napisanym wielkimi literami, że na Oddział wchodzimy w piżamach.
2. jakąś ciepłą bieliznę typu bawełniana koszulka - bluzeczka, którą wkładamy pod piżamę bo zimno, skarpetki, szlafrok ew. jakąś bluzę polarową.
Przez pierwsze dwa dni były tylko ciągle badania typu USG, EKG, badanie z krwi i moczu, oraz mąż (nie każdy, bo nie do każdej chemii) miał domięśniowo podawaną wit B12 i kwas foliowy (folik) oraz na ochronę dróg żółciowych (Cholestil) i na osłonę wątroby Essentiale forte)..
Co do tego czy się chodzi, czy leży... z tego co zauważyłam, to nawet pacjenci podpięci do kroplówki czyli chemii chodzą po korytarzu, a czasem biegną i dobrze jeśli WC nie jest zajęte. Są też pacjenci, którzy podpięci są przez kilka godzin (sąsiad na łóżku obok męża miał chemię, która spływała przez 8 godzin i przeważnie leżał lub siedział na łóżku). Mąż miał krótką chemię (dopiero pierwszy wlew, 19 stycznia będzie drugi) 10 - 15 minutową... |
|
|