Autor |
Wiadomość |
Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
asia19
Odpowiedzi: 215
Wyświetleń: 73111
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-02-16, 14:56 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu, i jak tam u Was? 10 mm to dobrze, cieszę się, że Tata wreszcie odczuwa poprawę
U nas Tato ostatnio dzwonił do swojego kolegi z sali, on miał dosyć podobną sytuację do Twojego Taty - zaczęło się pogarszać po roku od operacji, prawie w ogóle nie mógł jeść, do tego miał problemy z wymawianiem. A teraz jest bardzo dobrze, je prawie wszystko, mówi super, czuje się bardzo dobrze. Także trzeba się nie poddawać, jeździć na te poszerzenia w przypadku pogorszenia i patrzeć z nadzieją - wszystko się to bowiem unormuje.
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-01-15, 23:41 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu, a co myślisz o wyjeździe do Warszawy i wizycie w COI przy Roentgena? Przecież to jest jakaś patowa sytuacja, Tata nie może tak długo czekać. Takie "jedzenie" to nie tylko nie "napełnianie żołądka", ale także ból - zwracanie jedzenia poważnie wycieńcza. |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-24, 00:14 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu, u nas na poszerzanie Tata był kierowany z poziomu chirurgów operujących, badanie wykonywał lekarz z gastroenterologii w CO. Moim zdaniem powinniście udać się do chirurga, który Tatę operował i ten powinien wskazać ośrodek/podmiot, który poszerzanie wykona (nie wiem, może da skierowanie? w CO to był jeden szpital, więc wystarczyła sama rejestracja..). Onkolog jest od leczenia onkologicznego, a ono nie jest Wam potrzebne i oby nie było.
Wszystkiego dobrego dla Taty i całej rodziny,
Pozdrawiam serdecznie |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-07, 11:00 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Witaj Aniu
Z tego, co przeglądam internet wynika, że badanie to jest trudno dostępne do wykonania w ogóle - także w innych miastach Może warto zadzwonić do tej dr i zapytać, czy ona się nie orientuje?
Tak, badanie to powinno pozwolić na zauważenie ew. zmian w obrębie przełyku.
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-08, 22:58 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Witaj Aniu!
Jeśli dobrze liczę to minęło jakieś 8 miesięcy i 2 tygodnie od operacji Twojego Taty? Jak ten czas leci.. Twój Tata nie miał poszerzania przełyku, ja Ci tylko przypomnę, że u nas przy ciągłym poszerzaniu przez 8 miesięcy to był dramat.. Teraz jest dobrze, choć musimy Tatę pilnować, bo on czasem sobie nie zdaje sprawy, jak szybko je i że nie popijanie jest dla niego niedobre..
Kiedy będziecie mieli badania kontrolne? W razie, gdyby Taty stan się pogarszał (tj. byłyby narastające problemy z jedzeniem) musicie się skonsultować z lekarzem... Mój domowy osiołek to się upierał przez 2-3 dni, ale niczym dobrym się to zazwyczaj nie kończyło..
Pozdrawiam Cię serdecznie |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-16, 20:24 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Witaj
NIe spotkałam się z takim badaniem? Google coś podpowiada, że to rtg przełyku z podaniem środka cieniującego (Tata miał badaną 'drożność' i zszycia po operacji? Tak mi się wydaje, że mój miał to badanie po operacji w celu sprawdzenia, czy wszystko jest dobrze pozszywane)...
Jeśli tak to pewnie Tata będzie musiał pić płyn z tym środkiem i w trakcie będzie wykonywane zdjęcie..
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-09, 22:41 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu, serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Taty od nas. Ja trzymam kciuki i mam nadzieję, że będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-10, 22:53 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu, tak się cieszę, że Twój Tata wreszcie jest leczony Jak sobie daje radę w tak ciężką dla chorych pogodę?
Nie napiszę nic więcej, bo ciężko mi coś dodać więcej. Zapalenie żył chyba jednak nie musi się przerodzić w zakrzepicę, o ile dobrze pamiętam, przy ostatniej bądź przedostatniej chemii moja Mama też miała zapalenie żył - być może w mniejszym stopniu, ale były zastrzyki. Mama nie ma objaw zakrzepicy i ręka 'daje radę'.
Pozdrawiam serdecznie,
Asia |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-19, 20:28 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu to zależy, jaki schemat chemioterapii zostanie przyjęty. Myślę, że zazwyczaj rozpoczęcie radio- zbiega się z podaniem pierwszej chemii, ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-03-02, 07:21 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu,
Ja jestem zdania, że chemioradioterapia w takich przypadkach daje większe szanse na wyleczenie. To też medycznie jest uzasadnione, co prawda nie zyskuje się diametralnie więcej, ale jednak zawsze to jakoś zwiększa szanse. My z tego powodu zdecydowaliśmy się na operację (choć również z powodu różnych/ rozbieżnych opisów wyników badań).
Pozdrawiam i trzymam kciuki |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-02-25, 09:34 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Witam Aniu
Wczoraj pisałam, ale chyba coś mi się zawiesiło. Chciałam zapytać, czy byliście u lekarza? Jak Tata się czuje i jak wyniki?
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-02-15, 22:05 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Ja bym nie przywiązywała dużej wagi do informacji uzyskanych przez telefon, wiadomo, lekarz nie ma przy sobie wyników i zazwyczaj na 100% nie odpowie. Co do węzłów- cóż, to wysoce prawdopodobne, że lokalne były zajęte, ważne tylko, żeby nie było ich więcej. Leczenie uzupełniające jest prawdopodobne i osobiście wierzę, że będzie to leczenie radykalne- bo przecież inaczej być nie może.
Pozdrawiam |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-02-09, 07:18 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu, najpewniej Tata jeszcze nie ma siły. Mimo wszystko Mama musi starać się, żeby Tata chodził jak najwięcej. Na pocieszenie powiem Ci tylko tyle, że u mojego Taty nie było mowy o wypisie po 2 tygodniach, bo był słabiuteńki!
Co do histopatologii, będziemy wiedzieć m. in. jak 'głęboko' siedział nowotwór, co właśnie pozwoli powiedzieć nam coś więcej o zaawansowaniu choroby. Czekamy i trzymamy kciuki |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-02-07, 03:52 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Aniu,
pamiętaj, że operacja nie należy do łatwych, a Twój Tata mimo wszystko nie jest już taki młodziutki. Swoje dało też osłabienie przed operacją. Dobrze, że Tata je choć 3 posiłki, choć uważam, że jak na miksowane to troszkę zbyt mało. Może Tata lubi kaszę? (manna albo dla dzieci, my kupujemy np. Bobovitę mleczna kasza manna po 6 miesiącu, jest smaczna, można kupić owocową i na mleko/wodę).
Każdy dzień to będzie maleńka poprawa. Mój Tata po 2 tygodniach zaczął w miarę dobrze chodzić, u nas ciągle się utrzymywało zapalenie płuc.
Nie jest źle i będzie lepiej, zobaczysz
Pozdrawiam serdecznie |
asia19
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-02-05, 09:11 Temat: Proszę o pomoc - Zwężenie... |
Witaj Aniu
Nie odzywasz się, ale to pewnie związane z całym tym zamieszaniem, jakie jest po operacji. Jak Tata się czuje?
Pozdrawiam serdecznie
Asia |
|