Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz płuca prawego. |
ela1
Odpowiedzi: 561
Wyświetleń: 150895
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-30, 19:14 Temat: Guz płuca prawego. |
Anielo tak bardzo mi przykro............ [*][*][*] |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-21, 21:58 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, strasznie mi przykro, że tak szybko choroba postepuje. Jeżeli lekarz twierdzi, że objawy nie są spowodowane zmianą w głowie, to po prostu nowotwór się uogólnił.
Takie pobudzenie, to moim zdaniem zły objaw.
Wiem jak Ci ciężko, trzymaj się jakoś. |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-16, 22:03 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, może tata powinien systematycznie brać leki przeciwbólowe, a nie w razie bólu. Chodzi o to aby wyprzedzić ból.
Chyba nie może być tak, że trzeba czekać z lekami na ból.
Jeżeli poziom leku przeciwbólowego, będzie się cały czas utrzymywał w organiźmie, to nie będzie dochodziło do bólu ? |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-29, 22:28 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, nie za często, ale na początku aby oczyścić jelita można w tygodniu parę razy. |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-27, 22:13 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia napisał/a: | Czy mimo tego iż nic nie pomaga powinniśmy robić jakieś kilkudniowe przerwy czy próbować do skutku? |
Laktulozę należy stosować systematycznie i nie przerywać, do tego można tak jak napisała Madzia70 otręby owsiane.
Najważniejsze jest w tej chwili to, aby tata się wypróżnił i nie ma co czekać.
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-25, 21:34 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia napisał/a: | A tata jak już wcześniej wspominałam ma często ten ból w nogach, jak i mrowie |
To są skutki uboczne chemioterapii i napewno nie będą brane pod uwagę.
Anielko nie martw się, napewno zrobią wszystkie potrzebne badania.
Tata powinien sie zgodzić na badania kliniczne. Po rozwianiu Twoich wątpliwości przez DSS, chyba już Sama wiesz dlaczego.
Tata jest pewnie dumny, że ma taką córkę, która tak bardzo się stara........
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-22, 22:49 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, w przypadku powiększonych nadnerczy, niestety nic sie nie robi, pozostaje obserwacja. Guzy w nadnerczach przeważnie nie dają żadnych objawów i są wykrywane przypadkowo np. w TK.
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-15, 17:54 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, niestety są to skutki uboczne, które mogą się utrzymywać. W bardzo wielu wątkach przewija się ten problem. Jeżeli nic nie pomoże, pozostaje lewatywa.
pozdrawiam
[ Dodano: 2011-05-15, 19:02 ]
Anielko poczytaj w Tym watku od #41 http://www.forum-onkologi...37,30.htm#48399 |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-05-11, 19:14 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, na zaparcia u nas pomagał Lactulosum syrop i codziennie jogurt.
Objawy, króre opisujesz są powikłaniami po leczeniu, niestety mogą też dojść jeszcze inne objawy.
Coś za coś sama wiesz jak bardzo chemioterapia, czy naświetlania są obciążające dla każdego organizmu.
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-17, 12:35 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, jeżeli faktycznie chrypka jest spowodowana naciekaniem na nerw, to brachyterapia może pomóc. |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-16, 21:17 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, guz prawdopodobnie uciska na nerw krtaniowy wsteczny i dlatego jest chrypka.
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-15, 22:37 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia napisał/a: | Czy takie naświetlenia mogą dużo pomóc ? |
Oczywiście, że tak.
Co do jedzenia, to niech je wszystko na co ma ochotę.
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-09, 22:57 Temat: Guz płuca prawego. |
Z tego co napisała DumSpiro-Spero, Ja wywnioskowałam ,że jest to bardzo duża szansa dla taty.
Cyt #248- Cytat: | Pacjenci, u których guzy mają tę mutację mogą spodziewać się dramatycznych korzyści. Właśnie to my onkolodzy zawsze chcieliśmy dać swym pacjentom - powiedział dziennikarzom na konferencji ASCO dr Mark Kris, badacz raka płuc z nowojorskiego Memorial Sloan-Kettering. |
Tam też masz napisane jakie są skutki uboczne.
Z cyt. wynika też, że pacjenci którzy brali udział w badaniach klinicznych nad lekiem odnieśli korzyści.......
Poprosu przeczytaj Tatusiowi, wszystko co napisała DSS. Napewno ułatwi to podjęcie decyzji.
Anelia, myślę tak samo jak Katarzynka36, jeżeli chodziłoby o mojego tatę nie zastanawiałabym się.
pozdrawiam. |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-09, 21:44 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia napisał/a: | Tato boi się,ponieważ jak był w szpitalu poznał się z jednym pacjentem,który opowiadał,że już nie było dla niego żadnej nadzieji |
Widzisz, to własnie jest najbardziej denerwujące ( pogaduchy pacjentów : jedna baba drugiej babie). Mnie to strasznie denerwuje, bo w rzeczywistości jest tak, że tylu pacjentów na oddziale, tyle różnych przypadków.
Sama miałam z tym problem, ale szybko wytłumaczyłam mężusiowi, że nie wolno brać do siebie opowiadań innych pacjentów, bo każdy przypadek nawet tego samego rodzaju nowotworu jest inny ( stan ogólny, przerzuty, inna chemioterapia itp.....).
Nie obraź się, ale powinnaś wytłumaczyć tatusiowi, że nie powinien słuchać co mówią inni pacjenci.........
pozdrawiam |
ela1
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-06, 20:06 Temat: Guz płuca prawego. |
Anelia, dziwny smak, skurcze, wysypka, to są objawy uboczne chemioterapii. Kiedy zmiany znacząco się zmniejszą, kaszel powinien ustępować. Sama widzisz, że narazie zmiany pomalutku, jednak się cofają.
Na wysypke nam pomógł lek Telfast 180 1x1.
pozdrawiam |
|