1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
ewelinka102
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 10741
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-29, 19:13 Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
wiem że guz miał 8 cm i radioterapia miała go zmniejszyć.... a tata przyjmował ją przez 3 tygodnie... lekarz próbował operacje przeprowadzić laparoskopowo jednak konieczna była tradycyjna operacja... |
ewelinka102
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-29, 12:34 Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
Z tego co się orientuję to stopień II o którym pisałam dotyczy właśnie zaawansowanie choroby. Dziękuję za wyjaśnienia. Mam nadzieje,że jeśli to jest przerzut to został on wykryty na tyle wcześnie że da się z tym coś zrobić, podjąć jakieś leczenie. Wszystko okaże się po wizycie u lekarza prowadzącego
[ Dodano: 2012-08-29, 13:57 ]
Jeszcze mam pytanie jakie leczenie podejmuje się w takim przypadku jak u mojego taty? czy jest to na razie obserwacja nowej zmiany, czy chemia, a może operacja? Oczywiście wiem że decyzje podejmie lekarz prowadzący ale chciała bym miec orientacje jakie są w ogóle możliwości... |
ewelinka102
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-29, 12:11 Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
dziękuje bardzo za szybką odpowiedź |
ewelinka102
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-08-29, 11:49 Temat: rak jelita grubego II stopnia a przerzut do wątroby |
Witam,
mój tata 3,5 roku temu miał operacje usunięcia guza jelita grubego stopnia II, operacja przebiegła pomyślnie lecz konieczna była stomia... dodam że przed operacją miał radioterapie a lekarz stwierdził że w tym przypadku chemia pooperacyjna nie jest konieczna...
Do tej pory wszystko było w porządku aż do badania kontrolnego TK gdzie okazało się że w wątrobie w segmencie IV b/V znajduje się zmiana hypodensyjna o średnicy 10 mm - podejrzenie meta.
Czytałam w różnych źródłach i jedne mówią że stopień II nie daje przerzutów odległych a niektóre że jest to możliwe. Czy mogę prosic o wyjaśnienie mi tego problemu? Czy taki ewentualny przerzut jest możliwy? |
|
|