Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi luminalny A |
gaba
Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 11524
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-09-16, 21:19 Temat: Rak piersi luminalny A |
Nie, martwica może występować w nieleczonym guzie. O małej odpowiedzi na chemioterapię świadczy zachowanie wymiarów guza i te podane przez patologa 10%. Ale jak napisałam podstawowym celem chemioterapii jest pozbycie się mikroskopijnych ognisk w innych lokalizacjach i zabicie krążących w płynach ustrojowych komórek nowotworowych, czyste węzły świadczą o osiągnięciu tego celu. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-09-16, 14:21 Temat: Rak piersi luminalny A |
trochę słaba odpowiedź na chemioterapię, lekarz pewnie spodziewał się większej regresji, ale najważniejsze że węzły "wyczyściło". No i wycięto wszystko. Przy tych parametrach guza to i tak największą rolę będzie odgrywać hormonoterapia. Chora nie powinna protestować jeżeli zaproponują przyśpieszenie menopauzy, to i tak już niewiele zostało. No i niestety HZT wykluczona. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-04-12, 08:46 Temat: Rak piersi luminalny A |
Jest szansa na oszczędzającą operację piersi, ale już nie ma mowy o szukaniu węzła wartownika.
Usunięcie I i II piętra węzłów pachy jest teraz konieczne i miejmy nadzieję na względnie dobre wyniki czyli że po chemii nie będzie już aktywnych komórek nowotworowych w węzłach. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-14, 19:04 Temat: Rak piersi luminalny A |
Jak lekarz będzie chciał robić to niech robi, inwazyjność tej biopsji jest porównywalna do zwykłego zastrzyku. Można tylko bąknąć "a czekanie na wynik nie opóźni leczenia?" |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-14, 11:04 Temat: Rak piersi luminalny A |
Ja pisałam że wg mnie lekarze mówią o biopsji wartownika, ale autorka upiera się że chodzi o zwykłą biopsję więc usiłowałam wyperswadować. A swoją drogą coś tam jest pokręcone bo przecież nie można decydować o SNB na podstawie usg - no chyba że podejrzewają że te "niepowiększone 20 mm węzły" nie są takie niewinne i myślą o limfadenektomii zamiast SNB. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-13, 21:09 Temat: Rak piersi luminalny A |
Taka biopsja to zupełna loteria, 22 mm w którym miejscu się wkłuć? Diagnostyczne to będzie tylko jeżeli znajdzie się komórki nowotworowe, jeżeli nie, to nadal nie ma pewności że wszystko ok. Ja bym się nie upierała, będzie operacja pobiorą węzeł wartowniczy i będzie wiadomo. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-12, 10:03 Temat: Rak piersi luminalny A |
To skąd się wzięła koncepcja biopsji węzłów? Nie można zrobić biopsji węzła którego nie widać na usg. Lekarze prawdopodobnie mówili o biopsji węzła wartownika, to procedura wykonywana w trakcie operacji (i przed) polegająca na wstrzyknięciu barwnika i/lub znacznika który wskazuje węzeł wartowniczy, pobraniu tego węzła i zbadaniu przez patologa. Ta procedura jest w zasadzie obowiązkowa niezależnie czy operacja oszczędzająca czy mastektomia.
Można prosić o konsultację z radiologiem przed operacją, doświadczony radiolog potrafi ocenić czy serce będzie w zasięgu pola naświetlań. Chemioterapia nie jest obojętna dla serca, dodanie mu jeszcze bezpośredniego naświetlania może je uszkodzić, a chora jest w wieku w którym się pracuje - nie ma sensu kończyć na rencie. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-02-11, 21:14 Temat: Rak piersi luminalny A |
Czy w opisie usg piersi jest mowa o powiększonych węzłach chłonnych? Dużo zależy od tego czy nastąpił już rozsiew do węzłów. Ja gdybym miała rozsiew do węzłów preferowałabym obcięcie całej piersi. Przy decyzji trzeba brać pod uwagę wielkość piersi, przy dużych bardzo trudno po mastektomii wyrównać ciężar obciętej piersi i mogą wystąpić bóle kręgosłupa, lepiej wtedy zrobić operację oszczędzającą. W tym przypadku ten guz ma dobre parametry morfologiczne i powinien się dobrze leczyć. Istnieje duże prawdopodobieństwo że po chemioterapii całkowicie zniknie. Wyciąć jednak trzeba. Chora powinna upomnieć się o zaznaczenie miejsca guza (najczęściej tatuaż) żeby było dokładnie wiadomo gdzie ciąć. Nie napisałaś która to pierś jeżeli lewa to radioterapia może objąć serce (radioterapia po operacji oszczędzającej jest konieczna) a to może je uszkodzić. Reasumując prawa spora pierś i czyste węzły to na pewno operacja oszczędzająca, w pozostałych bezpieczniejsza byłaby mastektomia, ale tylko bezpieczniejsza bo bezwzględnych przeciwwskazań do operacji oszczędzającej nie ma. |
|