1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi wewnątrzprzewodowy in situ |
gaba
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 16546
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-09-23, 09:58 Temat: Rak piersi wewnątrzprzewodowy in situ |
Rak in situ jest raczej wskazówką że może się u Ciebie pojawić nowotwór niż rakiem w potocznym tego słowa znaczeniu. Ten nowotwór który został wycięty już Ci nie zagraża, on nie daje przerzutów. Jesteś pod obserwacją dlatego że jeżeli się pojawiło jedno ognisko to trzeba sprawdzać czy nie rosną następne. Przerzuty i badanie węzłów na razie Ciebie nie dotyczy. Nie zbadanie węzłów przed operacją jest niestety częstym zaniedbaniem przy leczeniu raka piersi, też tak miałam.
Nie opowiadaj znajomym i lekarzom że masz raka, bo niestety znajomi zaczynają być "przesadnie ostrożni" a lekarze lekceważą inne sprawy "bo skoro ona ma raka". Dziś po 1,5 roku od leczenia jestem wściekła że się przyznałam bo ten moim zdaniem drobny incydent naznaczył mnie i to głupie wykluczanie chorych (wg najnowszej wiedzy to my nie jesteśmy chorymi!!!!) dokucza znacznie bardziej niż rak. |
Temat: Rak piersi wewnątrzprzewodowy in situ |
gaba
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 16546
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-03-22, 21:58 Temat: Rak piersi wewnątrzprzewodowy in situ |
Jeżeli masz prawidłowo zrobiony wynik his-pat to masz raka in situ, jest to forma która jeszcze nie ma zdolności do przerzutów więc wszystkie programy badań są w takim wypadku okrojone, robi się je tak naprawdę trochę na wyrost. Morfologia po radioterapii może się zmienić i kontroluje się ją na początku i na końcu, ze zmianami jeżeli nie są krytyczne organizm musi sam sobie poradzić i tak jest najzdrowiej (wszelkie leki "poprawiające" mają swoje skutki uboczne). Przy dawce którą dostałaś w trakcie radioterapii nawet 5 mammografii nie ma wpływu, ale po co ją robić? W ciągu 2 miesięcy nic się nie zmieniło. Standardowo jest przyjęte że mammografię robi się po 6 mies. od radioterapii. Markery nie mają żadnego zastosowania przy DCIS. Poczytaj sobie o DCIS, to naprawdę prawie nie rak, bywaj na kontrolach, ale nie myśl o tym za dużo. Jesteś zdrowa i masz 98% szansy że tak pozostanie przez następnych 10 lat i dłużej. |
|
|