1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca
gaba

Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 19411

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-01-25, 21:14   Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca
Co słychać?
gaba

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-05-25, 15:32   Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca
Teraz (po chemioterapii) to już ma mniejsze znaczenie, ale gdybyś robiła to na własny koszt to koniecznie w CO. Pytałam patologa i okazuje się że w Polsce nie ma jakiegoś jednolitego wzoru co powinno się znaleźć w wyniku badania i co powinno być sprawdzone. Każdy ocenia jak uważa i pisze to co mu się wydaje ważne. Jakbyś poczytała wątki to zobaczyłabyś że wyniki są bardzo różne i w guzach piersi podawane są zupełnie różne informacje. Lekarze zlecają jeszcze dodatkowe badania jeżeli potrzebują. Na Twoim miejscu teraz to tylko bym sprawdziła czy ta próbka jest przechowywana i jak długo będzie.
A wiesz że ja też mam niepełny wynik G, mój guz był mieszaniną ognisk raka inwazyjnego i nieinwazyjnego i oznaczono G tylko dla raka nieinwazyjnego, jak mi wytłumaczył patolog przy tak małych ogniskach raka inwazyjnego wynik byłby niejednoznaczny, więc "przyjmuje się" że całość jest taka sama. Ale na amerykańskim forum spotkałam kilka osób które w takiej sytuacji miały to oznaczone i to nie było takie samo. Cóż wynik jest również pochodną możliwości technicznych pracowni. (Dlatego jak masz wydawać pieniądze to w lepszej pracowni). A tak w ogóle to mam nadzieję że Twoja mama nie ma żadnego przerzutu i to wszystko to tylko teoretyzowanie nt różnych okoliczności sprawy.
gaba

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-05-25, 02:09   Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca
Też przeczytałam, ale mnie zatkało. Ja swoją wiedzę czerpię z portali USA a tam takich przypadków żeby prowadzić pełne leczenie (operacja +chemioterapia) guzów prawdopodobnie przewodowych bez określonego stopnia złośliwości (i ja się nie doszukałam jasnej informacji jak dokładnie był położony ten 2 cm guz i czy margines był wystarczający) nie opisują, więc nie umiem Ci odpowiedzieć na pytanie czy można wstrzelić optymalną chemię. Mam brzydkie podejrzenia że w tym szpitalu w przypadku raka piersi stosują tylko jeden schemat jak leci.
Co gorsza wydaje mi się, że próbka była w formalinie i nie jestem pewna czy i jak została zakonserwowana. Tak czy inaczej, teraz onkolog na pewno nie będzie widział potrzeby uzupełniania wyników. Musisz się dowiedzieć w tym szpitalu, czy została próbka guza i w jakiej postaci. Zlecić badanie możesz sama (to nie są oszałamiające sumy), tylko raczej nie warto. Masz doskonały pretekst do żądania pełnego badania histopatologicznego guza z przerzutu, co jest zalecane, ale onkolodzy tego nie robią bo "zakładają" że właściwości są te same. A tu nie ma właściwości pierwotnego.
Czy zmienić onkologa? Nie wiem, na pewno jeżeli wyjdzie coś w płucach to przenieść się do Gliwic (a w ogóle to przy przerzutach to już jednak CO). Wszyscy żeśmy się czegoś dowiedzieli.
Pozdrowienia i trzymaj się.
gaba

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-05-21, 21:44   Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca
Jest ważne bo to jeden z elementów do oceny zagrożenia przerzutem i co za tym idzie uwzględnia się to przy decyzjach o agresywności leczenia. Myślę że to mogło być to co onkolog doprecyzowywała, z drugiej strony gdzieś tu na forum już czytałam post że ktoś nie miał oznaczonego, upominał się i usłyszał że w tym szpitalu tego nie robią. Wszystko możliwe. Jeżeli masz całą dokumentację to przeczytaj uważnie całość, zaznacz sobie wszystko co nie w 100% rozumiesz i po kolei wyjaśniaj. Pełna wiedza to całość nie fragmenty które nam się rzucą w oczy. Jeżeli nie masz pełnej kopii dokumentacji to ją zamów, we wszystkich miejscach leczenia, koszt niewielki, a przydać się może (ale życzę żeby nigdy nie musiała być użyta). Pozdrowienia
gaba

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-05-21, 18:58   Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca
Jeżeli była biopsja gruboigłowa, to w tym wyniku powinno być.

[ Dodano: 2011-05-21, 20:00 ]
Wszystko co cytujesz dotyczy opisu "makroskopowo", zobacz co jest po: mikroskopowo

[ Dodano: 2011-05-21, 20:03 ]
Nawet jeżeli wtedy nie oznaczono (wątpię w to) to próbki się przechowuje i w każdej chwili można złośliwość histopatologiczną sprawdzić.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron