Autor |
Wiadomość |
Temat: Obustronne guzy piersi |
gaba
Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 27100
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-31, 07:11 Temat: Obustronne guzy piersi |
POWODZENIA !!!! |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-28, 13:46 Temat: Obustronne guzy piersi |
Istnieje tzw mild sedation (pojęcia nie mam jak to po polsku) w Warszawie w kilku szpitalach to stosują do drobnych zabiegów. Jest się wtedy przytomnym i właściwie coś się czuje, ale nie ból.
USG nic nowego nie wniesie, najwyżej pokaże nowy wymiar, guzek się nie przesunął, zostaw tą sprawę chirurgowi on decyduje co ma doprecyzować przed wycięciem.
Ja bym wybrała opcję ze spaniem na miejscu, jazda rano na czczo do szpitala (bo jeżeli będzie cokolwiek więcej niż znieczulenie miejscowe to dla własnego dobra bądź na czczo) to średnia przyjemność, jeżeli się boisz że nie zaśniesz to poproś w czasie rozmowy z anestezjologiem żeby Ci coś dał na sen, to bezpieczne jeżeli z nim uzgodnione.
No to przed Tobą jeszcze tydzień nerwów (a później jeszcze 3-4 do wyniku hispat), ale myślę (i życzę z całego serca) że to ostatnie nerwy w tej sprawie. Trzymaj się |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-28, 10:20 Temat: Obustronne guzy piersi |
Jesteś pewna że to będzie pełna narkoza? Możesz negocjować, możliwości jest dużo. Ostatecznie możesz się uprzeć przy znieczuleniu miejscowym, rzecz absolutnie do przeżycia (ostatecznie 2 razy to przeszłam). W takim wypadku trzeba rozmawiać z chirurgiem bo to on decyduje czy zechce robić przy przytomnej pacjentce. Z reguły tego nie lubią, bo boją się zachowania pacjentek w razie nieprzewidzianych sytuacji - mój wystąpił z tekstem: "A co będzie jak przetnę tętnicę i Pani zaleje się krwią?" - "Będzie Pan tamował", Pytanie: "Czy to jest groźniejsze niż poród" jest dobrym zagraniem które skłania ich do ustępstw. Powodzenia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-17, 09:02 Temat: Obustronne guzy piersi |
To pewnie tzw lekarz starej daty (nie ma żadnych wątpliwości i ma autorytet), ale teraz fibroadenomę się usuwa, biopsja jeżeli kłamie to raczej w kierunku że nie wszystko pokazała, ale to co stwierdzono to jest. Maszeruj na wycięcie. Pod jednym względem ten lekarz miał rację: wszyscy Ci tłumaczą że nie jest źle, wyniki nie wskazują na nic groźnego, a ty ciągle w panice - zawał pewny (na szczęście to za wiele lat - może zmienisz swój charakter?). Trzymaj się. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-11, 16:05 Temat: Obustronne guzy piersi |
Dlaczego cały czas uwaga skupia się na BRCA, przecież prawdopodobieństwo że masz zmiany genetyczne jest minimalne, lekarz dał Ci skierowanie na wyrost, bo jesteś młoda i z licznymi zmianami i nie wiadomo jak do Ciebie "podejść". Jak na razie to masz stwierdzonego guza łagodnego w jednej piersi i "norma" w drugiej. Tu nie ma się do czego śpieszyć ani panikować.
Mogą Ci to wyciąć w trybie hospitalizacji jednodniowej przy znieczuleniu miejscowym. (1 dzień urlopu) Zaręczam Ci że będziesz następnego dnia zdolna do pracy. Ja się ukrywałam przed rodziną, więc powiedziałam że idę połazić po sklepach, o 13 miałam wycięty guzek, o 14.30 byłam w domu, a na 17 ugotowałam pełny obiad i nikt niczego nie zauważył.
Ważne Trzeba się zaopatrzyć w ciasny stanik ale taki bez fiszbinów, najlepiej taki do uprawiania sportu. Mnie nie pozwolili go zdejmować przez co najmniej 2 tygodnie. To lepiej trzyma niż wszystkie opatrunki, a ważne żeby pierś się nie ruszała. Powodzenia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-10, 08:52 Temat: Obustronne guzy piersi |
Dobrze że masz już zlecone badanie BRCA1, jakby lekarz znał te wyniki to by pewnie nie dał, a zawsze warto wiedzieć. Przekonaj się do wycięcia tego w lewej, to jednak nowotwór, niezłośliwy, nie daje przerzutów, ale będzie rósł. Pewnie jeszcze Ci się jeszcze przydarzą kłopoty z tym biustem (bo to ma tendencje do odrastania), ale to już na szczęście nie te nerwy i nie te emocje. Powodzenia ( i daj znać co będzie w hispacie) |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-09, 21:29 Temat: Obustronne guzy piersi |
Tą która "świeciła" w scyntygrafii to trzeba wyciąć koniecznie. Jak to właściwie było z tą biopsją, powinny być co najmniej 3 wyniki (z 2 guzków i torbieli) chyba nie było wszędzie to samo (zwłaszcza w torbieli).
No ale teraz wszystko już na spokojniej. Powodzenia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-09, 08:49 Temat: Obustronne guzy piersi |
Oczywiście przed wynikami, to jest tylko gdybanie, ale ja bym miała taki plan: jeżeli BRCA1 dodatnie to wyciąć obie piersi i w razie najmniejszych nieprawidłowości również cały dół. To jest najgorsza ewentualność. Jeżeli BRCA1 w porządku to ja bym się nie śpieszyła z ruszaniem piersi prawej, najpierw wyciąć z piersi lewej guzek, zobaczyć wynik hispatu i dopiero decydować co dalej. Wcześniej powinnaś skonsultować się z jakimś radiologiem i zapytać jak byłoby korzystniej z radioterapią robić obie strony jednocześnie, czy w odstępie kilku miesięcy lub nawet lat (przecież to w prawej może nie zawierać komórek nowotworowych). Sporo zależy od tego co naprawdę jest w lewej piersi, bo jeżeli to nie DCIS to do rozważenia jest opcja mastektomii, wtedy nie byłoby radioterapii. Przypilnuj żeby przed pierwszą interwencją chirurgiczną oceniono Ci na usg wszystkie okoliczne węzły chłonne, to też ma wpływ na obieraną strategię. Pobranie materiału z torbieli raczej dobrze świadczy o Twoim lekarzu - chce sprawdzić wszystko co możliwe, to dobra cecha u lekarza.
Jak z powyższego wynika więcej nowych pytań niż odpowiedzi. Witaj na forum i nie stresuj się "z góry" bo na razie to tylko guzek w lewej piersi wygląda poważnie i nie jest on jakiś specjalnie duży. |
|