Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
gaba
Odpowiedzi: 322
Wyświetleń: 132799
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-12, 12:16 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
O tym raku jakoś nie słyszałam, ale tak ogólnie to przyswoiłam sobie informację że te popromienne raki skóry to pojawiają się 20-30 lat po napromieniowaniu i temat mnie przestał interesować.
Natomiast moim zdaniem trzeba sprawę drążyć bo istnieje coś takiego jak przerzut na skórę (tego "zwykłego" raka) i to trzeba wykluczyć. Zapytać lekarza wprost czy to wyklucza i na podstawie czego. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-22, 20:16 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
O !!!!
A ja przeważnie idę do innego, ale zawsze mu mówię co już było próbowane. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-22, 11:28 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
Moja na dodatek spuchnięta (od lipca), nic nie robię, traktuję to jak jeszcze jeden dopust boży, lekarze (3) mówią że tak może być i nic o tym kiedy to się skończy. Leczenia augmentinem odmówiłam i coraz bardziej utwierdzam się że słusznie. Życzę cierpliwości i pozdrawiam |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-12-26, 19:06 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
No niestety też mam niepokojące objawy (14 miesięcy po radioterapii) a od lekarzy słyszę tylko opisy jak to może być jeszcze gorzej, jeden właśnie obrazowo mi opisał jak to może schodzić skóra płatami i nawet dziury w piersi mogą się tworzyć, niestety nie powiedział że to się leczy. Inny zaproponował mi do wyboru augmentin, liście kapusty, zimne okłady, ale niestety nie umiał mi wyjaśnić co to właściwie jest. Ja osobiście nie mam zaufania do tłustych maści w takiej sytuacji, ale nie mam nic konkretnego do doradzenia poza uniwersalnym w oparzeniach panthenolem. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-17, 08:00 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
Co wiedziałam to napisałam, u mnie to trwało 6 tygodni. Przypadek o którym pisałam dotyczył USA i kobiety która z tym wyciekiem chodziła od lekarza do lekarza i każdy tylko uspakajał. Podsumowując: wyciek z rany jest częsty, b. rzadko jego powodem jest rak i dlatego lekarzy można prosić o zbadanie płynu, ale przekonać ich do tego to będzie trudno. Na razie trzeba spokojnie czekać. Pozdrowienia
Ps Ja bym tego nie za bardzo nie podkreślała, odstawienie herceptyny nie jest dobrym krokiem. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-12, 18:46 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
Jeżeli to rzeczywiście popromienne to kilka tygodni, a jeżeli nowotwór to czytałam opis wypadku że po roku lekarz zdecydował się zrobić cytologię i wyszły komórki rakowe. I żeby było ciekawiej to było w USA. Nie wiedziałam że rany popromienne leczy się antybiotykami. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-10, 22:37 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
Co do herceptyny to nie wiem, ale skoro to nic poważnego to dlaczego mieliby nie podać?
Na pewno tego nie zszywają. Ja mam niewielką ilość płynu w piersi i przy każdej wizycie słyszę, że najzdrowiej żeby organizm sam sobie z tym poradził. Najpierw słyszałam że pół roku to ma prawo, później że rok to może jeszcze być, a na ostatniej wizycie usłyszałam że półtora roku to ma prawo. Ja z tym nic nie robię, natomiast słyszałam że niektórym pacjentkom wyciskano to na siłę, ja na pewno na takie coś się nie piszę. Jutro lekarz się wypowie czy trzeba ingerować, ale pewnie też każe czekać. Pozdrowienia |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-10, 21:41 Temat: Rak piersi: operacja oszczędzająca, powikłania |
No i sobie organizm poradził, mnie do 2 miesięcy po radioterapii coś tam się babrało w bliźnie. Uprzedzam pytanie: jeżeli jest wznowa to ten wyciek jest ciągły nie zanika. Pozdrowienia |
|