1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znaleziono 1 wynik
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Co robić, mówić gdy ktoś traci już nadzieję
gaba

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 18115

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2012-01-17, 19:52   Temat: Co robić, mówić gdy ktoś traci już nadzieję
Takie rzeczy jak "mam dosyć", "rzucam to" ,"nie chcę już tego leczenia" mówi każdy chory bo co tu dużo kryć leczenie jest trudne do zniesienia i niekiedy nie wiadomo co gorsze rak czy leczenie. Jednak każdy chce żyć i bez końca będzie powtarzał "jeszcze tylko ta wizyta" "jeszcze tylko to badanie". Póki życia póty nadziei i z wyjątkiem tych naprawdę ostatnich chwil tak naprawdę mimo że o tym mówimy, to nie przyjmujemy śmierci do wiadomości. I dobrze bo inaczej to tylko się zapić. Co ma robić przyjaciel? Zapewniać że zawsze będzie przy mnie (to najważniejsze w wspieraniu), wysłuchać ze zrozumieniem i nie kontrować moich stwierdzeń (bo ja opowiadam żeby się wygadać i wyrzucić te wszystkie emocje, a nie po to żeby usłyszeć "coś ty, będzie dobrze") od czasu do czasu zrobić mi jakąś drobną przysługę np umówić wizytę, przywieść jakieś zaopatrzenie jak leżę po chemii itp. Wartością przyjaciela jest to że jest. Powodzenia

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron