Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jelita grubego i meta do wątroby |
ileene
Odpowiedzi: 393
Wyświetleń: 191968
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-09-27, 15:08 Temat: Rak jelita grubego i meta do wątroby |
Małgosiu81, przykro mi bardzo |
ileene
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-03-12, 21:54 Temat: Rak jelita grubego i meta do wątroby |
Cytat: | nie wiem jak przetrwa tą chemię, chce bardzo ale jeśli będą to tabletki to nie wiem czy będzie w stanie je w ogóle połknąć.
|
Xelodę można spokojnie rozpuścić w szklance wody. Rozpuszcza się bez problemu. I po wypiciu popić (przy okazji przepłukując jamę ustną) niewielką ilością samej wody. I po problemie |
ileene
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2015-01-01, 17:50 Temat: Rak jelita grubego i meta do wątroby |
Małgosia81 napisał/a: | Ustaliłam wcześniejszy termin TK (nie obyło się bez problemów). |
Pomijając, że z problemami dobrze, że się udało, zawsze to jest parę dni szybciej.
Szkoda tylko, że nie udało Ci się dostać tego wyniku RTG.
Ale czemu właściwie lekarzem prowadzącym jest chirurg, a nie onkolog? |
ileene
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-12-29, 14:54 Temat: Rak jelita grubego i meta do wątroby |
Spróbuj się jutro dowiedzieć jak tam będziesz jaki jest wynik RTG.
I mimo wszystko powinna dać też KLP, pomimo tego, że jeszcze wyniku RTG nie było. Poszłabym do lekarki z tym skierowaniem i poprosiła o wpisanie.
Lub w razie czego jak Mama już będzie w pracowni TK, to niech powie, aby jeszcze złapać badaniem płuca, że markery wzrosły itp., może zrobią. W każdym razie nie zaszkodzi poprosić/zapytać techników. U nas np. mimo, ze było JBM to płuca też sprawdzali. |
ileene
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-12-29, 09:07 Temat: Rak jelita grubego i meta do wątroby |
Małgosia81 napisał/a: | Czy w przypadku mojej mamy zwiększone CEA może być następstwem np. polipów jelita, lub jakiegoś zapalenia nie koniecznie wznowy? |
Zawsze gdy wzrasta, w pierwszej kolejności jest brana pod uwagę wznowa miejscowa lub/i przerzuty odległe, gdyż w praktyce klinicznej ma on głównie takie zastosowanie, stąd też pilne TK.
CEA jest nieswoistym markerem, u chorych na raka jelita może nieco wzrastać w stanach zapalnych, u Mamy nic takiego w dotychczasowych badaniach nie wyszło, USG JB w porządku. Więc raczej to odpada. Trzeba poczekać na wynik TK.
Ten termin to faktycznie za długo i spróbuj jeszcze coś ‘wygonić’ może akurat się uda i dzwonić tam codziennie, może ktoś odpadnie.
Nie ma jeszcze wyniku RTG (chyba, że już go masz) nie wiadomo co z płucami, choć może jeszcze w nim nic nie wyjść, jest to mało miarodajne badanie. Czy to TK macie tylko JBM czy KLP też?
Dał Wam może onkolog skierowanie na zbadanie poziomu markera (np. razem z kreatyniną do TK), aby zobaczyć jaką ma wartość za miesiąc? Jeśli nie dał to jak masz możliwość to podejdź niech da skierowanie, bo dobrze by było go sprawdzić.
Pozdrawiam. |
|