Autor |
Wiadomość |
Temat: Temat |
jaszmurka
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 10444
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-05, 10:35 Temat: Temat |
tato był operowany we Wrocławiu na Grabiszyńskiej a wynik mają ponoć wysłać do Warszawy dlaczego nie wiem,bedzie mama rozmawiała na ten temat z lekarzem,a dziś sie dowiedziałam że wraz z usunięciem lewego płata usuneli równiez węzły chłonne jak dla mnie top nie brzmi za dobrze dziś rano miał tato robioną ponowną bronchoskpie ponieważ jakiś wyciek w drenie nie podobał się lekarzowi niech mi ktoś powie, czego w takim razie moge się spodziewać? po co ta kolejna bronchoskopia? skoro raz była robiona,a wczoraj operacja...sama już nie wiem co o tym myśleć |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-04, 21:55 Temat: Temat |
dziękuje Ci bardzo za informacje-popytam lekarza,może da się to jakoś przyśpieszyć |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-04, 18:45 Temat: Temat |
dziś wycięto mojemu tacie lewy górny płat płuca kazano anm czekać na wynik 7 tygodni -dlaczego tak długo? |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-10-21, 18:52 Temat: Temat |
problem w tym,że tato na poniedziałek ma termin na operacje guzka a ja sie boję co jesli nie przyjdzie do poniedziałku wycinek? lekarz chce wtedy operować w ciemno mnie to jednak przeraża |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-10-21, 17:17 Temat: wyniki dodatkowe z biopsji |
przyszły wyniki dodatkowe mego taty pobrane przy biopsji:cytologia-liczne makrofagi,erytrocyty,komórki migawkowe,wysięk zapalny
biopsja szczoteczkowa z płata górnego lewego-liczne erytrocyty,komórki migawkowe,,niewielki wysięk zapalnybez zmian nowotworowych w badanym materiale
z pobranej próbki materiału wychodowano-streptococcus gr.orale
najaważniejsza biopsja jeszcze nie przyszła ale czy po tych wynikach mozna sądzić ze nie am raka? co te wszystkie opisy znacza??
[ Komentarz dodany przez: absenteeism: 2010-10-21, 19:18 ]
jaszmurko, pisz proszę w jednym wątku dotyczącym Twojego taty, zgodnie z Regulaminem. |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-10-07, 19:09 Temat: Temat |
dzięki za informacje
[ Dodano: 2010-10-08, 19:43 ]
oips bronchoskopi z karty informacyjnej:Endoskop wprowadzono przez prawy otwór nosowy,fałdy głosowe równe, ruchome oddechowo.Tchawica o budowie pierścieniowatej.Ostroga ostra w osi.Prawe drzewo oskrzelowe bez zmian.Lewe oskrzele twór egzofityczny w ujściu B3 częściowo zamykajacy światło oskrzela.Pobrano wycinki do badania histopatologicznego.Pobrano biopsje szczoteczkową i popłuczyny do badania cytologicznego.Pobrano popłuczyny na bakteriologię. Co to wszystko znaczy? po co pobrano az tyle wycinków? |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-10-07, 15:36 Temat: Temat |
tato miał dzis robiona bronchoskopie, rozmawialismy z lekarzem, powiedział,ze ma nieduzego guz i jesli sie okaże ze jest operowalny to jest to dla niego jedyny ratunek |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-10-02, 21:37 Temat: Temat |
tato ma termin na środe rano, w chwili obecnej strasznie się na nas obraził,że każemy mu robic wyniki, myśle że powodem tego jest strach Nie powiem ja sam strasznie się denerwuję.Jak długo bedziemy czekali na wynik bronchoskopi?? |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-09-27, 20:36 Temat: Temat |
tato wynik odebrał dzisiaj a jutro ma wizyte u pulmonologaz wynikiem
niewiem od kiedy tato pluje krwią bo z nimi nie mieszkam, a kaszle juz długo
[ Dodano: 2010-09-28, 12:05 ]
toto jest już po wizycie u pulmonologa i miał robiony jakis wynik z krwi,lekarka chciała go dziśiaj położyć do szpitala na bronchoskopię, ale sie nie zgodził , ustalili,ze po wynik z krwi ma przyjść w poniedziałek i wtedy ustali termin na pobyt w szpitalu |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-09-27, 19:22 Temat: Temat |
tata jest nałogowym palaczem ,strasznie kaszle aż się dusi, pluje krwią |
jaszmurka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-09-27, 15:02 Temat: npl |
Mój tato miał robiony tomograf ponieważ rtg wykazało nacieki i tu moja prośba o interpretacje opisu.
W badaniu tomografi komputerowej klatki piersiowej wykazano u podstawy płata górnegopłuca lewego w okolicy przywnekowej segmentu3 ognisko miąższowe z koroną wypustek wielkości około 26mm.Poj wypustki siega do opucnej sciennej .Zmiana zlewa się z obszarem niedodmy subsegmentowej.Szczelina miedzysegmentowa nieznacznie wciągnięta jest w naciek.Po str.prawej obecne są drobne dość liczne guzki podpucnowe w segmentach 2/3.Innych zmian w miąższu płuc nie wykazano.Węzły chłonne w śródpiersiu nie są znamiennie powiekszone.Widoczne objete badaniem części miąższu watroby wykazują poj. drobne torbiele w segmencie 4.W polach nadnerczowych zmian nie wykazano.Pod lewym płatem wątroby uwidacznia się wypełniony pokarmem żołądek.Obraz sugeruje proces npl.Konieczna weryfikacja histopatologiczna. |
|