1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 10
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
jogi45

Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 40831

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-04-14, 12:46   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Na skórę po radio spróbujcie radiosun. Jedna tubka z pewnościa wystarczy bo jest wydajny. Ogromna ulga w bólu, skóra szybko sie goi i powraca do naturalnego wygladu. Moja radioterapeutka była nawet zdziwiona że tak pomaga. W CO w Poznaniu polecaja to radioterapeuci. Zamówiona w aptece internetowej dotarła do mnie pod adres w ciągu 48 godzin. Szczególnie teraz , jak słońce zaczyna grzać taka maść sie przyda. Oczywiście opalanie w tym roku trzeba sobie darować. To ważne!!!
Zdrowia życzę i pogody ducha.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-02-26, 17:44   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Naświetlania w rejonie szyi przechodzla Mamanel i Zoi. Zoi chyba przeszła najwięcej bo miała duże dawki i wiecej niz 30 dni. Co do husteczek to też pierwszy raz słyszę. Może to chodziło o resztę ciała. Zadna chemia nie jest wskazana na szyję a wiec żadne kremy,perfumy, mydło. mi kazali zasypywać kartoflanką jakby skóra zaczęła sie babrac ale nie było takiej potrzeby. no i chustka czy szalik na szyje z bawełny a nie wełny czy anilany. i tak też robiłam.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-02-26, 14:03   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Nutridrinki nie są tanie ale z tego co wiem nie pozwalaja schudnac. najlepiej "wchodzą" neutralne bo nie maja takiego posmaku metalicznego. Podobno cytrynowe szczypia jak sa podrażnione błony sluzowe. Mi dobrze wchodził budyń, letnie mleko, kisiel i galaretki ale nie z lodówki, dobrze rogotowane plasterki marchewki z masłem. Piłam śmietanę i gotowane warzywa też mieszałam ze słodka śmietaną. Tak - twoja mama z tych 40 kg nie może już schudnąć i wcale nie musi byc tak jak u mnie.
mama może być zmęczona. I zadbaj by miała odpowiednio miękka szczoteczke i delikatna paste do zebów. Płukałam też dentoseptem i myłam zęby kilka razy dziennie ale delikatnie. Bedzie dobrze tylko nie panikuj bo nastrój sie udziela.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-02-26, 00:14   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Z nieumytą szyja można żyć te 6-8 tygodni. Włosy sie przestana przetłuszczać i ja umyłam kilka razy pochylając mocno głowę z prysznicem tuż przy włosach. Zobaczysz że niemycie to nie jest nic strasznego. Przez 4 miesiace tzn od chwilo operacji do końca radio schudłam 20 kg ale mimo to funkcjonowałam normalnie. Je się na siłę bo bez smaku i miksowane pod koniec radio ale da sie przeżyć. Warzywka na rosole, wody ile się da i jak trzeba nutridrinki. Ja kocham jeśc a jednak nie cierpiałam w czasie radio. Mimo że każdy przeżywa to inaczej jakoś da sie przeżyć. Bądź dobrej mysli i nie dołuj sie na zapas. Będzie dobrze bo nie ma innego wyjscia i przeciez bardzo chcecie wyzdrowieć prawda? Trzeba sie cieszyc że są to naświetlania które maja zniszczyć ewentualne resztki raczka a nie leczenie paliatywne.
trzymam za was kciuki !!!!
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-02-11, 02:17   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Co do wyników to nie pomogę ale wiem co nieco o radio-chemioterapii. Niektóre raki w okolicy głowy i szyi łatwiej się leczą przy jednoczesnym zastosowaniy chemii i radio. Zdania lekarzy są podzielone bo jest to dość nowa metoda. Jeśli rozważają jej zastosowanie to znaczy że jest szansa na całkowite wyleczenie. Nie wszystkie ośrodki onkologiczne to stosuja. Jest w warszawie i Głiwicach a gdzie jeszcze to nie wiem.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-01-18, 12:47   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
KIWI POPROS O RADE DSS. najlepiej na priva.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-01-08, 12:10   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Chyba nieczęsto udaje się zdobyć oryginał wyników chyba że odbiera się z ośrodka nieszpitalnego albo bezpośrednio z pracowni histpat. Różne dziwne przypadki nam chorym się przytrafiają. Lekarz to też człowiek ale nie każdy. Myślę że warto jest znac standarty leczenia i po prostu domagać się badań, wizyt u specjalistów. Trochę nam się diagnostyka skomplikowała bo lekarz rodzinny ma coraz mniej uprawnień do wydawania skierowań na specjalistyczne badania. Chyba przyjdzie ci na każdą wizytę do jakiegokolwiek lekarza chodzić z mamą albo wręcz sama. ja niestety też nie mależe do tych co potrafią się wykłócić z lekarzem ale jak już doprowadzą mnie do szewskiej pasji to wyżywam się za wszystko. Ktoś tu ma forum powiedział że czasem warto zaangazować kogoś kto będzie nas reprezentował i za nas walczył.
Sama już wiesz że warto konsultować się w różnych ośrodkach. Mamy prawo do konsultacji na koszt NFZ.
Tymczasem życzę cierpliwości, szczęscia do lekarzy i mimo wszystko dobrego nastroju. Trzymam kciuki za powodzenie w leczeniu.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-01-06, 22:07   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Przed radioterapią wykonywane jest tzw planowanie czyli tomografia w celu określenia miejsca naświetlania, maska i symulator. Maska to taka siatka z tworzywa którą kształtuje się na ciepło na twarzy - jest nakładana jako ciepła płachta siatki by uformować się w kształt twarzy. Symulator to takie samo urządzenie którym mama bedzie naświetlana. tam określa sie bieg promieni i określa punkty napromieniania na masce. ważne jest by maska była dobrze zrobiona. punkty prawidłowo okreśkone i potem by maskę zakładać i mocować wciąż tak samo. Całe planowanie to 2-3 godziny, przy dobrej organizacji jeszcze krócej. ten tydzień to czas dla lekarzy by dobrze wszystko rozwarzyć i okeślić punkty i dawkę.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-01-05, 19:56   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Po wycięciu migdałka obojetnie który to jest problem sprawia przełykanie więc dobrze jest jedzenie miksować a picie podawać letnie. Ja po usunięciu lewego migdałka podejrzanego o nowotwór cierpiałam ponad miesiąc ale mam nadzieję że podniebienny szybciej się goi. Nie piszesz co ze szczęką a wydaje mi się że w tej chwili to najbardziej mamie dokucza.
Radioterapia we wszystkich ośrodkach jest planowana, nie ma tej "usługi" od ręki. Najpierw rana musi się dobrze zagoić a przy cięciu szczęki to wymaga długiego czasu, dłużej niż kilka tygodni. Niektóre nowotwory poddaje się radiochemio terapii. O dalszym leczeniu poinformuje lekarz przy wypisie mamy ze szpitala. Najważniejszy jest histpat.
Pisz jeśli dowiesz się cokolwiek nowego i pytaj nas bez wstydu i skrępowania o wszystko. po to jesteśmy.
Jeśli mama nie może jeść, nie chce albo po prostu nie ma apetytu można już podawać nutridrinki. dobrze robią też kapsułki z wyciągiem z buraka czerwonego , do kupienia w każdej aptece za kilka złotych.poprawiają morfologię. Powszechnie wiadomo że lepiej nie faszerować się syntetycznymi witaminami bo dożywiamy najpierw raka a tylko reszta jest dla nas.
jak już dojdzie do radioterapii to "ekspertem" od skutków ubocznych jest mamanel, zoi i ja też to przeszłam. poczytaj na tym forum temat nowotwory głowy, szyi, tarczycy. Tam też znajdziesz dużo ciekawych informacji.
Pozdrawiam i mimo wszystko SZCZĘSLIWEGO NOWEGO ROKU.
jogi45

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2009-12-31, 01:22   Temat: Rak migdałka podniebiennego - prosba o wszelkie informacje
Witaj. Jestem po usunięciu migdałka lewego i guza w torbieli w przestrzeni przygardłowej. Rak płaskonabłonkowy G1. obyło się bez przecinania szczęki. Twoja mama pewnie szczękę ma teraz "drutowaną" to niestety długo się goi a bez całkowitego zamknięcia blizny i przed zdjeciem drutów radioterapii nie będzie. Chyba że usztywnili mamie szczękę inna metodą. Problem z jedzeniem będzie długo. Może być problem z mówieniem i z powrotem do zadowalającego wyglądu zewnętrznego. Nie wiem jak mama będzie jadła ale na pewno nie powinny być to posiłki ani zimne alni gorące. Smak obojetny. Najlepiej śliskie. Napoje bez cukru. w okresie rekonwalescencji jeśli nie może jeśc dobrze jest podawać nutridrink. My z rakiem głowy i gardła wiemy że długo można wytrzymać na minimalnych porcjach jedzenia.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania napisz na priva do DSS.
Jeśli chcesz po prostu pogadać to pisz o wszystkim.
Na konkretne pytania w miarę możliwości odpowiem ja albo inni. Bądż z mamą. domagaj się informacji od lekarzy. trzymaj się i walcz razem z mamą.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron