1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Nasze zwierzaki
kangur_2007

Odpowiedzi: 333
Wyświetleń: 110062

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-04-30, 13:41   Temat: Nasze zwierzaki
gabi30 napisał/a:
Na temat papug mogłabym gadac godzinami, pomagają zapomnieć po co jestem na tym forum.

Oczywiście wszystkie zdjęcia możesz zamieścić na forum papugolubnym - podaj gdzie to forum, to chętnie obejrzę. Zdjęcia podpisuj 'fot. Kangur 2007'. Nie zastrzegam copyright, możesz je wykorzystywać jak chcesz.

Tu jeszcze parę:

Żeby obejrzeć naturalny habitat, gdzie na wolności żyje przynajmniej 20-30 par żałobnic żóltosternych, przekopiuj do okienka wyszukiwania w Google Maps te współrzędne i włącz zdjęcie satelitarne. To taki nie za duży lasek na cypelku nad oceanem.

-35° 49' 55.55", +150° 13' 51.29"

Bylem tam kilka razy, tylko głupim zbiegiem okoliczności zawsze bez aparatu. Papug tam jest zatrzęsienie, bo żałobnice tolerują u siebie rozelle i inne kakadu.
kangur_2007

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-04-29, 11:51   Temat: Nasze zwierzaki
gabi30 napisał/a:
Kangur w Polsce obowiązują międzynarodowe przepisy CITES o zakazie odłowu dzikich ptaków. Ale można rozmnażać papugi żyjące w niewoli. Stąd też pochodzą papugi moich znajomych.
Ja osobiście mam dwie papugi żako, koleżanka ma natomiast dwie kakadu żółtoczube ( te ze zdjęcia, które wkleiłaś :mrgreen: ). Samiczkę ma już od dawna, samca sprowadzała z Niemiec. Ceny kakadu żółtoczubej w Polsce oscylują w granicach 7000zł.
Mogę zdjęcie podkraść?

Ależ naturalnie, korzystaj z tych wszystkich zdjęć jak zechcesz. Tych dwóch rodzajów papug mam na zdjęciach całą kupę, bo chyba ze trzy godziny siedziałem na werandzie, przy której jest karmnik, z aparatem. Tu gdzie mieszkam, na peryferiach miasta, ale niedaleko parku narodowego, na wolności systematycznie widuje się następujące papugi:

codziennie:

kakadu żółtoczuba (sulphur-crested cockatoo, Cacatua galerita) - w dużych ilościach, stada wieczorem dochodzą do 100-150 sztuk - chmura papug, a jakie darcie dzioba przez 150 ptaków jednocześnie! Bardzo pospolite.

kakadu różowa (galah, Eolophus roseicapilla) - w dużych ilościach, siadają szeregami na przwodach elektrycznych na słupie. Bardzo pospolite.

rozella królewska (crimson rosella, Platycercus elegans) - pary i single kilka razy dziennie. Pospolite.

rozella białolica (eastern rosella, Platycercus eximius) - mala papuga w całkiem odlotowych tęczowych kolorach, single widzę 1-2 razy dziennie. Mniej pospolite.

1-2 razy w tygodniu:

szkarłatka królewska (king parrot, Alisterus scapularis) - zawsze para, chyba zawsze ta sama, bo one są silnie terytorialne i monogamiczne. Mniej pospolite

1-2 razy w miesiącu:

żałobnica żółtosterna (yellow tailed black cockatoo, Calyptorhynchus funereus) - przepiękna, majestatyczna i ogromna (60-70cm) czarna papuga z żółtym pasem na ogonie i żółtymi piórami na dole skrzydeł. Dosyć rzadka. Zawsze para, one też są monogamiczne. Istnieje dużo radsza odmiana z czerwonymi akcentami upierzenia zamiast żółtych, ale w mojej okolicy ich nie ma.

kakadu krasnogłowa (gang gang cockatoo, Callocephalon fimbriatum) - moja ulubiona papuga, niespecjalnie pospolita, ale i nie rzadka. Rzadko widziana, bo wybredna co do miejsc gniazdowania. Samica cała ciemoszara, samiec ciemnoszary z wręcz fluoryzująco jaskrawo szkarłatną głową z pierzastym czubkiem. Niezmiernie elegancki ptak, bardzo miły głos.
kangur_2007

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-04-28, 10:42   Temat: Nasze zwierzaki
gabi30 napisał/a:
Kangur piękne papugi. Mój kolega hoduje szkarłatki. Koleżanka natomiast hoduje kakadu wielkie.

Australijskie szkarłatki i kakadu hodują? A skąd je mają do tej hodowli? Bo australijskie papugi, jak cała rdzennie australijska fauna, są pod ścisłą ochroną, obejmuje je całkowity i kategoryczny zakaz wywozu z Australii, pod który podpadają także jaja i materiał genetyczny. Pozwoleń na wywóz się nie udziela - odrzucane są nawet prośby renom owanych ogrodów zoologicznych i instytucji badawczych. Istnieje czarny rynek przemytniczy na te ptaki, parka szkarłatek królewskich taka jak ta na moim zdjęciu kosztuje w USA 7-10 tysięcy dol. Ale jak tu kogoś zlapiemy na próbie wywozu ptaków lub jaj, to jest za to parę lat pudła - bez zawieszenia.

[ Dodano: 2010-04-28, 21:15 ]
gabi30 napisał/a:
Kangur piękne papugi. Mój kolega hoduje szkarłatki. Koleżanka natomiast hoduje kakadu wielkie. Drą dzioba niesamowicie. Moje żakusie przy nich to milczące istotki. Chyb asię wyprowadzę do ciepłych krajów ;) ,żeby mieć kontakt z papugami. Tylko musiałabym się zastanowić gdzie? Czy to Australii, czy do Afryki skąd pochodza żaczki :mrgreen:

To ja w takim razie na deser serwuję sfotografowane na na tym samym karmniku sulphur-crested cockatoos (łac. cacatua galerita, pol. kakadu żóltoczuba), wielkie (50-60cm) hałaśliwe papugi. Kiedy się wystraszą albo są czegoś ciekawe, stawiają ten duży żółty czub na sztorc, ale nie mam w zbiorach takiego zdjęcia, bo one się człowieka prawie wcale nie boją, dystans udzieczki wynosi kilkadziesiąt centymetrów. Drą się strasznie. Do żerowania na ziemi (owady, nasiona) poraz na spanie zbierają się w stada.

kangur_2007

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2010-04-27, 11:47   Temat: Nasze zwierzaki
gabi30 napisał/a:
zosia bluszcz napisał/a:

wielkie jak gesi, biale z jaskrawo-zoltym czubem cockatoos

Wiele bym oddała aby zobaczyć kakadu na żywo. Papugi to moja miłość. Może byś podesłała jakiś filmik lub chociaż foty? :mrgreen:

A ja mogę pokazać jak wygląda, jak do domowego karmnika w Australii przylatują trochę mniej pospolite od tych białych papugi king parrot (łac. Alisterus scapularis, pol. szkarłatka królewska). Mniejsze od białych, wielkości mniej więcej polskiego gołębia.

Te papugi tworzą monogamiczne pary na całe życie, i latają przeważnie parami. Samiec z lewej, samiczka z prawej. Ze wszystkich zwierząt znanych nauce, samica jest barwniejsza tylko w gatunku homo sapiens. We wszystkich innych gatunkach jest odwrotnie. :)

[ Dodano: 2010-04-27, 22:19 ]
A tu męski papug w calej okazalości:
kangur_2007

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2009-06-01, 11:02   Temat: Nasze zwierzaki
Kocica ma prawie 15 lat, jest wielorasowa czyli kundel, nas zaadoptowała 8 lat temu, wyprowadziwszy sie od sąsiadów, którzy jej z jakichś powodow nie odpowiadali, i zresztą niedługo potem się wynieśli. Nie lubi, jak nas nie ma w domu, kiedy wracamy z pracy siedzi kamieniem przy podjeździe i liczy, czy wszyscy wrócili. Ostatnią wracającą osobę eskortuje do domu z bardzo ważną miną i ogonem na sztorc. Pielęgnuje swoje futro sama. Bardzo lubi się wytarzać w najdrobniejszym piasku i kurzu jaki może znaleźć, a potem starannie wylizać futro, ale często dopomina sie też o czesanko. Na szyi ma medalion z numerem telefonu, na wypadek gdyby chciała zadzwonić do domu. Kluczy nie potrzebuje, w drzwiach jest klapka, bez elektroniki. Mimo starszego już wieku dalej łapie w ogrodzie myszy, które następnie zżera, chrupiąc kosteczki. Sypia za poduszką pani albo na krześle przed komputerem - podejrzewamy, że jak my śpimy, ona koresponduje z kimś e-mailem. Zasypia mrucząc.
kangur_2007

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2009-05-31, 09:40   Temat: Nasze zwierzaki
jusia napisał/a:
Kangur,cudowna fotka!!!

Skoro kocica się podobała, to jeszcze jedno:

kangur_2007

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2009-05-30, 09:00   Temat: Nasze zwierzaki
To nasza kocica Laura wylegująca się na słońcu między papryczkami suszącymi się na kuchennym stole. Te pomarańczowe i te brązowe koło nich, to sławne habanero, trzecia najostrzejsza papryka świata. Wszystkie z naszego przydomowego ogródka, uprawiane w celach kulinarnych, a nie onkologicznych. Kawałek pomarańczowej habanero wielkości pół paznokcia małego palca daje głęboki, pikantny i gorący smak saganowi zupy lub 1-2 kg mięsa. Wspaniałe!

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron