1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak brodawkowaty tarczycy |
kasia.g
Odpowiedzi: 348
Wyświetleń: 101707
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-04-16, 20:22 Temat: Rak brodawkowaty tarczycy |
Ze strony LuxMedu, tam też miała wykonywany TK z kontrastem. |
Temat: Rak brodawkowaty tarczycy |
kasia.g
Odpowiedzi: 348
Wyświetleń: 101707
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-04-16, 18:10 Temat: Rak brodawkowaty tarczycy |
anka244 napisał/a: | Witam.
Za miesiąc mam mieć tomografię z kontrastem, a z tego co mi wiadomo osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny mieć podanego kontrastu jodowego.
Czy ktoś miał tomograf z kontrastem? Chodzi mi o " tarczycowe" osoby. Będę wdzięczna za odpowiedzi. |
Ja miałam zgodnie z tą zasadą:
"pacjenci z rozpoznanymi chorobami tarczycy powinni być badani w TK z podaniem jodowego środka kontrastowego w przypadku prawidłowych parametrów TSH, fT3 i fT4, ponadto powinni dostarczyć aktualne wyniki tych badań. Pacjenci z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy mogą być poddani badaniu TK z podaniem kontrastu jodowego tylko w stadium tzw. eutyreozy, tj. prawidłowego poziomu TSH, fT3, fT4. W niektórych przypadkach wymagana jest dodatkowo konsultacja endokrynologa o braku przeciwwskazań do podania jodowego środka kontrastowego"
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2018-04-17, 16:58 ]
Proszę zgodnie z Regulaminem forum wpisywać źródło zamieszczanych cytatów, podawać linki do źródła informacji.
|
|
|