Autor |
Wiadomość |
Temat: Leiomyosarcoma G2 |
kasiaw
Odpowiedzi: 94
Wyświetleń: 64267
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2014-03-19, 11:59 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Wróciłam wczoraj ze szpitala. Nie dostałam 4 chemii. Terapię, jako nie przynoszącą pożądanych efektów, przerwano. Będę dostawać chemię III-linii - Trabektydynę.
Na razie muszę zrobić TK i badania. Jak bedę miała opis z badania TK, to wtedy mam się umówić do szpitala na oddział i wtedy zacznę chemioterapię od nowa.
Byłam wczoraj się umówić na tomograf i wyżebrałam u pani rejestratorki termin na 8 kwietnia. Do tego trzeba jeszcze dodać co najmniej 2 tygodnie czekania na opis i mamy miesiąc bez leczenia |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2014-03-14, 11:40 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Droga DSS
We wtorek 18-go marca jadę na kolejną (4) chemię. Wtedy pokażę wyniki USG i zobaczymy co na to powiedzą. Trabektydyna była planowana u mnie, ale z powodu wysokich prób wątrobowych, pani dr Ł. odstąpiła od tego. Teraz wyniki mam dobre, więc myślę, że będzie decyzja albo o zwiększeniu dawki docetaxelu i włączeniu do niego gemcytabiny, albo o przerwaniu w ogóle i przejściu na trabektydynę właśnie. Jak wrócę ze szpitala to napiszę jaką podjęto decycję
Małgosiu!
Cieszę się, że jesteś - wiesz? :* |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2014-03-12, 12:01 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Byłam wczoraj na kontrolnym USG- po 3 kursie chemii. Jak już wyżej pisałam dostaję docetaxel co 3 tyg. + premedykacja pabi dexamethasonem. Wygląda na to, że mi to "nie służy", że się tak wyrażę
Poprzednie badanie USG miałam wykonane 12.12.2013 r. - 3 miesiące temu...
"Wszystkie poprzednio opisywane zmiany ogniskowe w obrębie jamy otrzewnej i sieci uległy powiększeniu. Obecnie pod wątrobą dwie zmiany 3,3 cm i 3,6 cm. w obrębie grup zmian w śrudbrzuszu. w miednicy mniejszej i w prawym dole biodrowym, ilość tych zmian wyraźnie się zwiększyła i zwiększyła się ich wielkość. Obecnie hypoechowa krągłe i owalne zmiany ogniskowe są liczne, a ich wielkość waha się od 1,5 cm do 7 cm. Obenie wszystkie trzy grupy w śródbrzuszu, podbrzuszu i w prawym dole biodrowym łączą się. W obrębie opisywanych zmian ogniskowych widoczne unaczynienie
Wnioski
Progresja zmian meta w jamie brzusznej
Zastanawiam się właśnie czy jest jakaś szansa, żeby z tego wyjść?... |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2014-03-07, 13:38 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Witam,
Przepraszam, że nie dawałam tak długo znaku życia, ale tak jakoś wyszło...
U mnie sprawa na dziś wygląda następująco:
1. Chemię II linii (docetaksel + gemcytabina) skończyłam pod koniec lipca 2013 r. Z czego z powodu wysokich prób wątrobowych wzięłam 6 x gemcytabinę i tylko 2 x docetaksel.
2. Port naczyniowy, który miałam wszczepiony w marcu 2013 r. i wszczepienie którego spowodowało zakrzepicę wyciągnięto mi 7-go lutego 2014 r. z powodu rozłączenia się cewnika (czy jakoś tam XD)
3. 21-go lutego 2014 wszczepiono mi drugi port. Jeszcze wszystko się goi i jest opuchnięte :(
4. Dalej biorę clexane przeciw zakrzepowo, choć już tylko raz dziennie.
5. Obecnie od stycznia 2014 r. zaczęłam kolejne 6 cykli chemii. Jestem obecnie po 3 kursie.
Dostaję docetaksel w monoterapii, bez gemcytabiny, z uwagi na tą nieszczęsną, moją wątrobę.
Jak na razie próby wątrobowe są ok więc po skończeniu tych 6 kursów docetakselem, być może zostanie znowu włączona gemcytabina, ale zobaczymy.
Pozdrawiam wszystkich bardzo, ale to bardzo gorąco.
Trzymajcie się zdrowo! |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-10-01, 11:22 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Jestem, żyję
Skończyłam chemię pod koniec lipca. Zrobiłam sobie wakacje od choroby i pojechałam na urlop, ale teraz już muszę wrócić do szarej rzeczywistości. Jutro umówię się na wizytę do COI i zobaczymy, co będzie dalej. Możliwości są dwie: primo - operacja w COI lub secundo - chemia trzeciej linii - trabektydyna.
P.S. Zakrzepica się wycofała na tyle, że zmiejszono mi dawkę clexane z 240 mg na 120 mg i jestem happy, że nie muszę się już kuć dwa razy dziennie, a tylko raz
Pozdrawiam wszystkich!!!
kasiaw |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-06-04, 11:05 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
małgośka napisał/a: | Kasiu kochana myślę o Tobie i całym sercem wspieram. |
Ja o Tobie też Małgosiu
P.S. W czwartek znowu do szpitala. zobaczymy co będzie tym razem... |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-05-28, 11:06 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
beata73 napisał/a: | Witam wszystkim na forum....Kasiu, a Tobie zyczę duzo siły w walce z chorobą. Moja siostrzenica walczy z nowotworem kości Mięsak Ewinga, ma tylko 18 lat. |
Witam rówież
Dziękuję i równocześnie pozdrawiam Twoją siostrzenicę trzymając kciuki. P.S. No niestety mięsak Ewinga dotyka w głównej mierze ludzi bardzo młodych lub dzieci
A co do mnie to w czwartek byłam na kolejnej chemii. Znowu dostałam tylko gemcytabinę, bez docetaxelu, bo próby wątrobowe nadal za wysokie (ALAT 125) poprzednim razem był 91 i też nie dostałam docetaxelu. Wróciłam do domu w czwartek wieczorem i od tego czasu dogorywałam. Wczoraj pierwszy dzień wstałam z łóżka. Męczyły mnie nudności, wymioty, wysypka na całym ciele, ale najbardziej na nogach, brzuchu i piersiach, no i przede wszystkim gorączka. W czwartek było tylko 38 stopni, a w piątek, sobotę i niedzielę już ponad 39 stopni. Wczoraj lepiej o wiele, bo tylko 37,7. |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-05-15, 07:34 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Dziękuję za wyjaśnienie DSS
P.S. Jutro do szpitala, po przymusowej 3 tygodniowej przerwie. Mam nadzieję, że wyniki już będą na tyle dobre, że dostanę chemię. |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-05-10, 11:47 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Byłam wczoraj na USG jamy brzusznej ze szczególnym uwzględnieniem wątroby. To ze względu na wysoki wynik próby wątrobowej (ALAT 371). I opis (skrócony ) jest taki:
Wątroba wielkości granicznej. Wątroba o widocznych fragmentach o jednorodnej, znacznie wzmożonej echogeniczności, przyśrodkowo, w okolicy płata prawego, bliżej lewego, od przodu owalny obszar ubogoechowy wielkości ok. 30 mm - o niejednoznacznym charakterze - węzłowym?
P.S. 1 Czy mogę prosić o wytłumaczenie tego wyniku.
P.S. 2 Reszta opisu jest ok
Z góry serdeczne dzięki! |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-04-28, 09:31 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Dzięki |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-04-26, 10:09 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
JustynaS1975 napisał/a: | Czy przepisano Ci jakieś lekarstwa (np. Hepa Merz) oprócz diety wątrobowej? |
Tak, przepisano mi Essentiale forte i Heparegen.
P.S. A czy możesz mi napisać co jadłaś, a czego nie podczas diety wątrobowej?
Dziękuję i pozdrawiam |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-04-26, 09:40 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Dzięki serdeczne za wsparcie
P.S. Pojechałam wczoraj do szpitala i....wróciłam do domu. Nie dostałam chemii z powodu złych wyników, a konkretnie chodzi o ALAT. Napiszę Wam, co napisali w epikryzie.
"Pacjentka z rozpoznaniem jak wyżej zgłosiła się do Oddz. Onk. celem kontynuowania leczenia. W badaniach lab. wzrost enzymów wątrobowych. Wykluczono zakażenie WZW. Nie podano programu.
Zalecenia:
- dieta wątrobowa
ALAT - 307 [U/l]
Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
Pozdrawiam |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-04-24, 10:18 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Strasznie się czuję po chemii. Nie mogę dojść do siebie. Dopiero dzisiaj jest w miarę ok, a już jutro jadę do szpitala na kolejną chemię.
P.S. Wczoraj straciłam włosy, a to co zostało mąż ogolił maszynką. Już to przechodziłam rok temu, ale jest mi bardzo ciężko |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-03-31, 18:57 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Mój Boże........co ja mam powiedzieć, że wszystko układa się inaczej niż powinno
To może w paru słowach dosłownie.
Jak wiecie 13-go marca byłam we Wrocławiu na założeniu portu naczyniowego. Nie było to przyjemne doświadczenie Podczas wykonywania zabiegu poczułam się parę razy bardzo źle, najpierw wrażenie, że na chwilę zatrzymało mi się serce, potem uczucie "odpływania gdzieś", a potem serca zaczyna walić jak oszalałe. Pan dr masuje mi kilkakrotnie tętnicę szyjną - co pomaga. Wracam do domu. Trochę obolała, ale da się przeżyć. Na drugi dzień czuję, że nie mogę oddychać pełnią płuc, no i pojawia się dziwny ból w dole krtani (coś jakby zapalenie tchawicy). Jestem przekonana, że przyplątało mi się jakieś przeziębienie. Kolejny dzień - jest gorzej, bo boli mnie tak, że nie mogę obrócić szyi, mogę tylko spać na wznak. Następny dzień - pojawia się gorączka, a ja już jestem pewna (no i sugestie ze strony rodziny), że się przeziębiłam i to zdrowo. Zbliża się 19 marca i termin wyjazdu do szpitala na badania i pierwszą (kolejną ) chemię. Wstaję rano o 5.00 19 marca i widzę, że moja lewa ręka jest od barku do końca palców w kolorze niebieskim!!! Jadę do szpitala i się dowiaduję, że dostałam: MEGA ZAKRZEPICY
Słów mi po prostu brakuje. Czuję się tak źle, że szkoda mówić. Jestem w szpitalu od 19-go do 23-go i dostaję antybiotyk plus końskie dawki clexane. Mimo bardzo złego samopoczucia i gorączki 23-go dostaję Gemcytabinę. Wracam do domu i........umieram. Czuję się tak źle, że nie wiem jak mam to opisać. Nie jem nic. W ciągu kilku dni schudłam 8 kilo. Daruję sobie opisywanie swoich dolegliwości. Napiszę tylko, że 26-go było już tak źle, że zasłabłam w domu i rodzina musiała wzywać pogotowie. Na 28-go miałam termin kolejnej wizyty w szpitalu, celem wzięcia chemii. Mój stan niestety nie poprawił się do 28-go i prawie na czworakach wchodziłam 28-go do samochodu. Zrobiono mi wyniki i 29-go wypuszczono do domu bez chemii. Dopiero od dzisiaj czuję się już względnie dobrze. Kolejną wizytę w szpitalu mam na 4-go kwietnia. I to tyle. Chaotycznie i szybko, ale przynajmniej wiecie co u mnie. Pozdrawiam wszystkich. |
kasiaw
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2013-03-10, 09:43 Temat: Leiomyosarcoma G2 |
Byłam na konsultacji we Wrocławiu. 13-go marca jadę do Wrocławia na założenie portu, a 19-go marca (już do innego szpitala we Wrocławiu) zostanę przyjęta na oddział.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: poli: 2013-03-18, 10:04 ]
Kolejne komentarze, serduszka i kciuki w tym wątku
|
|