Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
kmis757
Odpowiedzi: 241
Wyświetleń: 108742
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-24, 18:35 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory, Gratuluję całkowitej regresji w części ustnej gardła. Węzły powinny się zmniejszać i wracać do normalności ale na to potrzeba czasu. U mnie węzły były czyste dopiero po 8-u miesiącach u innych też potrzebny był czas (wyczytane z postów). Po tych 3-ch jak mówiła Dr wcale nie muszą być już czyste, potrzebny czas i spokojne życie... stała kontrola i dużo pokory... |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-16, 18:12 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
A u mnie na rok po zakończonym leczeniu smak to marzenie... pomidory już nie szczypią, truskawki były w czerwcu Ok ale takie jakieś dziwne. Kłopot ze słodkim; nie czuje ale trochę szczypie w przełyku i rwie na kaszel. Od tygodnia wszystko znów bez jakiegokolwiek smaku i gorzkie takie jakieś... |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-11, 11:55 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
JustynaS1975 napisał/a: | Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. |
- Wszyscy mamy taka nadzieje i tylko na takie wyniki czekamy |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-01, 17:12 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
Od chwili zakończenia leczenia jesteśmy pod stałą kontrolą Onkologiczna. Leczenie pociąga za sobą jednak możliwość przechodzenia wielorakich skutków ubocznych. Badania np. morfologa krwi, powinny być oceniane przez lekarza pierwszego kontaktu. Np. gdy u mnie wyszły złe wyniki TSH to zostałem wysłany przez lekarza pierwszego kontaktu do Endokrynologa (nie czekamy na Onkologa aby usłyszeć, że musimy się udać do Endokrynologa.). U innych gdy stwierdzono odwodnienie organizmu i omdlenia to od tego, po zakończonym leczeniu, są lekarze w rejonie a nie leczący nas Onkolodzy.
Mi zalecono wykonywanie wyników 2 tyg. po zakończonym leczeniu a następnie co miesiąc i gdy po 7-u miesiącach całą moją dokumentację przeglądał bardzo dokładnie Prof. w Gliwicach usłyszałem; że jestem wzorowo prowadzonym pacjentem przez DCO i swojego lekarza pierwszego kontaktu. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-01, 11:31 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory, Jak pisze DSS powinnaś zrobić wyniki na hormony tarczycy. U mnie po 6-u miesiącach od zakończenia leczenia (przez pierwsze 6 m-c TSH było w normie), nastąpił późny skutek uboczny w postaci uszkodzenia tarczycy. W tej chwili zażywam Euthyrox i po co miesięcznym badaniu TSH stwierdzono, że dawka dla mnie wymagana to Euthyrox N100. Endokrynolog stwierdził, że często po takim leczeniu jak nasze następuje trwałe uszkodzenie tarczycy i hormon należy zażywać już do końca życia i ważne jest ustalenie dawki jaka nam jest niezbędna, czyli badanie TSH co miesiąc (w początkowej fazie leczenia).
PS. Czy po zakończonym leczeniu robisz co miesięczną morfologie + ALAT, ASAT, CREA, UREA, K. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-06-11, 10:46 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory napisał/a: | Co to może być? Mam się martwić? |
Masz tam nie zaglądać i nie martwić się. Sama pisałaś, że "stary naskurek musi wymienić sie z nowym" daj więc mu czas.
Jedzenie jeszcze długo będzie się Tobie jakby przyklejać do przełyku a kaszląc długo po posiłku będziesz "wypluwać" kawałki jedzenia. To normalne... Pieczenie miejsca po guzie; jeszcze długo( jak już wcześniej pisałem) będzie Ciebie to miejsce szczypać ( uczucie swędzącej gojącej się rany).
W takim stanie rzeczy stosuj się jednak do zaleceń lekarzy i nie jedz ostrych, pikantnych, zimnych i gorących potraw i unikaj napoi gazowanych. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-06-09, 10:38 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory napisał/a: | jak zaczynam coś jeść to jakbym lekko wyczuwała smak, po kilku kęsach smak zanika też tak mieliście? |
- to normalne... czasem możesz mieć mocno słodko w ustach lub bardzo słono... u mnie po roku nadal słodkie to nie jest słodkie a w przełyku powoduje pieczenie i kaszel vicctory napisał/a: | zaczyna mi ta ślina przeszkadzać |
- polecam na to TUSSICOM 200 w saszetkach ( pić rano i w południe - rozrzedzi tą wydzielinę )- bez recepty
vicctory napisał/a: | Ciągle czuję zmęczenie, szczególnie w mięśniach |
- zmęczenie i senność to zmora każdego z nas po leczeniu. Czasem trudno zwlec się z łóżka...Lekarze zalecają dużo wypoczywać. Aktywność jak najbardziej ale powoli bez mocnego forsowania organizmu.
vicctory napisał/a: | poodsłaniały mi się szyjki i zęby zaczęły być wrażliwe na temperaturę - szczególnie zimno |
- Też tak mam. Pasta LACALUT aktiv z apteki i pozbędziesz sie tego przykrego uczucia. vicctory napisał/a: | nie czuję gorącego jedzenia |
- pamiętaj aby unikać narazie tak gorącego jak i zimnego...
vicctory napisał/a: | Ciągle czuję też lekkie drapanie i jakby pobolewanie przy przełykaniu miejsca, w którym był guz i naciek |
- to normalne uczucie, które mi towarzyszyło przez jakieś 8-9 miesięcy. Teraz ustapiło zupełnie. Też bardzo sie niepokoiłem ale teraz okazało się, że niepotrzebnie. vicctory napisał/a: | To by było na tyle. Jak na miesiąc po zakończeniu leczenia, chyba nie jest tak źle |
- jak na miesiąc po zakończonym leczeniu to zupełnie normalne objawy. Powodzenia vicctory, i wszystkiego dobrego. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-31, 14:44 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory, Ciesze się z Twoich wspaniałych wyników i czekamy na MRI w lipcu
- zalecenia wspaniałe
vicctory napisał/a: | Ogólnie mam siebie traktować jako osobę ZDROWĄ i tak też się zachowywać! |
- a Twoja rozwaga godna pochwały
vicctory napisał/a: | Oczywiście w granicach rozsądku |
|
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-26, 19:34 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory napisał/a: | rozumiem, że dodatek pielęgnacyjny to w opiece społecznej załatwiałeś? |
- dodatek pielęgnacyjny 195,67 zł/m-e przyznaje ZUS - wniosek wypełnia i takowy u mnie miał i o nim mi powiedział, że się należy, lekarz rodzinny
- zasiłek pielęgnacyjny załatwia sie w MOPS |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-24, 08:36 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
[quote="vicctory"] BlizI to jest jeden z głównych powodów konieczności rehabilitacji szyi. Ciesz się, że ruszasz już szyją ale pamiętaj, może to się zmienić w każdej chwili. Powiem Ci jednak, że są tu na forum osoby z podobnymi dolegliwościami po operacji okolic szyi i starają się usilnie o rehabilitacje i słono za nia płaca. Nie zapominaj także, że jest coś takiego jak późne skutki uboczne.
Mniej rozmyślania Tobie życzę a więcej wiary i działania. I pamiętaj JESTEŚ ZDROWA. A te inne sprawy jak rehabilitacja, wizyty kontrolne, stopień niepełnosprawności to tak jakbyś sobie teraz odbijała to wszystko za swoje dotychczasowe cierpienia fizyczne i psychiczne...
Ps. Tak, po naszym leczeniu należy nam się dodatek pielęgnacyjny, który na podstawie wniosku lekarza pierwszego kontaktu i dokumentacji z leczenia szpitalnego, otrzymałem na rok bez konieczności stawienia się na komisji lekarskiej. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-21, 19:15 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
Gratulacje z dzielnie zakończonego leczenia i oby dalsze kontrole były już zawsze pasmem samych pozytywnych informacji
vicctory napisał/a: | Wolałabym mieć spójny i pełny wypis z leczenia, skoro mam się z nim bujać jeszcze 5 lat. |
- tylko skąd te 5 lat. Bujać się na badania kontrolne to wszyscy będziemy do końca naszego żywota |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-18, 10:02 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory napisał/a: | Nie chcę panikować, ale wczoraj w którym wątku przeczytałam, że leczenie ma za zadanie guza rozbić żeby organizm mógł go sobie wydalić.
No ale jak on ma wydalać rozwalonego guza jak on nic nie wydala i się zestresowałam |
- i nie panikuj. Prawdziwka jak znajdziesz w lesie jest duży a jak go ususzysz to nawet nie ma co do zupki włożyć no i nie mamy mikroskopu w oczach. A nasze guzy są niszczone a organizm je wchłania i wydala. Nie myśl co z tym dziadem grunt, że go już nie masz i nie żałuj go. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-15, 17:34 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
To co masz teraz w ustach to definitywnie odczyny popromienne i to one przysparzają Ci tyle bólu. Pamiętaj jednak, że te środki przeciwbólowe nie będą eliminowały Tobie całkowicie tego bólu na języku. Miesiąc po szpitalu miałem plastry przeciwbólowe ale z bólem w ustach i to głównie na języku musisz sobie poradzić. Copchosol jest bardzo drogi wiec stosując w to miejsce do higieny jamy ustnej Hesco sept po każdym praktycznie posiłku powinno Tobie dać ten sam efekt. powolny efekt. Nie stosuj teraz Biotene żel; złagodzi uczucie suchości ale będzie Ciebie potwornie szczypał. Smaruj jak najczęściej i jak najmocniej te miejsca Elugel, złagodzi ból i powoli, zaznaczam powoli będziesz odczuwała poprawę. Faszerując się lekami przeciwbólowymi zniszczysz sobie wnętrzności. Mam nadzieje, że masz zalecone IPP 20mg na ochronę żołądka. Dodatkowo zalecam lek na zamówienie: Płyn do pędzlowania w ustach: 3 razy dziennie (za pędzelek - patyczek do uszu):
vit B1 - 3amp
vit B2 - 5 amp
vit B6 - 3 amp
vit C - 1 amp
Nystatyna 500,000
Glycerini ad 100,0
Recepta od chemików z DCO, stosuje do teraz.
Co do szumów w uszach to też je mam i to bardzo mocne a w miejscach gdzie jest gwarno słabiej słyszę. Czekam na poradę na pw w tej sprawie od naszej Madzi70 i jeśli to mi pomoże to chętnie się podzielę informacjami. |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-30, 09:09 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory - nie chcąc zaśmiecać Twojego wątku wywodami o opalaniu po radioterapii, pozwoliłem sobie zabrać głos w tej sprawie w swoim wątku gdzie serdecznie Ciebie i wszystkich zainteresowanych zapraszam
"Dla Wszystkich mających wątpliwości jak korzystać ze słońca po radioterapii..." |
kmis757
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-18, 13:00 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
- człowiek ma od 300 do 1200 węzłów chłonnych a włoski odrosną oby zdrówko wracało |
|