1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Proszę o przetłumaczenie wyniku
krysiekn

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 14968

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2010-01-10, 19:33   Temat: Proszę o przetłumaczenie wyniku
Wiola, właśnie wysłałam Ci wiadomość na PW, gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, pisz.
Jeszcze raz serdeczne pozdrowienia i uściski :tull:

Krystyna
krysiekn

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2009-12-14, 09:16   Temat: Proszę o przetłumaczenie wyniku
Wiolek78, koniec lutego to faktycznie długo, u kogo sie leczysz? kto Cię operował?
Ja też w Katowicach na Ligocie.
Krystyna

[ Dodano: 2009-12-14, 15:14 ]
Wiolek, przez te 10 lat (minęło 8.XII) od operacji jelita, zaliczyłam paru gastrologów, mam też chirurga który obiecał mi usunąć brodawkę Vatera, gdy będzie konieczność.
Gdybyś chciała jakieś kontakty napisz.

Pozdrawiam :)
krysiekn

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2009-12-11, 22:08   Temat: Proszę o przetłumaczenie wyniku
zosia bluszcz napisał/a:
Problem polega na tym, ze Villous Adenoma lubi przeksztalcac sie w zmiane zlosliwa . Ryzyko zalezy od :
- stopnia dysplazji (u Ciebie niestety High Grade)
- rozmiarow (>4cm = 40%)

Niektore zrodla uwazaja, ze przy VA brodawki Vatera powinno sie rozpatrzyc wykonanie pancreaticoduodectonomy czyli Whipple procedure (usuniecie glowy trzustki + czesci dwunastnicy+ czesci zoladka+woreczka zolciowego...).To jest b. ryzykowna operacja obarczona 5% ryykiem zejscia.

Jeśli chodzi o tak radykalną operację, to wiem że jest przeprowadzana, gdy występują zmiany złośliwe, a do jakiegoś momentu wystarcza samo usunięcie brodawki Vatera, niestety raczej chirurgiczne, chociaż od swojego gastrologa słyszałam o możliwości wykonania tego zabiegu endoskopowo.
Nie wiem czy przy wysokim stopniu dysplazji wystarczy samo usunięcie brodawki, ale tak mi sie wydaje, bo w moim przypadku (niski stopień dysplazji) chirurg każe czekać z zabiegiem.
krysiekn

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2009-12-11, 21:39   Temat: Proszę o przetłumaczenie wyniku
Wiolek78, ja w jelicie miałam:
1, Adenoma villosum I et adenomata tubelaria I/II. 2. Adenomatubelare II. Ogniska nowotworowe nie naciekają szypuły polipa. 3. Adenocarcinoma in polypo
dalej też podobnie, ale nie wiem ile tych polipów było (bardzo liczne drobne zmiany polipowate).
Jakoś wcześniej nie zwróciłam uwagi, że miałam polipy kosmkowe i cewkowe.
Jeśli chodzi o brodwkę Vatera, to im wyższy stopień dysplazji tym niestety większe zagrożenie nowotworem, musisz skonsultować wyniuki z lekarzem (statystycznie polipy w brodawce złośliwieją w ok. 10ciu %). Ten wysoki stopień u Ciebie mi się nie podoba.
Wiolek, a jelito jak dawno Ci wycięto?
Możesz pisać na PW, ale odpiszę dopiero po weekendzie bo wyjeżdżam.

Pozdrawiam Krystyna :)
krysiekn

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2009-12-11, 20:19   Temat: Proszę o przetłumaczenie wyniku
Wiolek78, czy ten guzek wycinano Ci operacyjnie, czy endoskopowo?
Ja też jestem po usunięciu jelita z powodu polipowatości. Brodawka Vatera też z polipami {wynik hispat: Adenoma tubelare (low grade glandular dysplasia)} czyli gruczolak cewkowy z niskim stopniem dysplazji.
W Twoim wypadku jest to gruczolak kosmkowy o wysokim stopniu dysplazji, czy nie zalecają Ci usunięcia całej brodawki Vatera?
Wiolek jakie gruczolaki miałaś w jelicie grubym?

Serdecznie pozdrawiam :)

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron