1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Moja przygoda z czerniakiem |
lady_carrot
Odpowiedzi: 125
Wyświetleń: 50953
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-08-04, 12:31 Temat: Moja przygoda z czerniakiem |
arawis, marjas42, mnie się np. przydała w pierwszych tygodniach po diagnozie - tydzień później byłam już po RTG i USG, i miałam operację poszerzenia blizny i biopsję wartowników. Z tego co widziałam na forum to zwykle czeka się nieco dłużej. Później już nie była potrzebna, a w szpitalu, w którym się leczę powiedziano mi, że zaraz po operacji została ona zamknięta. Terminy na USG chyba wszędzie są dość odległe, a prywatnie to niestety kosztuje. W szpitalu, w którym się leczę jest tak, że jeśli USG jest konieczne, a w rejestracji nie chcą zapisać na dany termin (wg tego co wyznacza lekarz), to lekarz zwykle sam idzie i wpisuje swojego pacjenta na dany dzień... także może na początku Ci się przydać, ale później to już raczej trzeba liczyć na ludzi, aniżeli kartę.
[ Dodano: 2017-08-04, 13:40 ]
ale nadal sądzę, że lepiej ją mieć - jak lekarz daje to bierz |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-08-03, 12:47 Temat: Moja przygoda z czerniakiem |
marjas42 napisał/a: | (...)świadomość, że nie jestem sama zostawiona sobie, że jesteście WY, jest nieprawdopodobnie budująca, zwłaszcza w taki dzień jak dziś (paskudny nastrój mnie dopadł). |
Chyba każdego takie dni dopadają. Ja z własnego doświadczenia powiem Ci, że mnie też Świadomość tego, że ktoś Cię wspiera (chociażby myślą i słowem), jest bardzo ważna. Forumowicze niosą ogromne wsparcie więc pisz jak Ci źle, zawsze ktoś się odezwie.
Cytat: | Czy nie lepiej będzie pojechać z wynikami kolejnych znamion? Tylko nie wiem czy jesli nie pojawię się we wstepnie umówionym terminie, to czy profesor już nie będzie chciał mnie więcej widzieć Nie wiem co mam robić. Czy bedzie szansa na kolejny termin jesli zadzwonie za 2-3 tygodnie na rejestrację do profesora? |
Najlepiej napisz maila do Profesora i zapytaj co zrobić. Podobno sprawnie odpowiada, a jak podasz numer telefonu, to może nawet oddzwoni Lepiej będzie jak go poinformujesz wcześniej, powiesz szczerze, że nie masz wyników, i zapytasz czy nie lepiej byłoby się spotkać jak będziesz miała uzupełnioną dokumentację. |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-08-03, 11:42 Temat: Moja przygoda z czerniakiem |
marjas42 napisał/a: | Byłam dziś u rodzinnego po skierowanie na morfologie, RTG i takie tam, powiedziała mi, że na podstawie badania histopatologicznego, stwierdzajacego czerniaka, musi mi założyć kartę DILO, mam ją odebrać jutro, czy ktoś z Was wie po co taka karta? Czy wszyscy macie takie karty? Tak mało jeszcze wiem |
Pewnie większość z nas ma, wszystko zależy od lekarza, ale przy podejrzeniu bądź stwierdzeniu choroby nowotworowej DILO mocno się przydaje (i lekarz ma obowiązek ją wystawić) - będziesz miała o wiele szybciej wykonane badania, szczególnie USG, na które zwykle dosyć długo się czeka
Tu znajdziesz więcej informacji: http://pakietonkologiczny.gov.pl/karta/ |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-31, 21:56 Temat: Moja przygoda z czerniakiem |
marjas42 napisał/a: | (...)czerniak wszystkim nam jednakowo wywraca życie do góry nogami, strach, przerazenie, niedowierzanie, mam wciąż poczucie, że już nic nie będzie takie samo, niepewność zostaje, a przeciez jeszcze tydzień temu swiat był taki piękny |
Tak jest, diagnoza wywraca życie do góry nogami i powoduje, że zaczynamy się zastanawiać co z nami będzie. Każdy przechodzi ten etap i strach na pewno pozostaje na zawsze, ale uwierz, że może być jeszcze piękniej niż było do tej pory. Masz dobre wyniki pierwotne i tak jak wszyscy już wspomnieli, ogromne szanse na to, aby sprawa tylko na tym się zakończyła. |
lady_carrot
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-31, 11:24 Temat: Moja przygoda z czerniakiem |
marjas42,
Witaj na forum. Ja też mam bardzo dużo znamion, na szczęście nie wszystkie są niebezpieczne. Taka nasza uroda... Trzeba obserwować i unikać słońca, zresztą profesor na pewno uczuli Cię na to i powie jak o siebie dbać
Jakie były Twoje wyniki? Powinno być napisane wszystko, co ma znaczenie. Jeśli możesz to przepisz swój wynik.
pozdrawiam |
|
|