1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
majkelek
Odpowiedzi: 168
Wyświetleń: 47167
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-10-18, 17:54 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
MonikaMioduszewska napisał/a: | Bo tato mówi że tek jakby mu się lepiej oddychało, tak pełniej - i tak się zastanawiam czy to w ogóle możliwe i czy to nie za szybko na efekty działania chemii. Może tacie się tylko wydaje? (...) Faktycznie bierze jakieś wziewki - w tym dniu ich nie zażywał z rana. | Ja bym raczej stawiał na 'wziewki' (inny rodzaj, inna dawka, może trochę furosemid pomaga(?)), trochę za wcześnie na efekty chemii. A co do efektów ubocznych, pewnie się pojawią, ale u każdego jest nieco inaczej jeśli chodzi o czas i nasilenie tych objawów. Nie ma się co martwić na zapas - Spokojnie czekać i obserwować, a po dwóch cyklach, koniecznie rediagnostyka. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-10-18, 15:09 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Moniko,
Badanie, o które pytasz to spirometria z gazometrią. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale z tego co się orientuję, to większość wyników wygląda nieźle (jest dobry trend w stosunku do poprzednich). Jest podwyższony nadmiar zasad (BE) oraz nieco obniżone HCO(3)- (w pierwszym badaniu na tym wypisie). Ta pierwsza gazometria wyszła gorzej (może zostały w tym czasie włączone jakieś leki), podobnie jak gazometria z 12.09 oraz 7.08. pH jest w zasadzie na granicy normy oraz obniżone stężenie HCO(3)- co może świadczyć o problemach natury nefrologicznej (ale to już wiesz, a wiedza o tym które jony są produkowane gdzie i z jakiego powodu jest Ci pewnie niepotrzebna). Natomiast z tego co się orientuję, to spirometria nie wygląda źle.
Twój Tata ma dużo schorzeń współistniejących, w sumie nic dziwnego, że włączono karboplatynę. Powinniście być ostrożni - niech Tata dużo pije i w razie niepokojących objawów natychmiast skonsultuje się z lekarzem.
Więcej nt gazometrii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gazometria http://en.wikipedia.org/wiki/Arterial_blood_gas
Pozdrawiam serdecznie,
Michał.
P.S. Jolano, możesz zapisać wyniki załączone przez Monikę na dysku i powiększyć obrazki w celu dokładnego odczytania detali. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-10-13, 19:55 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
MonikaMioduszewska napisał/a: | Jeżeli chodzi o chemię to jak mnie poinformowano podano schemat, który ma łagodniej obejść się z nerkami ojca. | Tego się można było spodziewać, ale czasem wystarczy zmniejszyć dawkę. Ale nie ma co gdybać, tak lekarze zadecydowali - Oni wiedzą więcej ode mnie i lepiej znają chorego.
Czy wcześniej było TK? (może coś przegapiłem) |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-10-13, 19:24 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Może to trochę wróżenie z fusów bez wyników badań, ale chciałem tylko zauważyć, że odsetek chorych z dobrą odpowiedzią na chemioterapię w SC-NSCLC (rak płaskonabłonkowy) jest niezadowalający. Być może rzeczywiście operacja lub radioterapia nie wchodzi w grę, ale to trzeba wówczas sprawę postawić jasno - ten typ raka płuca (szeroko rozumiany niedrobnokomórkowy) reaguje znacznie słabiej na chemioterapię niż rak drobnokomórkowy.
Ponadto, u chorych w podeszłym wieku stosuje się te same schematy, co u młodszych (z modyfikacją dawki), włączając w to cisplatynę (no, chyba, że przegapiłem jakieś najnowsze badania).
Niektóre schorzenia współistniejące dyskwalifikują pacjenta do operacji, ale nie wszystkie - niekiedy decyzja jest zależna doświadczenia danego ośrodka. Czasem warto zasięgnąć drugiej opinii, nawet gdy rozpoczęto już leczenie. Jeśli jest to możliwe, zawsze należy dać choremu możliwość wyboru.
Pozdrawiam serdecznie,
Michał. |
|
|