Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba i interpretację wyników. |
majkelek
Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 27589
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-06-17, 09:36 Temat: Prośba i interpretację wyników. |
mama_inka, wszystko zależy od tego jaka będzie ocena pooperacyjna. Ogólnie, kryteria zastosowania terapii adjuwantowej są jasne http://www.cancer.net/res...ent-lung-cancer (w telegraficznym skrócie mówi o tym tabelka w połowie strony). Trzeba jednak zawsze brać pod uwagę konkretny przypadek kliniczny, więc poczekajmy na opis procedury i badań usuniętego materiału (na tej podstawie będzie można też podać dokładną klasyfikację TNM).
Pozdrawiam serdecznie! |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-27, 09:49 Temat: Prośba i interpretację wyników. |
mama_inka napisał/a: | W nerwach ciężko się pisze. Trudno zebrać myśli. | Rozumiem, ale zasada jest prosta: Nie ma pytań, nie ma odpowiedzi.
O szpitalu w Bystrej nic nie wiem. Co do rehabilitacji, to jest to bardzo zależne od stanu ogólnego pacjenta i od rozległości operacji. Nie wiemy jaki zabieg planuje chirurg, a co więcej nie wiemy jaki będzie ostateczny zakres zabiegu (często w trakcie zabiegów podejmuje się niezbędne decyzje np o usunięciu węzłów chłonnych). Na pewno Twojej mamie byłoby łatwiej, gdyby w pierwszym okresie po operacji miała opiekę najbliższych. Szczegółowe informacje na temat rehabilitacji znajdziesz tutaj: http://czasopisma.viamedi...2014.0008/26335
Przy zmianach, które są jednoznacznie podejrzewane o złośliwość często przyjmuje się, że resekcja jest jedynym wyjściem, które zapewnia długoletnie przeżycie i minimalizuje ryzyko dalszej metastazy. Zwykle jednak robi się to po badaniu PET. Resekcja ratuje życie, ale w większości przypadków stosuje się ją wówczas, gdy ogniska meta są izolowane.
Pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-24, 19:48 Temat: Prośba i interpretację wyników. |
mama_inka, wybacz, ale nie wiem, które ze zdań napisanych przez Ciebie powyżej to pytania. Czy mogłabyś zadać ponownie pytania, na które chcesz uzyskać odpowiedź?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-17, 14:41 Temat: Prośba i interpretację wyników. |
Rozumiem, że chodzi Ci o sprawę poprawy nastawiania psychicznego Twojej mamy. Taka diagnoza jest zawsze obciążająca psychicznie - oczywiście warto dużo rozmawiać i nie pozostawiać rzeczy niedopowiedzianych, ale jednocześnie trzeba zdać sobie sprawę z tego, że czasem po prostu warto skorzystać z pomocy specjalisty, psychologa czy psychoonkologa, który potraktuje taki stan psychiczny jako objaw choroby i zaleci odpowiednie leczenie.
Pozdrawiam serdecznie. |
majkelek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-17, 08:43 Temat: Prośba i interpretację wyników. |
mama_inka napisał/a: | Czy to wystarczy na stwierdzenie czy to rak złośliwy ? | Każdy rak jest złośliwy - rak jest nowotworem złośliwym wywodzącym się z tkanki nabłonkowej. mama_inka napisał/a: | Ile się czeka na wynik ? | Średnio około tygodnia do dwóch tygodni. mama_inka napisał/a: | Nie powinni przy takiej zmianie bo wydaje mi się że duże to jest, zrobić gruboigłowej ? | Biopsję gruboigłową robi się zwyczajowo dopiero po tym jak BAC nie pozwoli na jednoznaczne stwierdzenie charakteru zmiany.
mama_inka napisał/a: | Dobrze że jest takie forum.Człowiek choć tu może się troche pożalić. | Ja nadal mam nadzieję, że cel funkcjonowania tego forum jest nieco inny, ale wiadomo, 'nadzieja matką głupich'.
Pozdrawiam serdecznie. |
|