1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: NDRP z przerzutami do wątroby+ zakrzepica |
majkelek
Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 14818
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-07-05, 21:21 Temat: NDRP z przerzutami do wątroby+ zakrzepica |
bogdusia, dla mnie liczy się wola pacjenta i tylko jego. Nie zamierzam swojego zdania zmieniać: Jestem tutaj dla osób chorych.
Pozdrawiam serdecznie. |
Temat: NDRP z przerzutami do wątroby+ zakrzepica |
majkelek
Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 14818
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-07-02, 14:19 Temat: NDRP z przerzutami do wątroby+ zakrzepica |
pawsa86,
Moim zdaniem decyzja o podjęciu chemioterapii paliatywnej jest w tym przypadku trudna. Opinia lekarza z hd nie jest tutaj absolutnie wiążąca. Sądzę, że lepiej jest dokładnie rozważyć wszystkie za i przeciw przed podjęciem terapii (choć moje zdanie, naturalnie, też nie jest wiążące).
My mamy zbyt mało informacji aby móc pokusić się o wyjaśnienie decyzji podjętej przez konsyluim. Brak jest (w Twoim wątku) aktualnych wyników badan krwi, zatem nie wiemy na jakim etapie jest leczenie zakrzepicy oraz jakie są pozostałe parametry morfologii, które mogą zaważyć o podaniu cytostatyku (np choćby hemoglobina, która była w maju na granicy normy).
Przed podaniem chemioterapii trzeba dokładnie ocenić stan pacjenta, gdyż takie leczenie wiąże się z szeregiem skutków ubocznych, które mogą prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Co więcej, niestety, w przypadkach, kiedy pacjent jest dodatkowo obciążony schorzeniami towarzyszącymi lekarze decydują się często na chemioterapię monolekową, która jest mniej skuteczna od terapii dwulekowej (w raku płuc), co rodzi pytanie o cel takiego leczenia paliatywnego.
Biorąc pod uwagę Wasze negatywne doświadczenia w relacjach z lekarzem prowadzącym, zachęcam Cię do zasięgnięcia drugiej opinii u doświadczonego onkologa (np w Warszawie lub Bydgoszczy) na temat planowanego schematu leczenia (co znaczy, że powinieneś dopytac o planowany schemat chemioterapii). Oczywiście, niestety, biorąc pod uwagę ograniczenia czasowe, wiąże się to z koniecznością odbycia wizyty prywatnej.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|