1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego
majkelek

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 9980

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-04-09, 16:11   Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego
violax napisał/a:
Pomóżcie mi roszyfrować te wyniki:
Carcinoma microcellulare - wycinki.
CKAE1/ AE3 + (dot like), CD56+
LPX:2

To są wyniki badania immunohistochemicznego. Potwierdzają one tylko diagnozę o raku drobnokomórkowym. AE1/AE3 jest mieszanką cytokeratyn używaną od oznaczania komórek różnego typu nowotworów. Na CD56 pozytywnie barwią np komórki układu nerwowego, czy niektóre komórki w układzie immunologicznym, przeciwciało to używane jest do oznaczania raka drobnokomórkowego.
Z tym LPX to nie wiem niestety (gdyby chodziło o LOX, to tak), ale może wyjaśni to ktoś, kto sie lepiej zna na rzeczy.
violax napisał/a:
Czego można się spodziewac? Co może się wydarzyć w najbliższym czasie?
Czy moją mamę czeka straszne cierpienie?
Wiem, że naświetlań nie dostanie na pewno. Być może chemię, ale paliatywną.
Słabnie z dnia na dzień.

Jeśli mama będzie w dostatecznie dobrym stanie ogólnym, to zostanie włączone leczenie chemiczne. Rak drobnokomórkowy jest często wrażliwy na chemię, ale później dość często nawraca. Nie mam pojęcia w jakim stanie ogólnym jest Twoja mama, a w tej chwili najwięcej zależy właśnie od tego. Onkolog powinien ocenić co dalej robić - trzeba wyważyć pomiędzy zyskiem w przypadku pozytywnej odpowiedzi na leczenie, a skutkami ubocznymi, które mogą być bardzo poważne u osoby w złym stanie ogólnym.
Niezależnie od decyzji co do rodzaju zastosowanej terapii, będzie to leczenie paliatywne - czyli takie, którego celem jest łagodzenie objawów choroby i przedłużenie życia.
Niezmiernie ważne jest w tym momencie, aby Twoja mama miała też włączone odpowiednie leczenie paliatywne. Na stronie Fundacji jest spis adresów hospicjów domowych, warto się z nim zapoznać. Porozmawiaj z onkologiem na temat skierowania do hospicjum (może je również wystawić lekarz POZ, a czasem wystarcza nawet sam wynik konsultacji onkologicznej, na której widnieje decyzja o zakwalifikowaniu do terapii paliatywnej). Z uwagi na (nieraz) bardzo utrudniony dostęp do onkologa prowadzącego, lekarze z hospicjum służą radą w zakresie kontrolowania objawów choroby - co jak sama zauważasz jest niezmiernie ważne. Na pierwszą wizytę lekarza czy pielęgniarki z hospicjum trzeba nieraz dość długo czekać, więc czas jest tu istotny.
Pozdrawiam serdecznie!
  Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego
majkelek

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 9980

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2013-03-23, 16:19   Temat: Rak drobnokomórkowy płuca lewego
Witam serdecznie Violu!
Masa węzłowa oznacza najpawdopodobniej duży (w tym wypadku) pakiet węzłów chłonnych zajętych przez nowotwór. Jeśli pierwotnym ogniskiem nowotworu są płuca (czy pęcherz), to taka masa węzłowa jest przerzutem. Jeśli chcesz uzyskać jakieś bardziej konkretne informacje, to powinnaś zacytować (lub najlepiej wkleić) cały wynik tomografu klatki piersiowej jak również wyniki związane z zacytowanym fragmentem dotyczącym leczenia nowotworu pęcherza (w szczególności informację o tym jaki to nowotwór):
Cytat:
Pięć lat temu wykryto guz pęchęrza o małej złośliwości. Co kilka miesięcy kontroluje go, a raz na rok ma usuwany(wypalany?) taki niewielki i jest wszystko ok.

Jeśli chodzi o ognisko meta w TH11, to jest to inaczej przerzut do kręgu 11 odcinka piersiowego kręgosłupa (czyli jak na obrazku, który zaczerpnąłem z wikipedii, nie wiem czy ten obrazek jest widoczny, ale jest on dodany jako załącznik do postu):

Dolegliwości bólowe związane mogą być z uciskiem masy węzłowej na sąsiadujące struktury lub metastazą do kręgu TH11. Sądzę, że w okolicznościach jakie opisujesz (zakładając, że to dość silny ból) Twoja mama powinna mieć włączone odpowiednie leczenie przeciwbólowe (choćby np ketonal).

Teraz trzeba niestety czekać na wyniki hist-patu, ewentualnie dalszą diagnostykę i decyzje na temat leczenia.

Pozdrawiam bardzo serdecznie!

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron