Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
mamanel
Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 197236
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-03-25, 20:20 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Witajcie,
Niedawno minęło 6 lat od wykrycia zmiany.
Ostatnie badania wychodzą dobrze. Odczuwam jednak skutki uboczne - suchość jamy ustnej, zęby bardziej narażone na próchnicę, choroba tarczycy.
Ale czym to jest wobec tego, że można cieszyć się codziennie wschodem słońca
Pozdrawiam!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2015-03-25, 20:51 ]
|
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-24, 19:27 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Witam,
Piszę, żeby się odmeldować, że u mnie wszystko OK.
Kolejne badania kontrolne które miałam wykonywane, tj:
RTG klatki piersiowej, USG jamy brzusznej, USG ślinianek, morfologia, OB są OK.
W lipcu kolejna wizyta kontrolna w CO w Warszawie i zobaczę, czy jeszcze jakieś badania mi zlecą, czy też każą przyjść za rok.
Życzę siły do walki, dużo nadziei i zdrowia wszystkim forumowiczom.
Pozdrawiam,
mamanel
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-06-24, 21:02 ]
Miło czytać takie wieści Trzymaj się, i wracaj do nas tylko z takimi wiadomościami.
|
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-12-08, 21:12 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Znalazłam ostatnio dosyć ciekawe dla osób z ACC strony, tzn:
http://www.website-go.com/acc/
Można zobaczyć jak wyglądają przerzuty ACC do płuc oraz w jaki sposób wpływa na nie leczenie oraz
trochę na temat sposobów leczenia, metod diagnostycznych, prób klinicznych i nie tylko:
http://accoi.sitecrafting...ents/lung-mets/
No i przewodnik po sposobach walki z ACC, który już chyba kiedyś wklejałam:
http://accrf.org/pdf/accr...erapy_nov10.pdf
Pozdrawiam! |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-24, 19:39 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Dla wszystkich, którzy być może tu zajrzą, piszę, że mam się dobrze.
Od zakończenia leczenia minęło niedawno 3 lata.
Jak na razie wszystkie wyniki badań kontrolnych wychodzą prawidłowo.
Jedyną nowością jest u mnie choroba tarczycy, która pojawiła się ostatnio i może mieć związek z naświetlaniami - chodzi o niedoczynność tarczycy.
Cytat: | Ja mam takie pytanie-jakie badania kontrolne powinno się przeprowadzać po usunięciu raka slinianek i po dwukrotnym naswietlaniu. |
Przez pierwsze 3 lata wykonywałam badania kontrolne:
RTG klatki - raz na rok
podstawowe badania krwi, USG jamy brzusznej, USG laryngologiczne (ślinianki, węzły, krtań, tarczyca) co pół roku.
W międzyczasie miałam też wykonane TK zatok i MRI mózgu (wyszły OK).
Obecnie mam robić raz w roku komplet badań, wizyta w CO raz na rok.
Cytat: | I drugie pytanie - czy mozliwe są przerzuty i gdzie?Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
|
W większości przypadków przerzuty pojawiają się w płucach, ale oczywiście są możliwe również w mózgu, kościach i in.
Wszystkim tu zaglądającym życzę dobrych wyników badań i jak najwięcej sił i zdrowia. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-11, 14:15 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Witajcie,
Czuję się dobrze, po raku jak na razie nie ma śladu.
Staram się żyć normalnie i nie myśleć za wiele o chorobie, dlatego nie zaglądam tu za często.
Wszystkich zaglądających do mojego wątku serdecznie pozdrawiam!
mamanel |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-04-09, 20:25 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Zgadza się. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-03-29, 20:17 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Miałam okresy silnego bólu, ciągłego przez kilka dni. Nie pomagały zwykłe środki przeciwbólowe.
Ból ustąpił zupełnie po operacji. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-03-18, 22:39 Temat: Badanie fiberoskopowe |
2 lata od operacji.
Na zalecenie lekarza laryngologa miałam zrobione kilka dni temu badanie fiberoskopowe, które nie wykazało żadnych zmian
Węzły po lewej stronie powiększają się i zmniejszają, kolejne USG kontrolne potwierdzają ich prawidłową budowę.
Także generalnie jest wszystko OK. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-10-09, 15:30 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Nie miałam kolejnego TK. Lekarka powiedziała, że byłoby to widać w USG a w USG jest tylko węzeł o prawidłowej budowie.
[ Dodano: 2010-10-09, 16:55 ]
PS. Wkrótce mam i tak wizytę u laryngologa, więc w sumie mogę jeszcze raz spytać o to. Może zamiast USG w grudniu zrobić po prostu TK - mam wykupione ubezpieczenie prywatne, więc jeśli jest wskazanie, to nie będzie problemu z dostępem do badania.
W międzyczasie mam wykonać badanie audiometryczne, bo trochę gorzej słyszę na prawe ucho - to po naświetlanej stronie. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-10-09, 13:03 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Muszę zaktualizować swój wątek
Byłam z obrzękiem u stomatologa, który stwierdził, że warto wykonać USG i że obrzęk wygląda na zapalenie mięśnia żwacza. Okazało się, że stomatolog miał rację i pomógł Ibuprofen.
Poza tym byłam na również u laryngologa i endokrynologa oraz na badaniu USG węzłów i USG tarczycy.
Wszystko jest OK, kolejne USG w grudniu lub styczniu.
Od 3 tygodni trzyma mnie przeziębienie. Nie chorowałam już bardzo długo, ale teraz choróbsko nie chce odpuścić. Ponieważ nie pomagał gripex, czosnek i siedzenie w domu, poszłam (znowu) do internisty i dostałam antybiotyk, bo w międzyczasie straciłam głos i zaczęłam pokasływać. Mam nadzieję, że wreszcie się porządnie wykuruję i wrócę do pracy .
Jeśli nie przejdzie mi po antybiotykach, to mam zrobić badanie USG, badania krwi i iść do laryngologa. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-08-06, 06:43 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Dziękuję Też myślę, że będzie dobrze. Po prostu muszę sprawdzić co się dzieje - tak jak powiedziała lekarka. Mam nadzieję, że to tylko obrzęk i ból po radioterapii.
[ Dodano: 2010-08-06, 20:58 ]
Mam już wynik TK.
"Zatoki oboczne nosa są prawidłowo powietrzne.
Obrzęk tkanek miękkich prawego policzka. Do oceny loży pooperacyjnej w obrębie przestrzeni podżuchwowej wskazane jest wykonanie badania spiralnego TK twarzoczaszki przed i po podaniu środka kontrastowego. W loży pooperacyjnej widoczny jest jednak albo pozostawiony fragment ślinianki lub węzeł chłonny o wymiarze 10 x 5 mm."
W sumie dobrze, że w policzku nic się nie dzieje. To plus. Denerwuje mnie jednak, że ból jest i nie przechodzi. Zastanawiam się nad wykonaniem pantomogramu zębów - chociaż żaden ząb mnie nie boli, ale może to od zębów ?? |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-08-05, 12:02 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Niestety muszę znów coś dopisać do swojego wątku. Od jakiegoś czasu zauważyłam opuchlizne na policzku. Normalne po radioterapii. Ale od jakichś 2 tygodni zaczęło boleć i uciskać :( Poza tym wydaje mi się, że gorzej słyszę na prawe ucho.
W związku z tym, byłam dziś u laryngologa. Pani doktor stwierdziła, że jest wyraźny obrzęk i trzeba zrobić TK zatok obocznych nosa. W ogóle kazała mi się z tym zgłosić do lekarza prowadzącego i że ona uważa, że powinni mi zrobić PET (łatwo powiedzieć ).
Jutro mam TK (dzięki wykupionemu ubezpieczeniu).
Podejrzewam, że jest to jakiś obrzęk spowodowany naświetlaniami. Mam nadzieję, że nie jest to wznowa ani uszkodzenie kości po radioterapii. Ani żaden inny nowotwór - jeden mi wystarczy |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-06-09, 17:23 Temat: Badanie kontrolne rok po zakończeniu leczenia. |
Lekarka powiedziała, że wyniki mam bardzo dobre i że nie widać nawet, że miałam radioterapię.
Powiedziała, że nie ma sensu robić w moim przypadku TK czy RM, bo gdyby była wznowa miejscowa to od razu byłoby widać na USG laryngologicznym.
Ewentualne rozszerzanie guza po nerwach powinno zostać uniemożliwione przez zastosowaną radioterapię ( na 95%).
Mam się zgłosić z USG laryngologicznym za pół roku - tj. w grudniu 2010r.
A do tego czasu nie myśleć o chorobie |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-06-07, 21:29 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Wróciłam od ortopedy (boląca ręka) i z USG laryngologicznego.
Z ręką jest tak jak myślałam - odezwało się stare złamanie i tyle. Kości w stawie łokciowym wyglądają dobrze.
Natomiast USG laryngologiczne - cytuję doktora Zajkowskiego "nie można powiedzieć, że jest bardzo dobrze - JEST ZNAKOMICIE!"
Wszystko się wygoiło, nie ma śladu po operacji i radioterapii. :tadam:
W środę mam wizytę w COI na Ursynowie. Zastanawiam się, czy powinnam prosić o wykonanie MRI lub CT - tak dla świętego spokoju? Przynajmniej spytam, co moja doktor o tym myśli. |
mamanel
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-06-02, 06:50 Temat: Badania kontrolne |
Witam,
Zaczęłam wykonywać badania kontrolne przed wizytą w COI, wyznaczoną na 9 czerwca.
Jak na razie mogę się pochwalić, że badania krwi, USG jamy brzusznej i RTG klatki piersiowej wyszły PRAWIDŁOWO
Teraz czekam na USG laryngologiczne.
Niepokoją mnie 2 sprawy - silny ból stawu łokciowego (ale miałam pękniętą kość 15 lat temu a ostatnio mogłam rękę nadwyrężyć) oraz pobolewania i skurcze podbródka.
Z pierwszym problemem idę w piątek do ortopedy.
A na wizycie u pani onkolog powiem o bólach podbródka.
Tak ogólnie, oprócz piekielnie bolącej ręki, czuję się wreszcie bardzo dobrze
Pozdrawiam,
mamanel |
|