1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jajników |
marzena66
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 8545
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-09, 21:12 Temat: Rak jajników |
malgosi35,
Taka informacja odnośnie markerów
Cytat: | Swoistość i czułość markerów jest bardzo różna; stosunkowo mała ilość została uznana za w pełni wiarygodne i pewne źródło wiedzy o chorobie (stopień 1-2 w klasyfikacji LOE). Do tego nielicznego grona należą m.in. testy na receptory ER i HER2 w wypadku raka piersi. Studiowanie właściwości markerów nowotworowych jest prężnie rozwijającą się dyscypliną medyczną; zapewne w niedługim czasie nastąpi wiele zmian w wytycznych dot. prowadzenia terapii i nowych odkryć na tym polu. Niemniej w tym momencie istnieje szereg poważniejszych wątpliwości, które można odnieść do większości istniejących testów:
Prawidłowe stężenie markera nie wyklucza obecności nowotworu (zmienność osobnicza poziomu wyjściowego).
Umiarkowane podwyższenie markerów (szczególnie pochodzenia tkankowego) występuje w chorobach nienowotworowych.
Oznaczanie markerów ma znaczenie pomocnicze i nie może zastąpić pełnego badania klinicznego.
Na właściwe wnioski pozwalają jedynie stężenia markerów wykonywane seryjnie w określonych odstępach czasu i w tych samych warunkach testowania. |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Markery_nowotworowe
malgosi35 napisał/a: | Nie wiedziałam nic bo nigdy nie miałam do czynienia z osobą chorą na raka |
Trzymaj się i oby ta wiedza nigdy już nie musiała być Ci potrzebna w praktyce.
|
Temat: Rak jajników |
marzena66
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 8545
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-07, 18:13 Temat: Rak jajników |
Małgosiu,
Przyjmij wyrazy współczucia
malgosi35 napisał/a: | Poczekała, choć chyba była na mnie zła i jest mi bardzo ciężko z tego powodu że nie mogłam sprostować bzdur którymi ją nakarmiono...... |
Małgosiu to tylko bzdury, którymi nie warto się zadręczać, Ty zrobiłaś wszystko co mogłaś, co potrafiłaś, czekała na Ciebie, chciała Cię ostatni raz zobaczyć i się z Tobą pożegnać.
Nie przejmuj się bzdurami, to raczej "koleżanki" powinny się wstydzić czy mieć wyrzuty sumienia, że karmiły tak chorą osobę jakimiś bzdurami, na pewno nie Ty.
Niech odpoczywa w Pokoju a Tobie sił życzę. |
|
|