1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 7
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Paulina12 - komentarze
marzena66

Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 12850

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2016-03-14, 21:27   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12 napisał/a:
Moja Mama ma tak przekrwione oczka,

Skoro jutro będzie lekarz to może jakieś krople przepisze, doradzi. A jak u mamy z ciśnieniem? nie pękają naczynka krwionośne w oczach?
Pewnie ten niedosłuch, niedowidzenie są związane z przerzutami w głowie, guz uciska.
Nie patrz na to, że lekarka jest taka a nie inna, skup się na tym, żeby pomagała mamie ulżyć, nie każdy jest wylewny czy słodki.
Paulina12 napisał/a:
Czy może stan Mamy się pogorszyć? Naprawdę może umrzeć?

Paulinko, przykro mi ale może i stan się pogorszyć i mama może odejść. Nikt z nas nie wie kiedy, ale musisz dopuszczać do siebie myśli i pomału oswajać się z tematem śmierci bo wiesz przecież, że w tej chorobie wszystko w każdej chwili może się diametralnie zmienić.

Mocno przytulam :tull:
marzena66

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2016-03-14, 18:11   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12,

Paulinko moja mama również nie spała po nocach, wciąż leżała w otwartymi oczami i nam z hospicjum przepisali Hydroksyzynę, trochę wycisza/uspokaja i polepsza sen, może podpytaj lekarza skoro obecny lek niewiele pomaga.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2015-12-23, 07:54   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12,

Wiem, że targają Tobą różne emocje a strach nad tym wszystkim góruje ale musisz trzymać się w ryzach, jesteś mamie bardzo potrzebna, Twoja siła pomoże Jej przejść tą trudną drogę, tą chyba ostatnią. Na prawdę u każdego to inaczej wygląda, każdy organizm jest inny, każdy inaczej znosi tą swoją "drogę przez mękę", nie ma gotowego scenariusza na odchodzenie. Niech mama śpi jak najwięcej, jest nieświadoma tym lepiej dla Niej nie boi się , nie ma lęków, nie cierpi, to chyba lepsze niż pełna świadomość odchodzenia, bólu i cierpienia. Jakby była mama świadoma wiedziałaby co się wokół Niej dzieje, czuła by strach. Pytasz co się później dzieje, człowiek coraz bardziej słabnie, poszczególne organy kolejno odmawiają posłuszeństwa, szaleje ciśnienie, zmienia się puls, są kłopoty z oddechem, z wydalaniem ale tak nie musi być. Tak jak napisałam proces odchodzenia jest różny. Mama słabnie a Wy powinniście Ją kochać, wspierać, spełniać Jej zachcianki, cieszyć się każdą chwilą z Nią razem, dbać żeby nie bolało, nie myśleć o jutrze. Wiem, że to wszystko robicie i róbcie dalej.

Przykro mi Paulinko, że tak cierpicie i jestem całym sercem z Wami, mocno Cię przytulam i bądź silna dla mamy.
marzena66

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2015-11-14, 00:06   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12 napisał/a:
Każdy podporządkował swoje życie jedynie Mamie, aby zapewnić jej wszystko. Tylko po co to wszystko? Przecież ona jest tak chora.

Po to, żeby spełniać mamy ostatnie zachcianki, po to żeby być z mamą, po to, żeby się Nią nacieszyć na długie lata, powdychać Jej zapach, po to żeby mama czuła i wiedziała, że jest dla Was kimś ważnym, po to, żeby zadbać o Nią, troszczyć się o Nią, zapewnić Jej odpowiedni (dobry) komfort życia, po to, żeby czuwać nad Jej bólem, dolegliwościami i po to żeby przeprowadzić Ją na drugi stronę.
Pewnie można wymieniać jeszcze setki różnych "po to", ale kiedyś mama troszczyła się o nas teraz czas to wszystko oddać. Tylko jestem zła na tą chorobę, że ona tak doświadcza naszych bliskich i nas samych.
Paulina12 napisał/a:
przyjmuje wszystkie informacje i nie przeżywam tak jak kiedyś. Czy też macie czasem takie odczucia? Jak sobie radzicie?

Każdy przeżywa po swojemu, jeden wypiera, jeden akceptuje sytuacje, inny wyje nocami, co człowiek to inna reakcja. Ja radziłam sobie bo musiałam i chciałam ale zapłaciłam to zszarpaną psychiką.
marzena66

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2015-11-13, 17:23   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12 napisał/a:
Dziś w nocy mama idąc pod moją i taty kontrolą do toalety wywróciła się, po prostu ugięły się nogi i już

Paulinko na początku wykrycia choroby u mamy jakoś szła przy mojej pomocy, później te nogi uginały się coraz bardziej aż przyszedł moment, że nie dało rady w ogóle wstać, tak bywa, musicie być przygotowani na wszystko.
marzena66

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2015-11-12, 19:11   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12 napisał/a:
Czy też macie problemy ze snem?

Po takich przeżyciach to mamy i problemy ze snem lub wręcz jego brak, kłopoty z psychiką, nerwice, lęki, depresje, różnie po takiej traumie i stracie kogoś bliskiego można to wszystko odchorowywać.
marzena66

PostDział: Tu trzymamy KCIUKI   Wysłany: 2015-11-07, 22:04   Temat: Paulina12 - komentarze
Paulina12, :uhm!:

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron