1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Gruczolorak drogi żólciowe, pęcherzyk, dwunastnica, żołądek? |
marzena66
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4345
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-02, 21:36 Temat: Gruczolorak drogi żólciowe, pęcherzyk, dwunastnica, żołądek? |
marzenakrz napisał/a: | I tak już mnie uprzedzili, że 1-sza wizyta (a więc objęcie opieką) może być dopiera za kilka dni. |
Kilka dni to termin ekspresowy do niektórych hospicjów kolejki są miesięczne i paromiesięczne.
Już Ci pisałam, żeby pacjenta leczyć to jakkolwiek to dziwnie brzmi pacjent musi być mimo choroby silny, w dobrym stanie, mieć w miarę dobre wyniki w tym wątrobowe a u Twojej mamy wszystko jest nie takie, mama jest słaba, ma żółtaczkę, słabe wyniki, nie da rady przejść leczenia nawet paliatywnego, które jest słabsze ale też bardzo toksyczne i wyczerpujące i dające skutki uboczne. W niektórych sytuacjach lepiej odpuścić i dać choremu w spokoju i godnie przeżyć czas który Mu pozostał.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-02, 10:43 Temat: Gruczolorak drogi żólciowe, pęcherzyk, dwunastnica, żołądek? |
marzenakrz napisał/a: | W rozpoznaniu z jednego szpitala jest napisane "nowotwór dróg żółciowych w stadium uogólnienia", a z drugiego "nieoperacyjny rak śluzowokomórkowy obejmujacy drogi żółciowe, dwunastnicę i żołądek".
|
Jedno i drugie możliwe. Rzeczywiście brak jest w histopatologii, konkretnego określenia "rak czego".
marzenakrz napisał/a: | Tam jest sformułowanie "nisko zróżnicowany", czy to oznacza "lity" czy to oznacza że brak wskazówek co jest źródłem? |
Tutaj do poczytania na czym to polega
http://www.sarcoma.pl/dla...cznej-nowotworu
marzenakrz napisał/a: | to pani, z którą rozmawiałam, zwracała uwagę, aby najpierw upewnić się w 100% że nic nie można zrobić onkologicznie, że standardowe leczenie się zakończyło, że już nic nie można zrobić. |
Takie są procedury, przyjęcia do hospicjum. Musi być w skierowaniu zaznaczone pacjent zakończył leczenie onkologiczne lub pacjent jest leczony paliatywnie, tylko w tych dwóch przypadkach hospicjum obejmuje opieką.
marzenakrz napisał/a: | Tylko że w naszym przypadku standardowe leczenie nawet się nie zaczęło. |
Macie już określony rodzaj raka to najważniejsze, na tej podstawie onkolog może zdecydować czy mama kwalifikuje się do leczenia czy nie. Zasięgnijcie opinii kilku lekarzy (np. 3), jeżeli każdy z tych lekarzy powie, że mama nie nadaje się na leczenie to trzeba się z tym pogodzić, jeśli któryś zaproponuje leczenie skorzystacie z tego. Pamiętaj, że mama jak ewentualnie byłaby leczona to tylko paliatywnie, nie wyzdrowieje już i nie przedłuży to mamie życia, bardzo mi przykro.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-11-01, 18:42 Temat: Gruczolorak drogi żólciowe, pęcherzyk, dwunastnica, żołądek? |
marzenakrz,
Witaj na forum
Czy te wyniki histopatologiczne były tylko tak opisane jak je tutaj przepisałaś, nic więcej?
marzenakrz napisał/a: | Wg mnie nawet nie wiemy czy to są drogi żółciowe czy żoładek? Zresztą czy to coś zmienia? |
W wyniku histopatologicznym powinno być napisane jaki rak, jaka złośliwość, czy to przerzut czy źródło pierwotne, jakaś informacja patologa jaki rak i czego to wychodzi z badań, które przeprowadza.
Mamy na pewno raka gruczołowego w dwunastnicy, mamy tego samego w żołądku a który jest źródłem a który przerzutem nie wiemy.
Może główny winowajca nie być wcale w tych miejscach bo są nacieki na pęcherzyk w węzłach jamy brzusznej przerzuty, okołowotrobowe zmiany, poszerzone drogi żółciowe.
Czy były sprawdzane płuca bo tam jest płyn więc też mogą być przerzuty.
marzenakrz napisał/a: | Z obu szpitali wyrok, że to jest nieoperacyjne. Z 2-giego szpitala również (po konsylium onkologicznym) - dyskwalifikacja z leczenia przyczynowego oraz paliatywnej radio-chemioterapii. No i skierowanie do hospicjum. |
Jest bardzo zaawansowany proces nowotworowy i usunięcie operacyjne tych zmian jest po prostu niemożliwe.
marzenakrz napisał/a: | Bardzo słaba, wstaje z łóżka na chwilę, z pomocą i bardzo szybko się męczy |
Leczenie u mamy mogłoby być już tylko paliatywne ale nawet żeby takiego leczenia się podjąć pacjent musi być w dobrym stanie, z tego co piszesz mama jest w stanie słabym więc na tej podstawie lekarze stwierdzili, że mama nie da rady przejść takiego leczenia, jest na to za słaba a i tak leczenie nie przyniesie żadnych korzyści a tylko mamę jeszcze bardziej osłabi. Tak podejrzewam, że jest w Waszym przypadku.
marzenakrz, nie zawsze da się leczyć czasami lepiej zadbać o leczenie objawowe przy pomocy hospicjum i dać pacjentowi spokojnie dotrwać do końca Jego drogi bez narażania na dodatkowy stres, szpitale i leczenie. Leczenie paliatywne mamy dało by tyle samo szans na długość życia jak nie leczenie wcale w mamy zaawansowaniu choroby a oszczędzi Jej dodatkowego cierpienia w postaci skutków ubocznych chemioterapii.
Załatw hospicjum jak najszybciej to najlepsza opcja, która teraz jest Wam wręcz konieczna bo stan mamy może bardzo szybko się pogarszać.
pozdrawiam i bardzo mi przykro, że niczym nie pocieszyłam i nie dałam nadziei. |
|
|