1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz Klatskina rak dróg żółciowych + przerzuty do wątroby |
marzena66
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3991
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-07-06, 20:30 Temat: Guz Klatskina rak dróg żółciowych + przerzuty do wątroby |
marek321123 napisał/a: | Tylko czy radioterapia cokolwiek pomoże? |
Cytat: | Radioterapia
Nie określono roli uzupełniającego napromieniania lub chemioradioterapii (CRTH) u chorych
po resekcji R0. U chorych po nieradykalnej mikroskopowo resekcji raka dróg żółciowych
wykorzystanie pooperacyjnej CRTH, po której następuje chemioterapia (CTH), może
korzystnie wpływać na czas przeżycia, chociaż dane na to wskazujące pochodzą głównie
z analiz retrospektywnych. Takie postępowanie należy rozważyć u chorych na raka pęcherzyka
o zaawansowaniu guza powyżej T2 lub z cechą N+. Dotyczy to także chorych na raka dróg
pozawątrobowych po resekcji R1. Zastosowanie śródoperacyjnej RTH dotyczy specyficznych
sytuacji klinicznych w ramach uzupełnienia doszczętności zabiegu chirurgicznego w guzach
resekcyjnych lub jako element leczenia paliatywnego w guzach nieresekcyjnych, jednak, jak
dotychczas, nie udowodniono wartości tej metody |
http://www.onkologia.zale...pokarmowego.pdf
marek321123 napisał/a: | Nie ma już innych dróg leczenia? |
Na ta chwilę nie ma, gdyby coś było lekarz na pewno by zaproponował. Może jakby cudem odbarczenie pomogło, żółtaczka się wycofała a stan pacjenta byłby w miarę dobry to byłaby jakaś szansa na chemioterapię ale nie wiem czy do tego dojdzie i raczej w to watpię, przykro mi za taki pesymizm.
Cytat: | Rokowanie
Generalnie w raku dróg żółciowych rokowanie jest bardzo złe, a przeżycie całkowite chorych jest stosunkowo krótkie. U większości chorych rak jest rozpoznawany w stadium zaawansowanym, u 60% chorych raka dróg żółciowych stwierdza się w stadium IV i u 20% w stadium III. Tylko u około 10% chorych może być wykonany radykalnie onkologicznie zabieg chirurgiczny. Mediana przeżycia chorych od rozpoznania wynosi około 24 miesiące, a pięcioletnie przeżycie chorych nie przekracza 10%. |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rak_dr%C3%B3g_%C5%BC%C3%B3%C5%82ciowych
Przykro mi, że nie jestem w stanie więcej pomóc, przykro mi, że nie daję nadziei ale trudno jest pokonać tego raka.
pozdrawiam serdecznie i życze dużo sił. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-07-06, 05:56 Temat: Guz Klatskina rak dróg żółciowych + przerzuty do wątroby |
marek321123 napisał/a: | . Dlaczego sądzisz, że te alternatywne metody nie przyniosą żadnego efektu? Nie ma sensu tego robić? |
To jest po pierwsze forum na którym propagujemy tylko medycynę akademicką (Regulamin).
Nikt Ci nie zabrania stosować metod niekonwencjonalnych, to już każdego indywidualna sprawa i nam nic do tego czym będziesz leczyć. Po prostu wszystkie tego typu metody uszczuplają kieszeń a jeszcze nigdy nikt od tych metod nie wyzdrowiał ani nie przedłużyły mu one życia. Nie ma żadnych dowodów naukowych, że te metody przyczyniają się do jakiejkolwiek poprawy.
Z wyniku niestety wynika, że choroba już jest mocno rozsiana, to co napisałam w poprzednim poście, zaatakowane są drogi żółciowe, watroba, są nacieki, nie są to dobre informacje.
Poza tym nie zawsze odbarczenie pomaga i wtedy przy żółtaczce a tym samym watrobie, która z przerzutami słabiej sobie radzi ze swoja pracą każde leczenie byłoby zabójstwem i niestety nie stosuje się już leczenia. Każda chemioterapia jest ogromnym obciążeniem dla wątroby a tutaj wątroba jest już słaba.
To jest tylko nasza ocena a co zrobi pacjent, rodzina to już Ich indywidualna sprawa.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-07-04, 22:23 Temat: Guz Klatskina rak dróg żółciowych + przerzuty do wątroby |
marek321123,
Witaj na forum, czy możesz zamieścić wynik histopatologiczny, bo zapewne taki jest, będzie łatwiej zinterpretować i pomóc.
Odbarczenie powinno trochę pomóc, tylko może to być trochę dłuższy czas aż bilirubina się unormuje.
Jeżeli są przerzuty to niestety rokowania sa gorsze i metody typu nano knife, termoablacja nie wchodzą w grę.
marek321123 napisał/a: | Z ratunku to tylko alternatywne metody (diety typu gersona, ziemby), które nie wiadomo jaki efekt przyniosą. |
Żadnego ale to Wasza wola czy będziecie to stosować czy też nie.
Poprosimy o wynik.
pozdrawiam |
|
|