Autor |
Wiadomość |
Temat: proszę o wyjasnienie opisu |
marzena66
Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 7450
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-03-09, 07:24 Temat: proszę o wyjasnienie opisu |
agulka252 napisał/a: | Czy jak mama bedzie przyjmowala chemie to mozna zapisac ja do hospicjum domowego? |
Tak jak najbardziej. Pod opiekę hospicjum są przyjmowani pacjenci u których leczenie zostało zakończone albo są leczeni paliatywnie, czyli mama jak najbardziej może zostać objęta opieką.
agulka252 napisał/a: | Mama dostala chemie paliatywna. |
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-01-26, 14:57 Temat: proszę o wyjasnienie opisu |
missy,
nie wiem czy dobrze myślę ale jest też taka adnotacja
Cytat: | Miała do wyciecia tylko miesniaki ,ktorych wczesniej nie wyciela. |
więc podejrzewam, że konsultacje dalsze ginekologiczne się nie odbywały a może się mylę?
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-01-24, 18:22 Temat: proszę o wyjasnienie opisu |
agulka252 napisał/a: | .Tak myslałam,ze z mama jest nie zabardzo. |
Na razie jak jest to jeszcze nie wiemy, napisałam, ze skoro są przerzuty to sprawa wygląda poważnie.
agulka252 napisał/a: | Czy załatwiac mamie juz hospicjum domowe czy jeszcze poczekac?Czy moze zapisac ja do onkologa? |
Do onkologa można bo jest diagnoza, kiedy będą wyniki z mammografii i TK płuc?, bo dobrze by było żeby i to już onkolog miał. Hospicjum poczekaj, trzeba zobaczyć jakie w stosunku do mamy beda podjęte dalsze kroki.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-01-24, 14:20 Temat: proszę o wyjasnienie opisu |
agulka252,
Scaliłam wszystkie Twoje posty do jednego wątku, teraz od początku mamy cały obraz choroby mamy. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-01-24, 14:08 Temat: proszę o wyjasnienie opisu |
agulka252,
Tu już wcześniej pisałaś na forum i była jakaś zmiana w płucach, coś jeszcze ( zastanawiam się i chyba połącze te Twoje wątki żeby obraz był całościowy).
agulka252 napisał/a: | Przerzut niskozroznicowanego gruczolakoraka. |
Sprawa jest poważna bo w pochwie znaleziono już przerzut czyli trzeba szukać źródła.
agulka252 napisał/a: | W diagnostyce roznicowej jako punkt wyjscia nowotworu w pierwszej kolejnosci nalezy brac narzad rodny,gorny odcinek przewodu pokarmowego oraz piersi. |
Mamy kilka możliwości, dobrze by było zrobić badanie PET, wtedy obraz byłby całościowy ale jak widzę idzie kolejno mammografia, TK płuc.
agulka252 napisał/a: | Czy mama musi podejmowac sie tej operacji?Jest jakas szansa na wyleczenie? |
Jeżeli lekarze zdecydowali się na operację to widocznie uważają, że należy ją wykonać. Co do wyleczenia trudno w tej chwili cokolwiek wyrokować bo nie znamy źródła choroby ale jeśli mowa jest o przerzutach to znaczy, że choroba jest już zaawansowana i zostaje wtedy leczenie paliatywne, niestety nie jest to leczenie z zamiarem wyleczenia a złagodzenia skutków choroby, może zatrzymania, może przedłużenia życia ale jest to wszystko zależne od siły mamy organizmu i jak leczenie zadziała. Na pewno sprawa jest poważna, przykro mi.
agulka252 napisał/a: | Jak wesprzec mame ?Jest rozbita i zalamana. |
Być z mamą, pomagać, towarzyszyć w badaniach, wspierać czy to rozmową czy razem pomilczeć. Można skorzystać z pomocy psychoonkologa a jak potrzeba to i wdrożyć leki typu antydepresanty.
Dużo sił życzę. |
|