1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: proszę o wyjasnienie opisu
marzena66

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 7450

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2018-03-09, 07:24   Temat: proszę o wyjasnienie opisu
agulka252 napisał/a:
Czy jak mama bedzie przyjmowala chemie to mozna zapisac ja do hospicjum domowego?

Tak jak najbardziej. Pod opiekę hospicjum są przyjmowani pacjenci u których leczenie zostało zakończone albo są leczeni paliatywnie, czyli mama jak najbardziej może zostać objęta opieką.
agulka252 napisał/a:
Mama dostala chemie paliatywna.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2018-01-26, 14:57   Temat: proszę o wyjasnienie opisu
missy,
nie wiem czy dobrze myślę ale jest też taka adnotacja
Cytat:
Miała do wyciecia tylko miesniaki ,ktorych wczesniej nie wyciela.

więc podejrzewam, że konsultacje dalsze ginekologiczne się nie odbywały a może się mylę?

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2018-01-24, 18:22   Temat: proszę o wyjasnienie opisu
agulka252 napisał/a:
.Tak myslałam,ze z mama jest nie zabardzo.

Na razie jak jest to jeszcze nie wiemy, napisałam, ze skoro są przerzuty to sprawa wygląda poważnie.
agulka252 napisał/a:
Czy załatwiac mamie juz hospicjum domowe czy jeszcze poczekac?Czy moze zapisac ja do onkologa?

Do onkologa można bo jest diagnoza, kiedy będą wyniki z mammografii i TK płuc?, bo dobrze by było żeby i to już onkolog miał. Hospicjum poczekaj, trzeba zobaczyć jakie w stosunku do mamy beda podjęte dalsze kroki.

pozdrawiam
marzena66

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2018-01-24, 14:20   Temat: proszę o wyjasnienie opisu
agulka252,

Scaliłam wszystkie Twoje posty do jednego wątku, teraz od początku mamy cały obraz choroby mamy.
marzena66

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2018-01-24, 14:08   Temat: proszę o wyjasnienie opisu
agulka252,
Tu już wcześniej pisałaś na forum i była jakaś zmiana w płucach, coś jeszcze ( zastanawiam się i chyba połącze te Twoje wątki żeby obraz był całościowy).
agulka252 napisał/a:
Przerzut niskozroznicowanego gruczolakoraka.

Sprawa jest poważna bo w pochwie znaleziono już przerzut czyli trzeba szukać źródła.
agulka252 napisał/a:
W diagnostyce roznicowej jako punkt wyjscia nowotworu w pierwszej kolejnosci nalezy brac narzad rodny,gorny odcinek przewodu pokarmowego oraz piersi.

Mamy kilka możliwości, dobrze by było zrobić badanie PET, wtedy obraz byłby całościowy ale jak widzę idzie kolejno mammografia, TK płuc.
agulka252 napisał/a:
Czy mama musi podejmowac sie tej operacji?Jest jakas szansa na wyleczenie?

Jeżeli lekarze zdecydowali się na operację to widocznie uważają, że należy ją wykonać. Co do wyleczenia trudno w tej chwili cokolwiek wyrokować bo nie znamy źródła choroby ale jeśli mowa jest o przerzutach to znaczy, że choroba jest już zaawansowana i zostaje wtedy leczenie paliatywne, niestety nie jest to leczenie z zamiarem wyleczenia a złagodzenia skutków choroby, może zatrzymania, może przedłużenia życia ale jest to wszystko zależne od siły mamy organizmu i jak leczenie zadziała. Na pewno sprawa jest poważna, przykro mi.
agulka252 napisał/a:
Jak wesprzec mame ?Jest rozbita i zalamana.

Być z mamą, pomagać, towarzyszyć w badaniach, wspierać czy to rozmową czy razem pomilczeć. Można skorzystać z pomocy psychoonkologa a jak potrzeba to i wdrożyć leki typu antydepresanty.

Dużo sił życzę.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron