Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
maxdata26
Odpowiedzi: 93
Wyświetleń: 55771
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2015-02-06, 13:29 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Witam po kilku latach. Niedługo minie 5 lat od wycięcia mojego czerniaka. U mnie ze zdrowiem wszystko w porządku. Kontroluję organizm jak zaleca lekarz usg węzłów, usg jamy brzusznej, RTG płuc, krew, videodermatoskopia. Co niepokoi wycinaja. Żyję, zdrowieję i cieszę się życiem. Dla osób chorujących wysyłam trochę pozytywnych wiadomości i życzę zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-05-17, 10:33 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Wszystko dobrze. Kolejne USG za rok. Nic z tym nie robimy.
Taka nasza uroda. Torbiele tu i tam. Kiedyś miałam torbiel skręcającą się jajnika. Ale bolało.... Udało się pozbyć tego za pomocą tabletek anty i antybiotykiem. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-05-13, 06:13 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
FT3 3,28pg/ml (2,3-4,2pm/ml)
Ft4 1,20ng/dl (0,89-1,76ng/dl)
TSH 3,46 qlU/ml (0,55-4,78 qlU/ml)
Wizytę mam w poniedziałek u endokrynologa. Jeśli hormony są w normie to chyba żadnej farmakologii nie trzeba? |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-05-11, 19:57 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Ja się urodziłam w 1980 roku. Jak była katastrofa w Czarnobylu byłam w wieku przedszkolnym.
Dzięki Dziewczyny za informacje. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-05-11, 08:39 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
A ja mam kolejne zmartwienie. Zrobiłam usg tarczycy i mam 3 guzki. Lekarz powiedział mi, że 2 to guzki lite i raczej nie są to torbiele.
"Tarczyca dwupłatowa o wymiarach: Płat prawy 18x15x32mm, lewy 14x13x27mm, cieśń 5mm. W płacie prawym widoczny guzek lito torbielowaty o wymiarach 6x3x5mm, w cieśni dwa guzki lite 7x3x3 i 2x2x2mm. Płat lewy bez zmian ogniskowych. Przepływ miąższowy w normie. Węzły chłonne szyjne niepowiększone."
Dzisiaj poszłam zrobić TSH, FT3, FT4. Czy będzie potrzebna biopsja? Czy przy trzech guzach trzeba będzie leczyć farmakologiczne, operacyjnie? Zna się ktoś na tym?
[ Dodano: 2011-05-11, 11:45 ]
W poniedziałek ma konsultację u endokrynologa. Jutro wyniki poziomu hormonów. Zastanawiam się tylko czy będzie biopsja czy operacja, bo chyba guzków farmakologicznie się nie leczy? |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-05-06, 10:12 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
A ja mam astmę i duże problemy z oddychaniem. Powiedzcie mi czy przerzuty do płuc czy oskrzeli mogą być odczuwalne? Zrobiłam RTG płuc i czekam na wynik. Kolejne badania dotyczące czerniaka mam 23 i 25 maja. Ta astma to od alergii na pyłki. /Jestem bardzo uczulona na wiele alergenów. Dostaję leki, ale wyeliminować pyłków się nie da. Odczulanie przy czerniaku przez najbliższe 5 lat niemożliwe. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-03-24, 13:54 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Gaba ja kolejną diagnostykę czerniakową mam w maju. Jestem zapisana na wszystkie badania. Czuję się dobrze jeżeli o czerniaka chodzi.
Wczoraj miałam ból w klatce piersiowej taki jak we wrześniu. Poszłam do przychodni, tam zrobili EKG i mam skierowanie do szpitala oraz do kardiologa. To nie zawał ani niedokrwienie, ale wynik jest nieprawidłowy. Muszę śmigać do dobrego kardiologa na echo serca i inne badania.
Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za troskę :-) |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-01, 22:10 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Ja mam Devikap ( o ile dobrze paietam to jest na recepte). Idz do byle jakiego lekarza to Ci wypisze. Jakas witamina D jest bez recepty, ale nie wiem jak sie nzywa. Zapytaj w aptece. Witamine D trzyma sie w lodowce. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-21, 08:44 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
JESTEM PO VIDEODERMATOSKOPII. WSZYSTKO OK.
Następne badania i wizyta na czerwiec. Mam też wynik z ostatniego zabiegu: Neavus compositus cutis. Excisio completa. (Znamie barwnikowe złożone).
Pozdrawiam Wszystkich i życzę zdrowia. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-04, 21:39 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Dzisiaj wycięto mi swędzące znamię. Zapytałam o jakieś materiały na temat czerniaka i pani dr poleciła mi stronę internetową. Nie jest to zbyt nowa strona, ale można trochę poczytać: http://www.czerniak-stop.pl/index.html |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-30, 21:39 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Byłam dzisiaj u dr prowadzącej. Zrobiła mi videodermatoskopię. Znamię urosło. Dlatego, że swędzi 4 stycznia zabieg usunięcia. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-29, 22:44 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Strasznie swędzi mnie jeden pieprzyk. To swędzenie jest okropne, nie mogę spać w nocy. Nie mogę dodzwonić się na dermatologię. Videodermatoskopię mam dopiero 20 stycznia. Widzę, że robi się taka jakby odnoga z tego pieprzyka. Tak mi dokucza to swędzenie. Jak szybko nacieka czerniak? Ten na nodze też tak bardzo swędział. Mam nadzieję, że szybko mi to usuną, bo chyba nerwicy dostanę przez to swędzenie i świadomość, że coś może się "dziać" złego. Coś mi się wydaje, że będę miała dużo do napisania. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-12-08, 10:27 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
A mnie znowu urosło coś dziwnego w okolicy pachy. Wygląda jakby zadarta skóra, taki kolec ze skóry. Nie da się tego wyciągnąć, bo przyrośnięte. Jeszcze takiego "tworu" nie widziałam.
Videodermatoskopię mam dopiero 20 stycznia. Wcześniej USG to może lekarze powiedzą co to za dziwactwo? |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-11-24, 21:09 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Dostałam witaminę D, którą najprawdopodobniej będę musiała brać do końca.
Reszta bez zmian. Czekamy do 20 grudnia na wszystkie badania kontrolne, ale profilaktyka, bo czuję się dobrze. |
maxdata26
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-11-23, 11:21 Temat: Czerniak mikroinwazyjny / Lentigo maligna skóry uda prawego |
Mam już wyniki z ostatniego usunięcia:
MAKRO:
A. Fragment skóry o wym: 1x0,7x0,2 cm wraz z niewyraźnie odgraniczoną, płaską, jasno-brązową zmianą o wym: 0,5x0,4cm
B. Fragment skóry o wym: 1x0,5x0,2 cm o nierównej, beżowej powierzchni
MIKRO:
A. Naevus compositus cutis. Excisio completa
B. Naevus compositus cutis. Excisio completa. W podścielisku obecne limpocyty.
Miałam też pobraną krew do badań nad czerniakiem i mam niedobór Witaminy D3 25 (OH) 9,1 ng/ml zakres referencyjny 21,6-26,6 ng/ml niedobór <20,0 ng/ml
Niestety nie dostałam żadnych kropli, ani tabletek. Pani dermatolog wysłała mnie do lekarza pierwszego kontaktu. Jutro mam wizytę.
Reszta wyników w normie oprócz Amylazy całkowitej mam podwyższoną, ale nieznacznie.
[ Dodano: 2010-11-23, 12:07 ]
LDH mam w normie, ale bardzo blisko górnej granicy. Ciągle około 200. Następne badania mam 20 grudnia to porównamy. |
|